Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το μπαλέτο Κάρμεν, στις 11, 12, 14 Ιουλίου 2024

 

 

Η προπώληση για τις νέες παραστάσεις της Κάρμεν ξεκινά την Πέμπτη 29/2/2024 στις 9.00 από τα Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και online στην ticketservices.gr

Μετά τις έξι sold out παραστάσεις και τα διθυραμβικά σχόλια του κοινού, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει τρεις επιπλέον παραστάσεις για το μπαλέτο Κάρμεν σε χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ από το Μπαλέτο της ΕΛΣ. H επιτυχημένη παραγωγή χορού, σε μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή, θα επιστρέψει στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στις 11, 12 και 14 Ιουλίου 2024. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

O διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος Γιόαν Ίνγκερ υπογράφει μια νέα συναρπαστική χορογραφία για την ηρωίδα του Μπιζέ, η οποία θεωρείται το σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θέτοντας ως προτεραιότητά του μια διαφορετική ανάγνωση της διάσημης ιστορίας. Προκειμένου να προτρέψει τον θεατή να παρακολουθήσει τη δράση της ιστορίας μέσα από το φίλτρο της αθωότητας, παρουσιάζει τη διάσημη ιστορία μέσα από τη ματιά ενός παιδιού.

Ο χορογράφος σημειώνει: «Η δική μου Κάρμεν δεν βασίζεται μόνο στη γυναικεία πρωταγωνίστρια της ιστορίας αλλά, όπως και στην πρωτότυπη νουβέλα του Μεριμέ, το μπαλέτο μου επικεντρώνεται στην ερωτική απόγνωση του Δον Χοσέ, ο οποίος, αποδεχόμενος την ελεύθερη φύση της αγαπημένης του, ξεκινάει έναν δρόμο προς την Κόλαση, ωθούμενος από τα πρωτόγονα ένστικτά του: το πάθος και την εκδίκηση. Υπάρχει ένα στοιχείο μυστηρίου σε αυτόν τον χαρακτήρα: θα μπορούσε να είναι ένα παιδί, θα μπορούσε να είναι ο Δον Χοσέ. Θα μπορούσε ακόμη και να είμαστε εμείς, με την αρχέγονη καλοσύνη μας να έχει πληγωθεί από την εμπειρία της βίας, η οποία, ακόμα και αν δεν κρατάει πολύ, μπορεί να έχει επηρεάσει για πάντα αρνητικά τη ζωή μας και την ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τους άλλους».

Η Κάρμεν πρωτοπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, όπου και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Ενδεικτικό της παγκόσμιας απήχησης της χορογραφίας είναι ότι έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στο Μόντε Κάρλο, ενώ θα παρουσιαστεί προσεχώς στο Σύδνεϋ από το Εθνικό Μπαλέτο της Αυστραλίας και στο Λονδίνο από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

Ο γεννημένος το 1967 στη Στοκχόλμη Γιόαν Ίνγκερ εντάχθηκε στο Nederlands Dans Theater 1 το 1990 και υπήρξε εξέχων χορευτής του ως το 2002. Το 1995 το ντεμπούτο του ως χορογράφου, επίσης για λογαριασμό του Nederlands Dans Theater, συνοδεύτηκε γρήγορα από υψηλές προσδοκίες και άμεση αναγνώριση. Ο Ίνγκερ αποχώρησε από το Nederlands Dans Theater για να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου Κούλμπεργκ στη Στοκχόλμη το 2003, όπου δημιούργησε πολυάριθμα έργα. Από το 2008, ο Γιόαν δουλεύει ως ανεξάρτητος χορογράφος και δημιουργεί χορογραφίες για πολλούς θιάσους σε ολόκληρο τον κόσμο όπως για την Όπερα του Γκαίτεμποργκ, το Μπαλέτο της Βασιλείας, το Εθνικό Σουηδικό Μπαλέτο, το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, το Ατερμπαλέτο, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο και φυσικά το Nederlands Dans Theater, όπου διετέλεσε Συνεργαζόμενος Χορογράφος από το 2009 ως το 2016. Έχει λάβει βραβεία, όπως τα Lucas Hoving Production, Danza & Danza και Benois de la Danse. Το 2022 ο Γιόαν Ίνγκερ έγινε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Take Off Dance, ενός προγράμματος εκπαίδευσης για μελλοντικούς επαγγελματίες χορευτές μεταξύ 18 και 24 ετών με έδρα τη Σεβίλλη.

Στη χορογραφία του Ίνγκερ, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν των Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ, σε νέα ενορχήστρωση του Άλβαρο Ντομίνγκεθ Βάθκεθ, «συνομιλεί» με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μαρκ Άλβαρεθ, ενώ τη δραματουργία υπογράφει ο Γκρέγορ Ακούνια-Πολ. Τα σκηνικά είναι των Κουρτ Άλλεν Βίλμερ και Λετίθιας Γκανιάν (AAPEE) με το στούντιο deDos, τα κοστούμια του Νταβίδ Ντελφίν (σε αναβίωση από τη Μαρία Λουίσα Ράμος Κορράλες) και οι φωτισμοί του Τομ Bίσσερ.

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο γεννημένος στη Στουτγάρδη αρχιμουσικός Έκτορας Ταρτανής, στο ντεμπούτο του στην ΕΛΣ. Από την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 είναι ο νέος επικεφαλής αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κάτω Βαυαρίας και έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε μουσικές αίθουσες εντός και εκτός Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με τον διεθνώς καταξιωμένο αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή. Εκτός από τη μουσική διεύθυνση, ασχολείται συστηματικά και με τη σύνθεση.

Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Μπαλέτο
Κάρμεν
Γιόαν Ίνγκερ / Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ, Μαρκ Άλβαρεθ
11, 12, 14 Ιουλίου 2024

Ώρα έναρξης: 21.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφία: Γιόαν Ίνγκερ
Μουσική: Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ
Πρόσθετη πρωτότυπη μουσική: Μαρκ Άλβαρεθ
Νέα ενορχήστρωση μουσικής του Μπιζέ: Άλβαρο Ντομίνγκεθ Βάθκεθ
Δραματουργία: Γκρέγορ Ακούνια-Πολ


Μουσική διεύθυνση: Έκτορας Ταρτανής
Σκηνικά: Κουρτ Άλλεν Βίλμερ και Λετίθια Γκανιάν (AAPEE) με το στούντιο deDos
Κοστούμια: Νταβίδ Ντελφίν
Αναβίωση κοστουμιών: Μαρία Λουίσα Ράμος Κορράλες
Φωτισμοί: Τομ Bίσσερ


Κάρμεν: Έλενα Κέκκου / Ελευθερία Στάμου
Δον Χοσέ: Ντανίλο Ζέκα / Βαγγέλης Μπίκος
Ταυρομάχος: Γιάννης Μητράκης
Θουνίγα: Γιάννης Γκάντσιος
Αγόρι: Αλίσια Τάουνσεντ
Σκυλιά: Έρεθ: Στέλιος Κατωπόδης, Αντόνιο: Κάιτο Τακαχάσι, Ματτία: Ντανιέλε Πεκοράρι, Γιάκομπο: Γιώργος Χατζόπουλος
Φρουροί: Αλεΐς: Στέφανο Πιετραγκάλλα, Τόμπυ: Μάνες Αλμπέρντι
Kορίτσια: Άλλι: Χριστίνα Μακρίδου / Άννα Φράγκου, Αΐντα: Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Μαρ: Μαρίτα Νικολίτσα / Αρετή Νότη, Σάρα: Αρετή Νότη / Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Μανουέλα: Μαρίτα Νικολίτσα / Ελευθερία Στάμου, Καγιόκο: Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Άγκνες: Αριάδνη Φιλιππάκη
Σκιές: Ντανιέλε Πεκοράρι, Γιώργος Χατζόπουλος

Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 • Φοιτητικό, παιδικό: €12 • Περιορισμένης ορατότητας: €10

Έναρξη προπώλησης 29/2/2024 στις 9.00: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) & www.ticketservices.gr

 

 

Χορηγός παράστασης

EUROBANK

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ