Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

O qual incendio

Ensemble airborne extended
Απρίλιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Visio musicae

Ex Silentio
Απρίλιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Prayer of the Heart

Τζων Τάβενερ
Απρίλιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Μεταξύ Ουρανού και Γης

Σίμος Παπάνας – Δήμος Γκουνταρούλης
Απρίλιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Βιβλικά θαύματα

Απρίλιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Σατανερί

Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Μάιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Η πρώτη αγάπη

Νίκος Χατζηαποστόλου
Μάιος 2019
Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Η πριγκήπισσα της Σάσσωνος

Σπύρος Σαμάρας
Ιούνιος 2019

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ TΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Μουσικό θέατρο / Εναλλακτική Σκηνή

Παραμυφικό

Σε συμπαραγωγή με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα)
Oκτώβριος 2018
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Σε συμπαραγωγή με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα)
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Oκτώβριος 2018
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=3813
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΜΟΥΣΙΚΗ
  Φίλιππος Ζούκας, Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Κυπριώτη

  ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ-ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
  Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος

  ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
  Ανδρομάχη Μακρίδου

  ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Ελένη Ψύρρα

  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
  Δέσποινα Μπουνίτση

  ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Δήμητρα Εξάρχου

  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ 
  Γιάννης Χατζηαντωνίου

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 15 €
  Φοιτητικό, παιδικό: 8 €

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

   

  Ώρα έναρξης: 20.30 | 

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Μουσικό Θέατρο
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σύνοψη

  Η παράσταση, προϊόν πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, έχει τη μορφή σκηνικής σύνθεσης που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.
  Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το Παραμυφικό ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα –αλλά ποτέ φανερή– νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.

Όπερα / Εναλλακτική Σκηνή

Λευκό Ρόδο

Ούντο Τσίμμερμαν
Νοέμβριος 2018
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Ούντο Τσίμμερμαν
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Νοέμβριος 2018
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=3814
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  Νίκος Βασιλείου

  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ 
  Θέμελης Γλυνάτσης

  ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
  Αλεξία Θεοδωράκη

  ΦΩΤΙΣΜΟΙ
  Στέλλα Κάλτσου

  ΒΙΝΤΕΟ
  Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  ΧΑΝΣ ΣΟΛ
  Χρήστος Κεχρής

  ΖΟΦΙ ΣΟΛ
  Αφροδίτη Πατουλίδου

  ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  Αντώνης Γκρίτσης

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  Ειρήνη - Αναστασία Βουγιούκα

  Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 20 €
  Φοιτητικό, παιδικό: 10 €


  ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
  Αλέξανδρος Μούζας

  ΦΛΑΟΥΤΟ
  Μαριλένα Δωρή

  ΟΜΠΟΕ
  Κώστας Γιοβάνης

  ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
  Γραμμένος Χαλκιάς

  ΚΟΡΝΟ
  Μάνος Βεντούρας

  ΤΡΟΜΠΕΤΑ
  Σπύρος Αρκούδης

  ΤΡΟΜΠΟΝΙ
  Σπύρος Βέργης

  ΤΡΟΜΠΟΝΙ
  Ηλίας Βορτελίνας

  ΚΡΟΥΣΤΑ
  Μπάμπης Ταλιαδούρος

  ΠΙΑΝΟ
  Στέφανος Νάσος

  ΆΡΠΑ
  Θοδωρής Μάτουλας

  ΒΙΟΛΙ
  Διονύσης Βερβιτσιώτης

  ΒΙΟΛΙ
  Franc Sestani

  ΒΙΟΛΑ
  Ελευθερία Τόγια

  ΤΣΕΛΟ
  Αλέξανδρος Μποτίνης

  ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
  Γιώργος Αρνής

   

   

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Ώρα έναρξης: 20.30 | 

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Όπερα
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σκηνοθετικό σημείωμα

  Το Λευκό ρόδο δεν είναι ένα ιστορικό ή πολιτικό έργο με τη στενή σημασία του όρου, αλλά ένα έργο που εστιάζει στο συναίσθημα της θρησκευτικής και ηθικής αγωνίας δυο νέων ανθρώπων (και αυτό έχει μεγάλη σημασία) που δεν θέλουν να πεθάνουν, φοβούνται να πεθάνουν, όπως φοβούνται το κακό που τους περιτριγυρίζει, όπως φοβούνται και τη «δειλία» τους. Τα λόγια τους, ένα κράμα ποίησης και ιστορικού ντοκουμέντου, δεν αναλύουν, δεν περιγράφουν, αλλά πλάθουν οράματα, ανακαλούν αναμνήσεις για βόλτες στο δάσος, ψηλαφούν την αδυσώπητη βία της χώρας τους, και προβάλλουν έναν σθεναρό ανθρωπισμό.

  Ο πυρήνας της παράστασης είναι, λοιπόν, ένας διάλογος της Ιστορίας με την ποιητική αποτύπωση της εμπειρίας του Χανς και της Ζοφί, οι οποίοι είναι και δεν είναι κλεισμένοι στα κελιά της φυλακής του Μονάχου. Μέσω της έξαρσης της αγωνίας, της πίστης, της ανάμνησης, αλλά και μιας αφοπλιστικής τρυφερότητας, μεταμορφώνουν τη φυλακή σε έναν ασταθή, συνεχώς μεταβαλλόμενο χώρο οράματος: σε όλο το έργο, ο Χανς και η Ζοφί βλέπουν κάτι άλλο από τους γυμνούς τοίχους του κελιού τους – η σκηνή είναι μια άδεια επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται τα οράματα και τα συναισθήματα του Χανς και της Ζοφί.

  Και τι είναι λοιπόν το όραμα; Δεν είναι αυτό που συνδέει τον ποιητή με τον πιστό και τον αγωνιστή; Δεν είναι η ειδική εκείνη επινοητικότητα της όρασης να εστιάζει στην πραγματικότητα και να καταγράφει μια εκρηκτική εμπειρία που μέσω της ακραίας πίστης, πεποίθησης ή έμπνευσης (λέξεις που φαντάζουν συνώνυμες) καταφέρνει να εξασφαλίσει για τον εαυτό της εγκυρότητα και δύναμη, και με αυτόν τον τρόπο, να καταργήσει την πραγματικότητα; Και όσο το όραμα επιβεβαιώνει την εκκωφαντική δόνησή του, βιώνει αναπόφευκτα και τον φόβο της αμφιβολίας πως, εντέλει, η πραγματικότητα του ευτελούς, του μοχθηρού και του βίαιου μπορεί να υπερνικήσει την ορμητική πραγματικότητα της δεύτερης αυτής όρασης. Όμως όχι. Η εμπειρία της δειλίας, της αγωνίας και της αμφιβολίας του ποιητή, του πιστού και του αγωνιστή είναι αυτή που εγγυάται την απόλυτη επανάσταση του οράματος· ο Χανς και η Ζοφί παραδέχονται στην προσευχή τους πως είναι δειλοί, για να θριαμβεύσουν στο τέλος σαν φωνές ενάντια στη δειλία, τη συνενοχή και την αποσιώπηση.

  Στο τέλος του έργου, αυτό που μένει δεν είναι η εκτέλεσή τους, ούτε η ναζιστική θηριωδία, αλλά η βοή του οράματος, που πλέον δεν εκφράζει μόνο μια εναλλακτική οπτική, αλλά και μια ηρωική επίθεση.

 • Σύνοψη

  «Δεν θα σιωπήσουμε, είμαστε η κακή σας συνείδηση, το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία…» Με αυτές τις φράσεις κλείνει η τέταρτη προκήρυξη της αντιχιτλερικής φοιτητικής ομάδας Το Λευκό Ρόδο (Die Weisse Rose), που σχηματίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη ήταν και η αφορμή για τη σύλληψη των πρωτεργατών της ομάδας, του Χανς Σολ και της αδελφής του Ζοφί. Μετά από πολύωρη ανάκριση από την Γκεστάπο, τα αδέλφια καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις 22 Φεβρουαρίου 1943.

  Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο της όπερας του Ούντο Τσίμμερμαν Το λευκό ρόδο (Die weisse Rose), η πρώτη εκδοχή της οποίας γράφτηκε το 1967. Ο συνθέτης όμως δούλεψε ξανά το υλικό του το 1986, όταν του ζητήθηκε να παρουσιάσει μια αναβίωση του έργου στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου. Ο συνθέτης απέρριψε το αρχικό λιμπρέτο του έργου που είχε γράψει ο αδελφός του, ο Ίνγκο Τσίμμερμαν, και εμπιστεύτηκε το κείμενο της καινούριας εκδοχής στον Βόλφγκανγκ Βίλλασεκ, παρουσιάζοντας ένα εντελώς νέο έργο, το οποίο διαρθρώνεται σε δεκαέξι σκηνές. Στην καινούρια εκδοχή, η δράση παύει να είναι γραμμική και οι χαρακτήρες περιορίζονται στα δυο αδέλφια Σολ. Αυτή η εκδοχή παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

  Η όπερα Λευκό ρόδο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου στις 27 Φεβρουαρίου 1986.

  Το Λευκό ρόδο δεν ακολουθεί μια γραμμική αφήγηση, αλλά εστιάζει στη συναισθηματική φόρτιση των δύο προσώπων που αναμένουν τον θάνατό τους. Οι δυο χαρακτήρες άλλοτε μονολογούν, άλλοτε μιλούν ο έναν στον άλλον, αλλά οι θεατές ποτέ δεν είναι σίγουροι αν αυτοί οι διάλογοι είναι πραγματικοί ή δημιουργήματα της φαντασίας του Χανς και της Ζοφί. Υπό αυτό το πρίσμα, το έργο δεν είναι αμιγώς ιστορικό, αλλά χρησιμοποιεί την ιστορική μνήμη για να επεξεργαστεί ζητήματα όπως η ηθική ακεραιότητα, η πολιτική συνενοχή και η θρησκευτική πίστη.

  Το βασικό υλικό του έργου είναι οι αναμνήσεις των δύο χαρακτήρων, τα συναισθήματά τους και οι σκέψεις τους για τα ναζιστικά εγκλήματα. Το λιμπρέτο είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και ντοκουμέντου, το οποίο σκιαγραφεί με δεξιοτεχνικό τρόπο τόσο τις ιδιαίτερες ψυχικές δονήσεις του Χανς και της Ζοφί, όσο και τη βία που τους εξώθησε να αντιταχθούν στο ναζιστικό καθεστώς.

  Μέσω μιας σύνθεσης που ισορροπεί ανάμεσα στη σχεδόν απόλυτη σιωπή και την πυκνογραμμένη μουσική έκρηξη, ο Τσίμμερμαν πλάθει ένα ιδιαίτερο μουσικό έργο που συνομιλεί ταυτόχρονα με τα ορατόρια του Μπαχ και με την παράδοση του μοντερνισμού, και εξερευνά την αγωνία αλλά και τον έμφυτο ρομαντισμό του Χανς και της Ζοφί, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την πολιτική παθητικότητα, τη συνενοχή και τη συνειδητή σιωπή ενός λαού μπροστά στον όλεθρο.

  Το Λευκό ρόδο σκηνοθετεί ο Θέμελης Γλυνάτσης, ένας από τους πιο δημιουργικούς και ανήσυχους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία όπερας και μουσικού θεάτρου. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει σημαντικές παραγωγές, ανάμεσά τους το Ταξίδι το χειμώνα, βασισμένο στον ρομαντικό κύκλο τραγουδιών Χειμωνιάτικο ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ (2015), το μπαρόκ αριστούργημα Αλτσίνα του Χέντελ (2016) και το 57 // a passion play σε σύμπραξη με τον Γιώργο Κουμεντάκη (2016).
  Η σκηνοθεσία του έργου είναι ένας συνδυασμός βαθιάς εσωτερικότητας και βίαιων ξεσπασμάτων σε ένα περιβάλλον που μεταλλάσσεται από κελί σε χώρο ανάμνησης και σε πεδίο αντίστασης. «Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκεται η μοναξιά των δύο χαρακτήρων, που δεν αφήνει το κοινό να αποφασίσει αν όντως συνυπάρχουν στον ίδιο αχανή χώρο ή επικοινωνούν με έναν άλλον, πιο μυστηριακό τρόπο. Η μοναξιά, η οποία επιβάλλει μια δεύτερη πραγματικότητα μεταξύ ανάμνησης και θρησκευτικού οράματος, οδηγεί στην ανάγκη για εξιλέωση και, ταυτόχρονα, στην πολιτική επίθεση», σημειώνει ο Θέμελης Γλυνάτσης.

  Ο Νίκος Βασιλείου, ένας αρχιμουσικός με βαθιά γνώση του σύγχρονου ρεπερτορίου, επανέρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή μετά τη σαρωτική του εμφάνιση στο έργο Βάκχαι του Ιάννη Ξενάκη.

  Τον Χανς Σολ ερμηνεύει ο διακεκριμένος τενόρος Χρήστος Κεχρής, ο οποίος μετά τον ρόλο του Γρύλου στο Ζ της Κατερίνας Ευαγγελάτου αναμετράται με έναν ακόμη ρόλο υψηλών φωνητικών και υποκριτικών απαιτήσεων.

  Στον ρόλο της Ζοφί Σολ η ταλαντούχα υψίφωνος Αφροδίτη Πατουλίδου, η οποία διαγράφει μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις και εμφανίσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα.

Φεστιβάλ / Εναλλακτική Σκηνή

Πιάνο & Τζαζ

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
Νοέμβριος 2018
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Νοέμβριος 2018
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=3815
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ 

  Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6/11)

  Γιώργος Κοντραφούρης (7/11)

  Νικόλας Αναδολής (13/11)

  Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11)

  Λόλα Τότσιου (21/11)


  ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΟΛΙΣΤ 

  Παύλος Σιφναίος (07/11)

  Ανδρέας Φοίβος Αποστόλου (21/11)

  ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 

  Νικόλαος Βέννερ, Διονύσης Παντής (06/11)

  Νικόλαος Παππάς, Δημήτρης Φαρμάκης (13/11)

  Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος, Στάθης Χωματσάς (20/11)


  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ 
  24, 25 Νοεμβρίου 2018

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

  ΣΟΛΟ ΠΙΑΝΟ
  Γιάννης Ανισέγκος

  ΦΩΝΗ
  Μαρία Μητσοπούλου

  ΠΙΑΝΟ
  Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Δημήτρης Θεοχάρης

  ΕΠΙΛΕΚΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ (ΑΣΟΝ)

  ΦΛΑΟΥΤΟ
  Ναυσικά Τσάρα

  ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
  Ζαχαρίας Φώτης

  ΣΑΞΟΦΩΝΟ
  Μπάμπης Βλάχος

  ΦΑΓΚΟΤΟ
  Ανδρέας Ανθόπουλος

  ΤΡΟΜΠΕΤΑ
  Γιάννης Τρίμης 

  ΤΡΟΜΠΟΝΙ
  Ανδρέας Κολπονδίνος

  ΚΡΟΥΣΤΑ
  Μαρίνος Τρανουδάκης

  ΒΙΟΛΙ
  Θοδωρής Μουζακίτης 

  ΒΙΟΛΙ
  Αγγελική Ποτήρη

  ΒΙΟΛΑ
  Μάριος Δαπέργολας 

  ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
  Κιάρα Κωνσταντίνου

  ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
  Νίκος Τσουκαλάς

  Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 15 €
  Φοιτητικό, παιδικό: 8 € 

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Ώρες έναρξης

  Ανερχόμενοι Σολίστ - Νέοι Καλλιτέχνες : 18.00 | 

  Ρεσιτάλ: 20.30 | 

  Αφιέρωμα Τζώρτζ Γκέρσουιν: 20.30 | 

   

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Φεστιβάλ
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σύνοψη

  Καθώς η θριαμβευτική επέλαση της τζαζ οδήγησε στην οικειοποίηση του πιάνου ως κύριου οργάνου της, μια αντίστροφη επιρροή έγινε εμφανής στους συνθέτες της λόγιας μουσικής. Εντυπωσιασμένοι από τον δυναμισμό του νέου λαϊκού μουσικού ιδιώματος, συνθέτες της λόγιας μουσικής ενσωμάτωσαν γρήγορα τις αρμονικές και ρυθμολογικές προτάσεις της τζαζ σε συνθέσεις τους, δίνοντας έτσι ένα αναζωογονητικό φιλί στην κλασική μουσική.
  Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 θα επικεντρωθεί τόσο στο ρεπερτόριο λόγιων συνθετών που επηρεάστηκαν από την τζαζ όσο και σε πιανίστες της τζαζ που θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το κλασικό ρεπερτόριο του πιάνου. Οι δύο κεντρικές συναυλίες του φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στο έργο για πιάνο και ορχήστρα ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους συνθέτες του 20ού αιώνα, του Τζώρτζ Γκέρσουιν. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Γκέρσουιν όπως η Γαλάζια ραψωδία και το Κοντσέρτο σε φα επιχειρείται μια ώσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης.

Events / Εναλλακτική Σκηνή

Queer αναγνώσεις της Λένας Πλάτωνος

Αφιέρωμα
Δεκέμβριος 2018
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Αφιέρωμα
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Δεκέμβριος 2018
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Fil Ieropoulos

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

   

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
  ΦΙΛ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΙΔΕΑ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ
  ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ

  ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ, ΠΙΑΝΟ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ

  ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ

  VIDEO
  AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΗ

  PROGRAMMING
  FILTIG
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ

  ΒΟΗΘΟΣ PROGRAMMING
  ΤSEV

  ΣΚΗΝΙΚΑ FLUFFΥ
  AΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

  MOΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ (“ΛΗΤΩ”)
  NANAH PALM

  VIDEO (“ΛΗΤΩ”)
  MΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

  KOΣΤΟΥΜΙ KANGELA TROMOKRATISCH :
  STEFANOS CHRYSAFIS

  ΑΞΕΣΟΥΑΡ KANGELA TROMOKRATISCH 
  FOTIOS BALAS

  NΎΧΙΑ
  ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΚΩΝΟΥ
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

  ΤHEREMIN
  ΕΥΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

  EΡΜΗΝΕΙΑ
  ΛΟΥΙΖΑ ΔΟΛΟΞΑ
  SPACE MANIFESTO
  KANGELA TROMOKRATISCH
  ΝΙΚΟΣ “MOCHI” ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ GLEE
  ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΛΒΕΡΤΗ
  ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΙΤΟΥ
  ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΟΥΣΣΙΔΟΥ
  ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΡΑΒΑΚΗ
  ΝΙΚΗ ΜΠΡΑΒΑΚΗ 

  Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ

   

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Ώρα έναρξης: 20.30 | 

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Events
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
Συναυλίες / Εναλλακτική Σκηνή

Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο

Μάνος Χατζιδάκις
Δεκέμβριος 2018
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Δεκέμβριος 2018
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=3816
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Ανδρέας Λινός

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
  Μιγκέλ Ανρύ

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
  Ιάσων Μαρμαράς

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  ΤΕΝΟΡΟΣ
  Κέβιν Σκέλτον

  ΥΨΙΦΩΝΟΣ
  Ρέιτσελ Ρέντμοντ

  ΒΙΟΛΑ ΝΤΑ ΓΚΑΜΠΑ
  Λουσίλ Μπουλανζέ
  Ρόμπιν Φάρο
  Ανδρέας Λινός

  ΝΥΚΤΑ  ΌΡΓΑΝΑ
  Θεόδωρος Κίτσος
  Ρομάν Φαλίκ
  Μιγκέλ Ανρύ

  ΆΡΠΑ
  Φλώρα Παπαδοπούλου

  Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 25 €
  Φοιτητικό, παιδικό: 15 €

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Ώρες έναρξης:  18.30 |  
                            20.30 | 

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Συναυλίες
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σύνοψη

  Εκκινώντας από το ιδιότυπο ενόργανο σύνολο του πρωτότυπου έργου του Χατζιδάκι, ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, προτείνει μια παράδοξη αλλά και ελκυστική ανάγνωση του σπουδαιότερου ίσως κύκλου τραγουδιών του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα του αγγλικού μπαρόκ, το Broken consort. Μεταφρασμένος στα αγγλικά της εποχής της Παλινόρθωσης, ο Μεγάλος Ερωτικός αποδεικνύει την οικουμενικότητά του.

  «Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται. Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας. Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία».

  Mάνος Xατζιδάκις
  Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1972

Μιούζικαλ / Εναλλακτική Σκηνή

Once

Ουόλς / Χάνσαρντ / Ιργκλόβα
Δεκέμβριος 2018 - Ιανουάριος 2019
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Ουόλς / Χάνσαρντ / Ιργκλόβα
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Δεκέμβριος 2018 - Ιανουάριος 2019
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/en/events/?eventid=3817
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
  Ακύλλας Καραζήσης

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
  Αχιλλέας Γουάστωρ

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
  Δημήτρης Δημόπουλος

  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
  Αμάλια Μπένετ

  ΣΚΗΝΙΚΟ 
  Εύα Μανιδάκη

  ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
  Ιωάννα Τσάμη

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  ΑΥΤΗ
  Μαρίνα Σάττι

  ΑΥΤΟΣ
  Αποστόλης Ψυχράμης

  ΑΝΤΡΕΪ
  Ηλίας Αλγκάερ

  'ΗΜΟΝ
  Ταξιάρχης Βασιλάκος

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
  Νίκος Γιανναράκης

  ΣΒΕΚ
  Άρης Καλλέργης

  ΠΡΩΗΝ
  Νεφέλη Μαρκάκη 

  ΜΠΑΜΠΑΣ 
  Tάσος Μισυρλής

  ΡΕΖΑ
  Μαρία Νίκα 

  ΜΠΙΛΥ
  Άλκης Παναγιωτίδης

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  Γιώργος Τζαβάρας    

  ΜΠΑΡΟΥΣΚΑ
  Ιωάννα Φόρτη

  Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 25 €
  Φοιτητικό, παιδικό: 15 €

   

   

   

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Ώρα έναρξης: 20.30 |    2 ώρες και 30 λεπτά

   

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Μιούζικαλ
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σκηνοθετικό σημείωμα

  Η ιστορία είναι απλή: ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; παίζοντας κιθάρα σ’ έΗ ιστορία είναι απλή: ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; παίζοντας κιθάρα σ’ έναν δρόμο του Δουβλίνου. Αυτός είναι σε turning point με την τέχνη του και τη ζωή του. Η γνωριμία του με την κοπέλα θα τον αλλάξει. Αν έχει happy end; Θα έλεγα ότι τελειώνει όπως η πραγματικότητα: αφήνοντας ανοιχτές πολλές δυνατότητες.
  Η ιστορία, το έργο έχει, πάντα κατά τη γνώμη μου, έναν χαρακτήρα ντοκουμενταρίστικο: Συναντήσεις στον δρόμο, σε μαγαζιά, μικροαστικά διαμερίσματα, παμπ της γειτονιάς, πάρκα, συνθέτουν ένα υλικό μυθολογίας της πόλης.
  Τα πρόσωπα, τελείως καθημερινά, μιλούν, κι όπου δεν τους φτάνουν τα λόγια τραγουδούν, και βέβαια, όπως το θέλει η ιδιαιτερότητα του έργου, όλοι μα όλοι παίζουν εξαιρετικά κιθάρες, βιολιά, ακορντεόν, τσέλο, μαντολίνα και πιάνο και πάλι τραγουδούν και πάλι μιλούν και ούτω καθεξής έως το χαρούμενα λυπητερό τέλος.
  Το ζευγάρι, Αυτός και Αυτή στο ιρλανδέζικο πρωτότυπο, ζει τη σύντομη ιστορία του μέσα σε ένα περιβάλλον ανθρώπων με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, σε ένα περιβάλλον έντονα έγχρωμο και εκφραστικό.
  Εύχομαι σε όλους τους μουσικούς που παίζουν στους αθηναϊκούς δρόμους να ζήσουν μια ανάλογη περιπέτεια, και –γιατί όχι;– εύχομαι και σε όλους μας, όπως σε ένα μιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευμα να τραγουδήσουμε μαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε μια οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι.

 • Σύνοψη

  Το μιούζικαλ Once αποτελεί τη θεατρική προσαρμογή της βραβευμένης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζων Κάρνεϋ το 2007 και αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μια Τσέχα μετανάστρια στους δρόμους του Δουβλίνου. Μια ταινία-φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ με μοντέρνα γραφή που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου.
  Όπως και στην ταινία, η μουσική είναι του Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Frames και οι στίχοι της Τσέχας τραγουδίστριας, πιανίστριας και ηθοποιού Μαρκέτας Ιργκλόβα. Το τραγούδι τους «Falling Slowly», που ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα The Frames και το οποίο ερμήνευσαν ως ντουέτο οι δύο καλλιτέχνες στη σκηνή και σε ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ευρώπη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2008.
  Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο θέατρο New York Theatre Workshop το 2011 κι έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Η παραγωγή έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνυ το 2012 –έναν θεσμό που επιβραβεύει τις καλύτερες παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ από το 1949–κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες καλύτερου μιούζικαλ, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερου βιβλίου. Το 2012 το μιούζικαλ κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award for Outstanding Musical, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία καλύτερου άλμπουμ μουσικού θεάτρου. Από τότε δημιουργήθηκε και η πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, που συνεχίστηκε και το 2016. Το ενδιαφέρον στο μιούζικαλ Once είναι ότι οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν και τον ρόλο των μουσικών της ορχήστρας ερμηνεύοντας ζωντανά τη μουσική πάνω στη σκηνή.

  Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας πλανόδιος μουσικός στο Δουβλίνο είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, όταν μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, δείχνει ξαφνικό ενδιαφέρον για τα εμμονικά ερωτικά του τραγούδια. Καθώς η ερωτική έλξη μεγαλώνει μεταξύ τους, η μουσική έμπνευση του καλλιτέχνη φτάνει στο απόγειό της… Όμως, η ασυνήθιστη σχέση τους αποδεικνύεται πιο βαθιά και πιο σύνθετη από ένα καθημερινό ειδύλλιο. Πρόκειται για μια συγκινητική, μοναδική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής που μας συνδέει όλους!

   

Όπερα / Εναλλακτική Σκηνή

Έντα Γκάμπλερ

Γιώργος Δούσης
Iανουάριος 2019 - Φεβρουάριος 2019
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Δημιουργός Γιώργος Δούσης
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Iανουάριος 2019 - Φεβρουάριος 2019
 • Αγορά εισιτηρίου https://www.ticketservices.gr/event/eda-gabler/?lang=el
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΉ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ THE MEDIUM PROJECT 

  ΛΙΜΠΡΕΤΟ
  Έρι Κύργια

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  Ανδρέας Τσελίκας

  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ 
  Ράια Τσακηρίδη

  ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
  Παύλος Θανόπουλος

  ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  Μαρίνα Μέργου

  ΚΙΝΗΣΗ
  Κορίνα Κόκκαλη

  ΦΩΤΙΣΜΟΙ
  Χρήστος Τζιόγκας

 • Πρωταγωνιστές Παράστασης

  ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ
  Τζούλια Ρουτιλιάνο (25, 26, 27/01)
  Ιρένα Αθανασίου (1, 2, 3/02)

  ΤΕΑ
  Τζίνα Φωτεινοπούλου

  ΑΪΛΕΡΤ
  Χάρης Ανδριανός

  ΤΕΣΜΑΝ
  Μιχάλης Ψύρρας

  ΜΠΡΑΚ
  Γιώργος Ρούπας

   

  ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

  ΦΛΑΟΥΤΟ
  Μελίνα Μακρή

  ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
  Άγγελος Πολίτης

  ΤΡΟΜΠΟΝΙ
  Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου

  ΚΡΟΥΣΤΑ
  Μάριος Νικολάου

  ΒΙΟΛΙ
  Στέλλα Τσάνη

  ΤΣΕΛΟ
  Έλλη Φιλίππου

  ΠΙΑΝΟ
  Θεοδωρής Ιωσηφίδης

   

  Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους

   

  Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 
  Φοιτητικό, παιδικό: €10

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Ώρα έναρξης: 20.30 |   1 ώρα και 45 λεπτά

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Credits Gallery φωτογραφιών © Πάτροκλος Σκαφίδας
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Όπερα
 • Event Type (Only for archive EN) Opera
 • Σκηνοθετικό σημείωμα

  Η Έντα Γκάμπλερ αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή στο κόσμο του θεάτρου, ως η αντιηρωίδα που συνδέεται με την ποιητική της αποτυχίας. Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης έχει ως στόχο, μέσω της αποδόμησης των εννοιών και των συμβόλων του έργου, να συνδιαλλαγεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να δώσει ζωή στην αντισυμβατική μορφή της πρωταγωνίστριας, και στον τρόπο που βιώνει αυτή την πραγματικότητά της. Έτσι, βρισκόμαστε όλοι να παρακολουθούμε τη ζωή της αντιηρωίδας μας μέσα από τα μάτια της Έντας Γκάμπλερ. Δύο μάτια κοιτούν την Έντα αδιάκοπα κάθε φορά που τολμάει αυτή να βγει έξω από τις βαθιές γνωσίες της. Είναι χαραγμένες μέσα της τόσο βαθιά, που καθηλώνεται κάθε φορά από τη δύναμη της επιβολής των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής της. Η Έντα, κάθε φορά που προσπαθεί να πάρει ανάσα, πέφτει πάνω στους τοίχους που η ίδια επέλεξε να χτίσει. Όμως, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από εκεί, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να σκηνοθετεί συχνά την ίδια της την πραγματικότητα, στήνοντας παιχνίδια εξουσίας που τελικά θα την οδηγήσουν στην τραγική της κατάληξη. Ένας λανθάνων ερωτισμός, που δεν διοχετεύεται ποτέ στον στόχο του, την καταπιέζει ακόμα περισσότερο και την οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. Βλέπει τον κόσμο άδειο, γεμάτο ρηχές και κοινωνικές συμβάσεις. Μοναδική σύντροφός της σε αυτό το ταξίδι είναι μια μαύρη τρύπα, που μόνο εκείνη βλέπει και η οποία καθορίζει την πραγματικότητά της.
  Το σκηνικό και η ενδυματολογική προσέγγιση της παράστασης αποδίδεται με έναν συμβολικό τρόπο. Όσο η Έντα πλησιάζει στο δικό της αδιέξοδο, ο χρόνος γυρνά πίσω. Η υποκρισία της κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα έρχεται σε αντίστιξη με την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής.
  Κατά τη διάρκεια του έργου, όλοι οι ήρωες περιστρέφονται γύρω από την Έντα παίζοντας μαζί της ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Τι θα γίνει όμως όταν αποφασίσουν να σταματήσουν;

 • Σύνοψη

  Η Έντα, κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ, αν και πολύφερνη νύφη της πόλης της, επιλέγει προς έκπληξη όλων να παντρευτεί τον βαρετό και θαμπό νεαρό ακαδημαϊκό Τέσμαν, που έχει ανατραφεί από τις θείες του με αξίες διαφορετικές και πιο συντηρητικές από τις δικές της. Το ζευγάρι επιστρέφει από το γαμήλιο ταξίδι στο καινούργιο σπίτι του, το οποίο έχει αγοραστεί και ανακαινιστεί χάρη στην προσδοκία του Τέσμαν για μια έδρα στο πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, επιστρέφει στην πόλη, έπειτα από διαμονή δύο ετών σε κάποιο απομονωμένο μέρος, και ο Λέβμποργκ, συνάδελφος και πνευματικός ανταγωνιστής του Τέσμαν. Μαζί του φτάνει και η Τέα, σύντροφος του Λέβμποργκ, που τον βοήθησε όχι μόνο να ανακάμψει από τον τρυφηλό βίο που διήγε ως τότε, αλλά και να ανακτήσει τη δημιουργική του δύναμη, οδηγώντας τον στη συγγραφή ενός βιβλίου, που θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
  Ο Λέβμποργκ εμφανίζεται στο σπίτι του Τέσμαν και της Έντας, όπου αποκαλύπτεται ότι με την τελευταία τους δένει μια παλιά, στενή και μυστηριώδης σχέση. Μέσα σε λίγη ώρα η Έντα καταφέρνει να παρασύρει τον Λέβμποργκ στην παλιά του ζωή, την οποία εκείνη έβλεπε ως διονυσιακή υψηλοφροσύνη. Η νύχτα που ακολουθεί αποδεικνύεται καταστροφική για τον Λέβμποργκ, καθώς χάνει όχι μόνο το επιστημονικό πόνημα που θα τον αποκαθιστούσε στα μάτια όλων και θα έκανε το όνομά του αθάνατο, αλλά και την πίστη του για ζωή. Η Έντα τότε του προτείνει μία «όμορφη» αυτοκτονία, αντάξια του «υψηλού» του φρονήματος. Τίποτε όμορφο και υψηλό, όμως, δεν θα συμβεί και η Έντα, διαψευσμένη και απειλημένη από τη μοναξιά, το κενό, και το σκάνδαλο, δραπετεύει από μια ζωή που ποτέ δεν θα ένιωθε δική της.

Συναυλίες / Εναλλακτική Σκηνή

fonέs + chórεs

Ιανουάριος 2019
Πρόσθετες Πληροφορίες
 • Χώρος Παράστασης Εναλλακτική Σκηνή
 • Event Place (ΕΝ) Alternative Stage
 • Ημερομηνία Παράστασης [κείμενο] Ιανουάριος 2019
 • Δημιουργική Ομάδα

  ΚΡΟΥΣΤΑ
  Άγγελος Πολυχρόνου
  Αλέξανδρος Φραγκούλατζης

  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ
  Σοφία Κωνσταντινίδου

 • ΤΙμές - Ημε Παράστασης

  Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

  Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ

  Ώρα έναρξης: 12.00 |   1 ώρα 

 • ΙΣΝ LOGO ΙΣΝ LOGO
 • Είδος Παράστασης (Μόνο για παλαιές παραστάσεις) Όπερα
 • Event Type (Only for archive EN) Opera