Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα στελέχη του Ιδρύματος για την ανεκτίμητη προσφορά και την αμέριστη υποστήριξή τους προς το έργο του οργανισμού. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος [www.SNF.org] για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα εν έτει 2017 η Αθήνα να έχει αποκτήσει ένα σπουδαίο έργο πνοής που έχει ήδη γίνει προορισμός αλλά και τόπος συνάντησης και σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας για χιλιάδες Αθηναίους, αλλά και επισκέπτες της πόλης. Οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού και διθυραμβικών σχολίων τόσο από τους χιλιάδες επισκέπτες όσο και από τα ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Λυρική Σκηνή δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία των νέων της εγκαταστάσεων, αλλά πλέον διαπερνά κάθε στοιχείο της λειτουργίας της. Ήδη από το 2015 το ΙΣΝ [www.SNF.org] ανέλαβε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη με δωρεά 5 εκ. ευρώ προς τον κάθε οργανισμό, για τις ανάγκες της μετάβασης στις νέες εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ. Η δωρεά αυτή επέτρεψε στους φορείς να συμπληρώσουν τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό, σε τεχνογνωσία, σε εκπαίδευση, αλλά, κυρίως, να αναπτύξουν νέο περιεχόμενο, το οποίο συνδέεται με τη νέα εποχή τους στο ΚΠΙΣΝ. Η Εθνική Λυρική Σκηνή μέσω της δωρεάς αυτής κατάφερε, μεταξύ άλλων, να μετεκπαιδεύσει το προσωπικό της και να βελτιώσει τις δεξιότητές του, να συντηρήσει μέρος των σκηνικών και των κοστουμιών της, να αναπτύξει Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων και να δημιουργήσει εκ του μηδενός το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και τη στελέχωση της Εναλλακτικής της Σκηνής. Η Εναλλακτική Σκηνή είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία που καθοδηγεί τις επιλογές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: ένας χώρος σύγχρονης και ανήσυχης δημιουργίας, προσβάσιμος σε όλους, που στοχεύει ταυτόχρονα σε πολλές κατηγορίες κοινού, που επενδύει στην εκπαίδευση και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μέσω της Εναλλακτικής Σκηνής, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετουσιώνεται σε ουσιαστικό πολιτιστικό έργο, σε ζωντανή τέχνη για την εποχή μας. Η στήριξη του μοναδικού λυρικού θεάτρου της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια σπουδαία εθνική ευεργεσία. Ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα επετεύχθησαν και βάζουμε τις βάσεις για όσα θα ακολουθήσουν.

 

Με νέα δωρεά, ύψους 20.000.000€, τετραετούς διάρκειας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [www.SNF.org] στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσαν νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η δωρεά έρχεται να στηρίξει την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της δωρεάς θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, συμπαραγωγών, μετακλήσεων, διεθνών περιοδειών, που θα συντελέσουν στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παράλληλα, η δωρεά θα χρηματοδοτήσει ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021), ενώ την ίδια στιγμή μια μεγάλη καμπάνια προβολής προς μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο θα μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε:

«Η σχέση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) δεν είναι συγκυριακή και εφήμερη. Το ΙΣΝ [www.SNF.org]  υποστηρίζει την ΕΛΣ εδώ και χρόνια. Από την υποστήριξη του ανοίγματος της ΕΛΣ στην κοινωνία πριν την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη δημιουργία των ίδιων των εγκαταστάσεών της στο ΚΠΙΣΝ, το άνοιγμά της σε νέες καλλιτεχνικές κοινότητες μέσω της Εναλλακτικής Σκηνής και την προσέγγιση ευπαθών ομάδων μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της, βρισκόμαστε δίπλα στην ΕΛΣ για να υποστηρίξουμε τον στόχο της για εξέλιξη και εξωστρέφεια.

Για εμάς, σαν Έλληνες πολίτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας εθνικός θησαυρός. Εκτιμούμε βαθιά το όραμα, το φιλότιμο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στο έργο τους οι άνθρωποι της ΕΛΣ, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη, και, στο πλαίσιο της άριστης και αρμονικής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια να ενταχθεί η ΕΛΣ στην παγκόσμια σφαίρα των οπερατικών θεάτρων, μέσα από την καλλιέργεια συνεργειών με όπερες, καλλιτέχνες και συνθέτες από το εξωτερικό.

Επιπλέον, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ [www.SNF.org], η ΕΛΣ, ο σπουδαίος αυτός πολιτιστικός οργανισμός της χώρας μας, θα συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης σημείωσε: «Η νέα, τετραετούς διάρκειας, δωρεά του ΙΣΝ [www.SNF.org] προς την ΕΛΣ, ύψους 20 εκ. ευρώ, που ανακοινώθηκε μόλις από τον Ανδρέα Δρακόπουλο, έρχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη διεθνή παρουσία μας. Έρχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα και μας βοηθά να εργαστούμε συστηματικά προς μια πραγματικά νέα καλλιτεχνική ταυτότητα, τα πρώτα δείγματα της οποίας έχουμε δείξει τα δύο χρόνια που είμαστε εδώ στο ΚΠΙΣΝ. Η ανακοίνωση αυτής της νέας δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρα από τη μεγάλη χαρά που μας φέρνει, θα σημάνει και την καταγραφή της δικής μας δέσμευσης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τετραετούς σχεδίου.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα εργαστούμε μεθοδικά, με ευαισθησία και με άποψη, είναι:

Οι συμπράξεις, συμπαραγωγές, συνεργασίες με σημαντικά λυρικά –και όχι μόνο– θέατρα, μπαλέτα και ομάδες χορού από όλο τον κόσμο, σε παραγωγές με μοναδικό καλλιτεχνικό στίγμα, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την καλλιτεχνική μας ταυτότητα.
Οι μετακλήσεις σπουδαίων αρχιμουσικών, σκηνοθετών, μονωδών, χορογράφων, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, χορευτών, οι οποίοι αρθρώνουν έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό λόγο, βρίσκονται στην ακμή της πορείας τους και με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε μια ισότιμη και δημιουργική σχέση.
Η εξαγωγή του καλλιτεχνικού μας έργου. Μια πολύ ουσιαστική ανάγκη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και γενικώς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, είναι η στοχευμένη και συστηματική εξαγωγή της πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι Έλληνες καλλιτέχνες, τα ελληνικά σύνολα, οι συνθέτες μας, δημιουργούν υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνικό έργο και έχει έλθει η ώρα το έργο αυτό να ταξιδέψει και να γίνει γνωστό και εκτός Ελλάδος. Όπως γνωρίζετε, η ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε πολλές αναθέσεις νέων έργων, σε πρώτες παρουσιάσεις, σε πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες. Με τη βοήθεια της νέας δωρεάς, οι παραστάσεις μας θα ταξιδέψουν, τα νέα μουσικά έργα που γράφτηκαν και γράφονται θα παρουσιαστούν σε θέατρα και φεστιβάλ και οι Έλληνες καλλιτέχνες που αξίζουν θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε νέα κοινά.
Ένα ετήσιας διάρκειας αφιέρωμα της ΕΛΣ στην Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζουμε για το 2021 νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Κεντρικός στόχος του αφιερώματος είναι να αναγνωστεί η Ελληνική Επανάσταση όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, αλλά και να καταδειχτεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών-εθνών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση.
Τέλος, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το καλλιτεχνικό μας έργο εντός και εκτός Ελλάδος, ένα μέρος της δωρεάς έχει προβλεφθεί για την προβολή του οργανισμού μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Ανδρέα Δρακόπουλο και δημοσίως, για την πολύ σπουδαία προσφορά, τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τη Λυρική, αλλά κυρίως για την προσωπική του επιμονή αναφορικά με την επιβράβευση του καλού.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι η νέα δωρεά του ΙΣΝ [www.SNF.org] σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

 

Χαιρετισμός Προέδρου Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου

Κάθε οργανισμός είναι οι άνθρωποί του. Στα πρόσωπα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχουμε βρει τους συνεργάτες με τους οποίους χτίσαμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μεγαλώνουμε και ονειρευόμαστε μαζί. Θέτουμε στόχους και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Στο ταξίδι αυτό, από την πλευρά μας, έχουμε την ευκαιρία να αφεθούμε και να απολαύσουμε τη μαγεία του λυρικού θεάτρου ως θεατές, καθώς και τη χαρά να σταθούμε δίπλα του ως συνεργάτες και Δωρητές. Από την ανακοίνωση των σχεδίων για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Όπερα της Βαλίτσας, στο Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη «γέννηση» της Εναλλακτικής Σκηνής, στην υποστήριξη για την εξάπλωση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Κοινωνικών Δράσεων – από σταθμό σε σταθμό, είχαμε την τιμή να βρεθούμε συνοδοιπόροι στα βήματα της ΕΛΣ για το άνοιγμά της προς ένα ολοένα ευρύτερο κοινό, προσφέροντάς της ό,τι η ίδια χρειαζόταν για να κάνει τη μεγάλη μετάβασή της στο νέο της σπίτι, αλλά και να προσθέσει νέα στοιχεία στις κύριες δραστηριότητες και στα προγράμματά της: εκπαίδευση προσωπικού, αναβάθμιση εξοπλισμού και προμήθεια μουσικών οργάνων, διεθνείς συμπαραγωγές και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Η επιτυχία του ντεμπούτου του οργανισμού στο νέο του σπίτι επιβεβαιώθηκε από την, κατά κοινή ομολογία, θερμή ανταπόκριση του κόσμου. Εμείς ανανεώνουμε την παρουσία μας, στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της ΕΛΣ, αγκαλιάζουμε τις ιδέες, τον επαγγελματισμό και τη διάθεση προς την πρωτοπορία, και ευχόμαστε ημέρες δημιουργίας και ανάτασης μέσω της τέχνης που μας προσφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Σας ευχαριστούμε.

Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος
Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος