Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Απεβίωσε η μεσόφωνος Σοφία Μουτσίου

Τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, η μεσόφωνος Σοφία Μουτσίου,  η οποία συνεργάστηκε με την Εθνική  Λυρική Σκηνή για πάνω από 30 χρόνια.

Η Σοφία Μουτσίου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932, και σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο. Συμμετείχε σε συναυλίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα αδέλφια της Γιώργο Μούτσιο (βαρύτονο) και Μαρία Μουτσίου (υψίφωνο).

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή προσλήφθηκε ως χορωδός το 1954, και στην πολυετή συνεργασία της, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις παραγωγές. Επιπλέον, ερμήνευσε ρόλους σε περίπου τριάντα έργα (όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ). Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε τους ρόλους: Φενένα (Ναμπούκκο) Μερθέντες (Κάρμεν), Μπέρτα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Μάρθα (Φάουστ), Φλόρα (Τραβιάτα), Τζοβάννα (Ριγολέττος), Σουτζούκι και Κέητ Πίνκερτον (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Φιοντόρ και Τροφός Ξένιας (Μπορίς Γκοντουνόφ), Πρετσιοσίλλα (Η δύναμη του πεπρωμένου), Ιέρεια (Αΐντα), Βοσκός (Τόσκα), Αγόρι (Ο μαγικός αυλός), κ.ά. Συμμετείχε επίσης στα έργα Οι απάχηδες των Αθηνών, Αδελφή Αγγελική, Τσάρος και ξυλουργός, Μάκβεθ, Αντρέα Σενιέ

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό της.