Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023

Ο "Τόπος Ατελείωτος" έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για μία μοναδική παράσταση

 

Τόπος Ατελείωτος

Παράσταση μουσικού θεάτρου

Με τη συμμετοχή κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας

 

Στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα στη Βόρεια Εύβοια

 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 19.30

Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12.00

Η ξεχωριστή παράσταση μουσικού θεάτρου Τόπος Ατελείωτος, η οποία συγκίνησε το κοινό που είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει στην πρώτη της παρουσίαση τον περασμένο Ιούλιο στις Κεχριές Ευβοίας, έρχεται για μία μοναδική παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το Μέλισμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Τόπος Ατελείωτος αποτελεί τη σκηνική σύνθεση στιγμών, τραγουδιών και αφηγήσεων των συμμετεχόντων στον ετήσιο κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα, ο οποίος υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιούνιο 2023 στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Η παράσταση αποτελεί ένα ομαδικό έργο αναστοχασμού και ανασύστασης του παρελθόντος, έναν συνδυασμό εικόνων, ιστοριών και μουσικής που προέκυψε μέσα από τη δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία συν-δημιουργίας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων. Με βασικές θεματικές τη συλλογική μνήμη, τη φύση και το περιβάλλον, η βιωμένη εμπειρία κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας όλων των ηλικιών πλέκεται αριστοτεχνικά με τη φαντασία σε μια ιστορία που αφηγείται ποιητικά τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής, που γράφεται ακόμα. Ανάμεσα στη μνήμη και την αντίσταση στη λήθη, η παράσταση φαντάζει σαν μια ιδιαίτερη «επέτειος» που παρακινεί τους παλιούς να θυμηθούν και τους νέους να μάθουν.

Στη δημιουργική ομάδα συναντούμε στη μουσική σύνθεση τον Γιώργο Δούσο και στα κείμενα τις Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου και Γιώτα Κουιτζόγλου σε συνεργασία με την ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των εργαστηρίων την έρευνα διεξήγαγαν οι Μαριλένα Κατρανίδου και Γιώτα Κουιτζόγλου, ενώ η δραματουργική επεξεργασία έγινε από την Ελένη Ευθυμίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ελένη Ευθυμίου και Μαριλένα Κατρανίδου με βοηθό τη Γιώτα Κουιτζόγλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Διδώ Γκόγκου, την κατασκευή ειδικών κοστουμιών η ομάδα ενδυματολογίας & ειδικών σκηνικών κατασκευών των συμμετεχόντων, τη χορογραφία η Πωλίνα Κρεμαστά και τους φωτισμούς η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη. Τη διδασκαλία της μουσικής σύνθεσης καθοδήγησε η Σοφία Καμαγιάννη, ενώ την ηχοληψία αναλαμβάνει ο Κώστας Μπώκος. Στην παράσταση συμμετέχουν κάτοικοι των χωριών: Αγία Άννα, Αχλάδι, Βασιλικά, Ιστιαία, Κεχριές, Λίμνη, Μαντούδι, Μουρτιάς, Ροβιές. 

 

Μουσική σύνθεση Γιώργος Δούσος

Κείμενα Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής της κοινότητας

Έρευνα Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου

Δραματουργική επεξεργασία Ελένη Ευθυμίου

Σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου

Σκηνικά, κοστούμια Διδώ Γκόγκου

Κατασκευή ειδικών κοστουμιών Ομάδα ενδυματολογίας & ειδικών σκηνικών κατασκευών κοινότητας

Κίνηση, χορογραφίες Πωλίνα Κρεμαστά, με τη δημιουργική συμμετοχή των εργαστηρίων χορού της κοινότητας

Φωτισμοί Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη

Διδασκαλία μουσικής σύνθεσης Σοφία Καμαγιάννη

Βοηθός σκηνοθετριών Γιώτα Κουϊτζόγλου 

Ηχοληψία Κώστας Μπώκος

Βοηθός Ηχοληψίας Νίκος Οικονομέας

Συμμετέχουν κάτοικοι των χωριών, Αγία Άννα, Αχλάδι, Βασιλικά, Ιστιαία, Κεχριές, Λίμνη, Μαντούδι, Μουρτιάς, Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Δανδουλάκης (ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο), Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, φλάουτο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι, ακορντεόν), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο, ακορντεόν)

Επιστημονική υποστήριξη σε ζητήματα περιβάλλοντος / διαχείρισης χώρου Γιώργος Βελεγράκης, Αναστασία Χρηστάκη (Commonspace)

Κινηματογράφηση, δημιουργία ντοκιμαντέρ Caravan Project

Βίντεο παράστασης Caravan Project, Διδώ Γκογκου, Δώρα Καλακίδου

Συντονιστής προγράμματος Μέλισμα Λεωνίδας Παναγόπουλος

 

Σημείωμα του συνθέτη

«… Οι ιστορίες, τα γέλια, η συγκίνηση, τα τραγούδια που μοιραστήκαμε γίνανε το μουσικό τοπίο στο οποίο συναντιόμαστε επί σκηνής και η αφορμή για να γεννηθούν καινούριες αναμνήσεις, καινούρια τραγούδια, καινούριες συναντήσεις».

– Γιώργος Δούσος

Σημείωμα των σκηνοθετριών

«Αυτός ο τόπος, το μέρος όπου γεννηθήκαμε, ξεφυτρώσαμε, ο τόπος που σπείραμε και θερίσαμε, ο τόπος που μας έδωσε τροφή και σκέψη και οντότητα. Έχει τη δύναμη να μετασχηματίζεται και να χωράει μέσα του κι άλλους τόπους, τον τόπο των προγόνων και των απογόνων, τον τόπο της χαράς, της παράδοσης, των ονείρων, τον τόπο της καταστροφής, τον τόπο της απουσίας και της ερημιάς. Μνήμες και εμπειρίες τον συνθέτουν. Οι μνήμες μας. Κι εμείς στέκουμε εδώ στον τόπο αυτό τον ατελείωτο και τραγουδάμε, για όσα έγιναν κι όσα θα ’ρθουν. Κι είθε, εκείνη την ημέρα που ο τόπος αυτός θα εγκολπώνει μέσα του τα σπάργανα της αναγέννησης, να περιλάβει μέσα του και εμάς».

– Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:

ISN

 

 

 

Video