Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν δημόσιο χώρο, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος [www.SNF.org] . Ολοκληρώθηκε το 2016 ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία. Το ΚΠΙΣΝ έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Διεθνούς Αριστείας 2018 (Award for International Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA)

H δημιουργία του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος [www.SNF.org] το οποίο ανέλαβε εξολοκλήρου το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό. Επιπλέον το ΙΣΝ υποστήριξε με δωρεά €5 εκατομμυρίων την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αντίστοιχα, με στόχο να υποστηρίξει τις προγραμματικές ανάγκες των δύο οργανισμών και τη μετάβασή τους στο ΚΠΙΣΝ. Μετά την παράδοση στην ελληνική κοινωνία, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους €50 εκατομμυρίων.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, με περισσότερα από 1.400 δέντρα και 300.000 θάμνους, ένα πάρκο - ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα ένας χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ουσιαστικά αποτελεί μία νέα προσέγγιση του υπαίθριου αστικού τόπου. Το Πάρκο προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τις γωνιές του: να κάνει κηπουρική στον Λαχανόκηπο, να πειραματιστεί στον Μουσικό Κήπο, να αθληθεί τον Στίβο, τον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών και φυσικά το Κανάλι με το θαλασσινό νερό, να απολαύσει συναυλίες στο Ξέφωτο, να χαλαρώσει στον Λαβύρινθο, να παίξει στις παιδικές χαρές. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε τρία επίπεδα: σχεδίαση & κατασκευή, λειτουργία, αποτύπωμα στο τοπικό οικοσύστημα.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση της περιοχής της Καλλιθέας και του φαληρικού μετώπου, δίνοντας ζωή σε έναν χώρο που παρέμενε απαξιωμένος για πολλά χρόνια.

Το ύφος και η ποιότητα των δράσεων που οργανώνονται, υλοποιούνται και φιλοξενούνται, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και η καθημερινή φροντίδα των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ και των συνεργατών του, έχουν καταστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σημείο αναφοράς για την Αθήνα, και κατ' επέκταση συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου. 

Στο ΚΠΙΣΝ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι χωρίς αποκλεισμό, οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν τόσο με τον ίδιο τον χώρο όσο και μεταξύ τους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο και έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΚΠΙΣΝ και των επισκεπτών μια αμοιβαία σχέση αλληλοσεβασμού.

Η ΚΠΙΣΝ Α.Ε. είναι κοινωφελής οργανισμός και έχει ως σκοπό τη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει τον δικό της προγραμματισμό πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Κατά τη διετία 2017-18 διοργάνωσε περισσότερες από 7.000 δράσεις ελεύθερες για το κοινό ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 8.300.000 επισκέψεις. Η ΚΠΙΣΝ Α.Ε. εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Τέλος, το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκσυγχρόνισε ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832, επιτρέποντάς της να ενισχύσει το ερευνητικό της τμήμα και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Στο νέο της ρόλο, η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά χρηστών. Από την Αγορά, τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η είσοδος της Βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής, ο οποίος παρέχει άμεσο οπτικό προσανατολισμό προς όλες τις λειτουργίες της. Το Δανειστικό Τμήμα, αποτελούμενο από μία σημαντική συλλογή από βιβλία και άλλα μέσα, περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Το φυσικό φως που διαχέεται σε όλο το κτίριο δημιουργεί ένα ανοιχτό, φιλόξενο περιβάλλον για ατομική και συνεργατική μάθηση. Διοργανώνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια για παιδιά και για ενήλικες και τα μαθήματα περιλαμβάνουν και ευκαιρίες για μάθηση στο πλαίσιο συνεργατικών προγραμμάτων στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

 

Γίνετε Μέλη του ΚΠΙΣΝ  και απολαύστε ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις, backstage εμπειρίες, προνόμια και εκπτώσεις!
Μάθετε περισσότερα εδώ  ->  https://me.snfcc.org/el
Το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Φωτογραφίες

© Nikos Karanikolas, Yiorgis Yerolympos, Katerina Liakopoulou, Dimitris Parthimos