Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 18 καλλιτέχνες στο εργαστήριο πρακτικής έρευνας της ΕΛΣ, Transmedia Labworks

Τρίτη 03 Ιουλίου 2018
Πρόσκληση ενδιαφέροντος στο εργαστήριο πρακτικής έρευνας, Transmedia Labworks με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ Όπερας και Ψηφιακών Τεχνών, Διαδραστικών Μέσων και Προγραμματισμού.

Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Σύντομη περιγραφή

Το εργαστήριο Transmedia Labworks θα διερευνήσει καινοτόμες δομές, μορφές και μεθόδους παραστατικότητας και δραματοποίησης σε οπτικοακουστικά χωρικά δρώμενα, μέσω του πειραματισμού με την ψηφιακή διαμεσικότητα.

Με αφετηρία την όπερα "Ηλέκτρα" του Richard Strauss, οι συμμετέχοντες καλούνται να πειραματιστούν προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της παραστατικής πράξης στην όπερα. Η επί σκηνής πράξη δεν θα αντιμετωπιστεί σαν μια αναπαραγωγή αφηγηματικών ακολουθιών, τις οποίες το κοινό προσλαμβάνει ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ως μια χωρική διαδραστική εμπειρία, που συνδιαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Στόχος του εργαστηρίου Transmedia Labworks είναι να διαμορφωθεί μια σειρά πειραματικών διαμεσικών και διαδραστικών οπτικοακουστικών προεκτάσεων και ερμηνειών επιλεγμένων σκηνών της παραπάνω όπερας.

Εισηγητές:

Σταύρος Γασπαράτος (συνθέτης, sound artist), Τάσος Κανέλλος (Διπλ. Aρχιτέκτων Mηχανικός, MSc Computation), Δρ. Άννα Λάσκαρη (Διπλ. Aρχιτέκτων Mηχανικός, ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής, MSc Computation, PhD), Εύη Νάκου (μουσικός, sound artist)

Ανοιχτό κάλεσμα

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσκαλούν 18 καλλιτέχνες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το οπτικό τμήμα του εργαστηρίου θα στελεχωθεί από άτομα που προέρχονται από δημιουργικούς εικαστικούς κλάδους (π.χ. οπτικές και εικαστικές τέχνες, γραφιστική, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού, φωτογραφία, κινηματογράφος, animation, κ.ο.κ.) και είναι ήδη εξοικειωμένα με τη χρήση ψηφιακών μέσων για την παραγωγή δισδιάστατου και τρισδιάστατου οπτικού περιεχομένου.

Το τμήμα ήχου/μουσικής του εργαστηρίου θα στελεχωθεί από άτομα που προέρχονται από δημιουργικούς μουσικούς και ηχητικούς κλάδους (μουσικό θέατρο, μουσική, sound art, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, κ.ο.κ.), τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένα με ένα τουλάχιστον λογισμικό μουσικής (Digital Audio Workstation).

Προηγούμενη εμπειρία σε προγραμματισμό θα ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή των συμμετεχόντων καθώς και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να διερευνήσουν δυνατότητες υπολογιστικών προσεγγίσεων στο έργο τους.

  • Η υποβολή ενδιαφέροντος δεν εγγυάται την ένταξή σας στο εργαστήριο Transmedia Labworks των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ
  • Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εξηγήσεις για την απόρριψη μίας αίτησης συμμετοχής
  • Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν θα χρησιμοποιήσουν ή διανείμουν το υλικό και το περιεχόμενο της κάθε αίτησης συμμετοχής
  • Η συμμετοχή στο εργαστήριο Transmedia Labworks είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες δε θα λάβουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο
  • Ενημέρωση για την αποδοχή ή την απόρριψη συμμετοχής θα αποσταλεί αποκλειστικά σε κάθε συμμετέχοντα/ουσα μέσω e-mail
  • Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων θα γίνονται αποδεκτές αποκλειστικά μέσω e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη Transmedia Labworks

Διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής έως και τις 30 Ιουλίου 2018 και ώρα 17:00 συμπληρώνοντας την κατωτέρω ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αιτήσεις μετά την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος δε θα γίνονται δεκτές.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους συντονιστές του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Transmedia Labworks σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018.