Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη

Ο μικάδος / Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Έναρξη κινηματογραφικών προβολών: 29 Σεπτεμβρίου 2018

Κινηματογράφοι / Πολιτιστικά Κέντρα σε πόλεις της Ελλάδας
Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της Εναλλακτικής Σκηνής
της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε 13 πόλεις της Ελλάδας:

 

Αίγιο – Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»
Βέροια – Κινηματοθέατρο «Σταρ»
Ηράκλειο – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο («Μικρό Θέατρο»)
Ιωάννινα – Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
Κως – Κινηματοθέατρο «Ορφέας»
Μεσολόγγι – Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πρέβεζα – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας «Όαση»
Σέρρες – Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
Σύρος – Θέατρο «Απόλλων»
Τρίκαλα – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου»
Τρίπολη – Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Φλώρινα – Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»)
Χίος – «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο

LOGOS plagio EE GR

Με την ξεκαρδιστική εξωτική όπερα Ο μικάδος (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν και τη συναρπαστική όπερα για παιδιά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του Θοδωρή Αμπαζή, δύο παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, συνεχίζεται το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη», από τις 29 Σεπτεμβρίου 2018, σε 13 πόλεις της περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που στόχο έχει να ταξιδέψει τη λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο: «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».

Η παράσταση Ο μικάδος των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, σε συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μια από τις πιο δραστήριες ομάδες των τελευταίων ετών, μαγνητοσκοπήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια υπέροχη κωμική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python και των αδελφών Μαρξ με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και άφθονο γέλιο, σε μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Η απόδοση του λιμπρέτου, παραγγελία για τη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και της Ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή, ανήκει σε δύο διακεκριμένους μεταφραστές, τον Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών, και την Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.
Οι δημιουργοί του Μικάδου Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η όπερα Ο μικάδος ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και όλοι οι συντελεστές χειροκροτήθηκαν θερμά στις sold out παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ.

Παράλληλα με την προβολή της όπερας Ο μικάδος για το κοινό, στις 13 πόλεις θα γίνουν ειδικές προβολές για μαθητές σχολείων της όπερας για παιδιά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο Σοφιάννας Θεοφάνους. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, γερές δόσεις χιούμορ, μαγικά κόλπα κι ένα καστ υψηλών προδιαγραφών. Για τους λιλιπούτειους θεατές αποτέλεσε μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της όπερας.
Βασισμένο σε γνωστό ρωσικό παραμύθι, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι, Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς εξιστορεί το συναρπαστικό ταξίδι του πρίγκιπα Ιβάν στο Μαύρο Δάσος του Μάγου Βασιλιά Κοσέι. Με τη βοήθεια του Λύκου Βολκ αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να αποδείξει στον πατέρα του ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος. Πρωταγωνιστής της παράστασης η εξαιρετική μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που ξεχειλίζει από λυρισμό και συναίσθημα, κλείνοντας ταπεινά το μάτι στον δάσκαλο Στραβίνσκι.

Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν | Ο μικάδος
Κωμική όπερα
Συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή
Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Απόδοση – Διασκευή: Γιώργος Τσακνιάς
Απόδοση στίχων: Κατερίνα Σχινά
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μικάδος: Μάριος Σαραντίδης
Νάνκι-Που: Θάνος Λέκκας
Κο-Κο: Δημήτρης Ναλμπάντης
Που-Μπα: Νίκος Σπανάτης
Κατίσα: Αναστασία Κότσαλη
Γιαμ-Γιαμ: Λητώ Μεσσήνη
Πίτι-Σινγκ: Λυδία Αγγελοπούλου
Πιπ-Μπο: Βαρβάρα Μπιζά

Μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Χάρης Παζαρούλης (κοντραμπάσο), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο / πλήκτρα)

Θοδωρής Αμπαζής | Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς
Όπερα για παιδιά και νέους
Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Μουσική σύνθεση – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Τσάρος: Δημήτρης Ναλμπάντης
Λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος
Ιβάν: Γιάννης Καλύβας
Βασίλι: Γιάννης Φίλιας
Ντιμίτρι: Νικόλας Μαραζιώτης
Πουλί της φωτιάς – Γελένα: Βάσια Ζαχαροπούλου
Νίνα: Λητώ Μεσσήνη
Μηλιά: Μαρία Κατριβέση
Αυλικοί: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη
Δέντρα: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, Δημήτρης Ναλμπάντης
Κλεφτρόνια: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Φίλιας
Φωνητικό σύνολο: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχαήλ Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Νικόλας Μαραζιώτης, Λητώ Μεσσήνη

Συμμετέχει εξαμελές ενόργανο σύνολο

 
Χορηγός παράστασης Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς:ELPE logo
 
Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:SNF basic Logo2