Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσκληση συμμετοχής στην εξ’ αποστάσεως εκδοχή του εκπαιδευτικού προγράμματος για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»

 

 

LOGO INVERTED

 

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις προσκαλούν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν συμμετοχή στην εξ’ αποστάσεως εκδοχή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία». Το πρόγραμμα, παράλληλα με τη δια ζώσης εκδοχή του, προσαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από την περιήγησή τους σε μία νέα συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο Opera Box, ειδικά σχεδιασμένη για τους εκπαιδευτικούς στόχους της δράσης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδείας σε πενήντα πέντε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα με την ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού καθώς και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο animation Πέτρου Τουλούδη, Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, κατά το σχολικό έτος 2023/24 θα δώσει τη δυνατότητα σε εννιακόσια επιπλέον σχολεία να αποκρυπτογραφήσουν τον μαγευτικό κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Opera Box και της παρακολούθησης της κινηματογραφικής εκδοχής της παράστασης.

Παράλληλα με την περιοδεία, η οποία θα συνεχιστεί για λίγους μήνες ακόμα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δράση εξ’ αποστάσεως, εγκαινιάζει το πρωτοποριακό Opera Box. Εκεί θα μπορεί κανείς να ανακαλύψει πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα, βιωματικές δραστηριότητες, μουσικό videogame, quiz, βίντεο, webinars εκπαιδευτικών και άλλα πολλά. Σχεδιασμένο για να προσφέρει στους χρήστες μία βιωματική εξερεύνηση της όπερας, το Opera Box, μέσα από ένα πρωτοποριακό ψηφιακό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον, προσφέρει μία σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά ως εργαλεία εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας και απολαυστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου. Επιπρόσθετα, η κωμική όπερα που συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και απολαυστική ματιά, και η οποία την περσινή χρονιά αγαπήθηκε από περίπου 12.000 μαθητές, φέτος γίνεται ταινία και διατίθεται μέσω του Opera Box δωρεάν στους συμμετέχοντες. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η Foss Productions, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράψε ο Κωστής Θεοδοσόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90', ειδικά σχεδιασμένο από το τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ. Το webinar θα διευκολύνει την περιήγηση στο Opera Box και θα καθοδηγήσει με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό. Το εν λόγω υλικό θα προάγει την καλλιέργεια εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συνδέσεων της σχολικής τάξης με την όπερα και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη συμμετοχική, διακαλλιτεχνική και διαθεματική μάθηση μέσω των πολύτιμων εργαλείων του λυρικού θεάτρου. Η κινηματογραφική εκδοχή της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ, θα είναι διαθέσιμη στην GNO TV για προβολή εντός της σχολικής τάξης, με συνολική διάρκεια μίας εκπαιδευτικής ώρας, σε διδακτική ώρα της επιλογής των εκπαιδευτικών. Η πρόσβαση στη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής θα δοθεί σε συνέχεια της συμπλήρωσης της φόρμας συμμετοχής στην εξ’ αποστάσεως εκδοχή του εκπαιδευτικού προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία.

 

Κεντρικοί Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 • Γνωριμία με τον διατομεακό και διακαλλιτεχνικό κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου.
 • Ενίσχυση της διαθεματικότητας στη σχολική τάξη μέσω ανάλογης προσέγγισης του παρεχόμενου υλικού.
 • Υποστήριξη ποικίλων ειδικοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας (ενδεικτικά φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, εικαστικοί κλπ.) μέσω της παροχής εργαλείων και ιδεών για τη δημιουργική αξιοποίηση νέου εκπαιδευτικού υλικού.
 • Βιωματική εμπλοκή στη δημιουργική και εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Προώθηση συλλογικών έργων και καλλιέργεια της ομαδικότητας.
 • Διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας.
 • Προώθηση της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και αποδοχής.
 • Καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως είναι η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η ομαδικότητα, η διαχείριση χρόνου, η επικοινωνία, η αυτοπεποίθηση.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ειδικότητας.
 • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση της παράστασης είναι δωρεάν.
 • Ο τελικός προγραμματισμός των διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς. Παρακαλείσθε, να συμπληρώσετε στην αίτηση συμμετοχής τις επιθυμητές ημέρες και ώρες για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) οι οποίες θα ληφθούν υπόψη κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος σεμιναρίων.  
 • Τo κάθε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διαρκεί 90 λεπτά.
 • Με την ολοκλήρωση του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar), θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες βεβαίωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την παρακολούθηση της κινηματογραφημένης παράστασης, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα  εδώ.

* Στην περίπτωση που διδάσκετε σε δύο ή και παραπάνω σχολικές μονάδες, θα πρέπει να συμπληρώσετε ισάριθμες αιτήσεις.

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναλυτικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία θα βρείτε εδώ.

 

 

ESPA EDUCATION

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:

 

ISN