Copy of Νέα

Hμερίδες του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" (1η Δεκεμβρίου 2012, 11 Ιουνίου 2013, 22 Νοεμβρίου 2014)

 

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Θέατρο Ολύμπια η 3η ημερίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία". Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου περιοδειών σε 70 δημοτικά σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ συνεχίζεται σε 52 επιπλέον δημοτικά σχολεία στο επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014.
Στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας, παρουσιάστηκε η παράσταση του Κουρέα της Σεβίλλης, όπως αυτή περιόδευσε στα σχολεία που συμμετείχαν στην «Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένας συνολικός απολογισμός για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διάδραση των παιδιών στις παραστατικές τέχνες και την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του προγράμματος, μέσα από τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες των συνεργατών και των συντελεστών που μετείχαν στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησής του, καθώς και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, καταδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη του στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" θα συνεχιστεί σε 25 επιπλέον δημοτικά σχολεία της έως τον Ιούνιο του 2015.

 

Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Θέατρο Ολύμπια η 1η ημερίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών απ' όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Τζοακίνο Ροσσίνι, Ο κουρέας της Σεβίλλης, με παραστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ανά την επικράτεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία εξήρε την καινοτόμα πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη σημασία της τέχνης σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τέτοιες δράσεις: "διαπλάθοντας την προσωπικότητα και ενισχύοντας τη συναισθηματική ωριμότητα μέσω της επικοινωνίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της εξοικείωσης με ρόλους και καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αναπτύσσουν την αυτογνωσία και ταυτόχρονα την ετερογνωσία, εισάγουν και εντάσσουν το άτομο στο ευρύτερο σύνολο, το ανάγουν σε ολοκληρωμένο μέλος της κοινωνίας και ενεργό πολίτη".

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣ, κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ως  μία προσφορά στην εκπαίδευση αλλά και μια σημαντική επένδυση στη δημιουργία και την ανάπτυξη  ενός νέου κοινού για την όπερα. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης τόνισε την πολύπλευρη σημασία του έργου, κυρίως σε σχέση με τους άμεσα ωφελούμενους και αποδέκτες του, ανάμεσα στους οποίους είναι 21.000 μαθητές και 350 εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Ακολούθησε η παράσταση του Κουρέα της Σεβίλλης, με τη συμμετοχή μάλιστα της χορωδία των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν συνεργάτες και συντελεστές του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Έργου «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία» που αναφέρθηκαν στις προκλήσεις ενός τέτοιου προγράμματος αλλά και στη βαθιά ικανοποίηση και έμπνευση που επιφυλάσσει η συναναστροφή με τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα ο υπεύθυνος καλλιτεχνικής παρουσίασης των εκπαιδευτικών παραστάσεων του προγράμματος, Δρ Νίκος Ξανθούλης ανέλυσε τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος ενώ η υπεύθυνη περιοδειών, κυρία Αστερία Σαμουελιάν τον σχεδιασμό και την οργάνωση του έργου. Ο σκηνοθέτης Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον ρόλο της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και η σκηνογράφους, ενδυματολόγος Δρ Σοφία Παντουβάκη στις διαδραστικές δραστηριότητες με άξονα τη σκηνογραφία - ενδυματολογία του Κουρέα της Σεβίλλης. Στο δεύτερο μέρος η διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Πειραιά κυρία Αγγελική Μαρτίνου μίλησε για την υποδοχή του προγράμματος από το σχολείο της, ενώ οι καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες του προγράμματος, Χριστίνα Αυγερίδη, Τατιάνα Θεολόγου, Βενετία Νάση και Κωνσταντίνα Στράνη έδωσαν ομιλία με τίτλο "Εργαστήρι όπερας - δράση και διάδραση στα σχολεία". Τέλος ο αρχιμουσικός Τάσος Συμεωνίδης μετέφερε τις εμπειρίες του από τη γνωριμία των μαθητών με την ορχήστρα, τους τραγουδιστές και τον μαέστρο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ του συνόλου των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πάνω σε θέματα εκπαίδευσης και περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης του προγράμματος.


Την Τρίτη 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 2η ημερίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απ' όλη την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ολύμπια παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΛΣ κ. Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο και τον Καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ακολούθησε η καθιερωμένη παράσταση του Κουρέα της Σεβίλλης για να πάρουν το λόγο αμέσως μετά οι συντελεστές, οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες, όπως και οι εκπαιδευτικοί των εμπλεκόμενων σχολείων του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, το λόγο πήραν: oι καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες του προγράμματος Χριστίνα Αυγερίδη, Τατιάνα Θεολόγου, Βενετία Νάση και Κωνσταντίνα Στράνη για «Το εκπαιδευτικό εργαστήριο στα 70 σχολεία», πραγματοποιώντας ένα συνολικό απολογισμό της διαδρομής του συγκεκριμένου έργου, ο σκηνοθέτης Κωστής Παπαϊωάννου για τη «Φαντασία και Δημιουργικότητα» του προγράμματος, η σκηνογράφος - ενδυματολόγος Δρ Σοφία Παντουβάκη κάνοντας την αποτίμηση των «Διαδραστικών δραστηριοτήτων με άξονα τη σκηνογραφία - ενδυματολογία του Κουρέα της Σεβίλλης».

Στη συνέχεια, οι αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ραφαήλ Πυλαρινός πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπια με «Συναισθήματα και εντυπώσεις από την περιοδεία του προγράμματος “Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία”» και τέλος, ο Δρ Νίκος Ξανθούλης, υπεύθυνος καλλιτεχνικής παρουσίασης εκπαιδευτικών παραστάσεων ΕΣΠΑ, μίλησε για το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Όπερα».

Η δεύτερη ημερίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες συντελεστών της περιοδεύουσας ομάδας, αλλά και εκπαιδευτικών από τα σχολεία όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Τέθηκαν θέματα εκπαίδευσης και περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης του προγράμματος, το οποίο όλοι ευχήθηκαν να συνεχιστεί και στο μέλλον.