Γιάννης Ντοντσάκης

Διευθυντής Σχολής

"Είναι σημαντικό να γνωρίσει κανείς γιατί επιλέγει τη σιωπηλή αυτή γλώσσα έκφρασης. Να γνωρίσει ότι ανακαλύπτει τον άνθρωπο μέσα από το σώμα του, σπουδάζοντας τη μοναδικότητά του. Ότι αποφασίζει να ακολουθήσει τη μοναχική αλλά χρυσή αυτή πορεία της σκηνής, ταξιδεύοντας σε πτυχές του εαυτού του άγνωστες για την καθημερινότητά του! Όμορφες, θείες, μαγικές... Μην ξεχνάς να είσαι μαθητής!"

 

Ο Γιάννης Ντοντσάκης γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Ξεκίνησε χορό στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε επαγγελματικά τις σπουδές του, στην Ανώτερη Σχολή της Ραλλού Μάνου, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και συνέχισε με υποτροφία στην 8η και τελευταία τάξη (Theater Class) της Όπερας του Αμβούργου με Δ/ντή τον T. Finney, από όπου αποφοιτά με άριστα.

Μέλος του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας (1988-1990) με το οποίο χόρεψε σε έργα όπως Μπολερό (Μωρίς Μπεζάρ), Λίμνη των Κύκνων (Νατάλια Μακάροβα), Σπουδές (Χάραλντ Λάντερ), Κοπέλια (Ρόναλντ Χάυντ), Ονιέγκιν (Τζον Κράνκο), Η Συλφίδα, Νάπολι και Καρυοθραύστης (Πίτερ Σάουφους), Αναστασία (Κένεθ ΜακΜίλαν) και Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Φ. Άστον).

Από το 1990 έως το 2012 ήταν Α’ Χορευτής της ΕΛΣ. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Κάρμεν, Σταχτοπούτα, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Συλφίδες, Η Μπαγιαντέρα, Πετρούσκα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ζορμπάς, Λίμνη των κύκνων, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Ο Κουρσάρος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ραϋμόντα κ.ά. Συνεργάστηκε με τους χορογράφους, Χάρη Μανταφούνη, Λεωνίδα Ντε Πιάν, Σοφία Σπυράτου, Γιάννη Μέτση, Ντανιέλ Λομμέλ, Τζον Νοϊμάγερ, Ζερμινάλ Κασαντό, Pούντι φαν Nτάντσιχ, Λόρκα Μασίν, Κάρολ Άρμιταζ, Όλεγκ Bινογκράντοφ, Πέρτι Βίρτανεν, Μένια Μαρτινέζ, Σιμόν Αντρέ, Ιγκορ Ζελένσκι, Ρέη Μπάρα κ.ά.

Το 1993 ίδρυσε το Πανελλήνιο Κέντρο Χορευτικής Τέχνης και δραστηριοποιήθηκε επί πενταετίας ως Εκδότης του μηνιαίου περιοδικού "ΕΝ ΧΟΡΩ".

Το 2000 Βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ο "Καλύτερος Χορευτής".

Διετέλεσε Διευθυντής της δικής του Σχολής Χορού στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, βοηθός Διευθυντή της Λυν Σίμουρ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ και είναι δημιουργός του "Αμφιθεάτρου Μινιατούρα Γιάννη Μέτση".

Σήμερα είναι Διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ και διδάσκει τα μαθήματα: Μπαλέτο, Pas de deux, Ρεπερτόριο & Διδασκαλία Μπαλέτου.