Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

Το 3ο Κουδούνι Όπερα για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφει

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, εκκινούν για τέταρτη χρονιά το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης 3ο Κουδούνι Όπερα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής και φιλοδοξεί, μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, να φέρει σε επαφή δασκάλους και μαθητές/τριες με τον συναρπαστικό κόσμο του μουσικού θεάτρου κάνοντάς τους μέρος  της συναρπαστικής διαδικασίας της προετοιμασίας και της παρουσίασης μιας παράστασης μουσικού θεάτρου. Φέτος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαντασία και παρουσιάζει το νέο έργο μουσικού θεάτρου «Oδός Φανταστικής: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι...guest star το φάντασμα του Gianni Rondari!», σε σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, σε συνεργασία με μία ομάδα έμπειρων συντονιστών θα εμπλακούν ενεργά στο σύνολο της μεθοδικής διεργασίας από την αρχική ιδέα μέχρι το ανέβασμα της παράστασης, την οποία θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τον Ιούνιο του 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχοι προγράμματος

Α) Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω σε σύγχρονες πρακτικές του μουσικού θεάτρου, από την ομάδα συντονιστών του προγράμματος, μέσα από εβδομαδιαία εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ.

Β) Μεταβίβαση των παραπάνω πρακτικών από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές και μαθήτριες τους στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, με τη συμβουλευτική παρουσία μελών της ομάδας συντονιστών.

Γ) Αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσω των ψηφιακών εργαλείων ήχου.

Δ) Ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργική διαδικασία και στην τελική διαμόρφωση της παράστασης.

Ε) Εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών σε παράσταση μουσικοθεατρικού έργου, με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Το εν λόγω έργο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024.

 

Συντελεστές προγράμματος

Συνθέτρια, μουσικοπαιδαγωγός: Σοφία Καμαγιάννη  

Λιμπρετίστα: Αναστασία Στυλιανίδη

Σκηνοθέτρια, καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια θεάτρου: Ελένη Ζαχοπούλου

Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια μουσικής: Φανή Μώραλη

 

Έναρξη προγράμματος: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00 - 21.00

Ημερομηνία παράστασης: Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

 

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα εδώ

Βρείτε αναλυτικά την περιγραφή του προγράμματος και την πρόσκληση συμμετοχής εδώ

 

∗ Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από την παράσταση Σταγόνα... ΕΓΩ / Ωκεανός... ΜΑΖΙ της καλλιτεχνικής σεζόν 2022/23 του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σχεδιασμός προγράμματος, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας

Σκηνοθεσία, επιμέλεια σκηνικών και φωτισμού, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών, θεατρική αγωγή Άννα-Μόσχα Καμπόσου: Άννα-Μόσχα Καμπόσου

 

Χορηγός εκπαιδευτικού προγράμματος

peiraioslogo

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN