Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στην Κύπρο με τον "Χορό με τη σκιά μου", σε μουσική Μ. Χατζιδάκι και χορογραφία Κ. Ρήγου

 

30, 31 Οκτωβρίου 2021

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, Κύπρος

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει εκτός Ελλάδος και παρουσιάζει την εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή Χορός με τη σκιά μου, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας στην Κύπρο. Η περιοδεία του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Κύπρο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στον Χορό με τη σκιά μου –παραγωγή η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ το 2019 και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2021– ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στον Κύκλο του C.N.S. η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον Καπετάν Μιχάλη ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο Καταραμένο φίδι η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο Χαμόγελο της Τζοκόντας η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

 Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει ορίσει το τοπίο της ελληνικής μουσικής και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού όσο ελάχιστοι. Οι αναζητήσεις του αλλά και οι επιρροές του τον οδήγησαν σε πολλές και διαφορετικές διαδρομές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι καρποί της δημιουργικής του σποράς μπορούν να βρεθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Από το τοπίο αυτό εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για τη χορογραφία, στην οποία περιηγείται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του χατζιδακικού έργου, εντάσσοντας ισάριθμα εμβληματικά έργα σε μια σπονδυλωτή παράσταση.

 

 

Φωτογραφίες