Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:05

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γράφτηκε από

Αφού ολοκλήρωσε κινηματογραφικές σπουδές στη Σχολή Σταυράκου και στο Πολυτεχνείο του Ληντς (Αγγλία), εργάστηκε κυρίως ως steadicam και χειριστής κάμερας σε παραγωγές όπως Mε το βλέμμα του Οδυσσέα (Mέγα βραβείο της Επιτροπής / Βραβείο Φιπρέσκι, Kάννες 1995) και Ο εργένης (υποψηφιότητα για τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, Λοκάρνο 1997). Μαθήτευσε δίπλα σε βραβευμένους με Όσκαρ διευθυντές φωτογραφίας όπως οι Ρότζερ Nτήκινς και Βάλτερ Λάσσαλυ. Εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, όπως Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων (Κινηματογραφικό βρα- βείο Καλιγκάρι, βραβείο CICAE / Βραβείο Δον Κιχώτης / 50ή Μπερλινάλε). Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις έχει λάβει το βραβείο Καλύτερης φωτογρα- φίας στο 30ό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας για την ταινία Tζίνα Ντοστογιέφσκι. Έχει επίσης εργαστεί σε πολλές διακεκριμένες παραγωγές θεάτρου, χoρού και όπερας.

Hθοποιός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παρακο- λούθησε σκηνοθεσία ψηφιακού σινεμά στο καλοκαιρινό τμήμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Από το 2000 δουλεύει στο θέατρο ως ηθοποιός. Για την ερμηνεία του στην πολυβραβευμένη ταινία Γαλάζιο φόρεμα του Γιάννη Διαμαντόπουλου ήταν υποψήφιος στην Ισπανία για το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου (Mostra Valencia). Εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 30ό Fadjr, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Τεχεράνης, δημιουργώντας το σεμινάριο «Σώμα και σκιά» αποκλειστικά για Ιρανούς ερμηνευτές. Από το 2008 σκηνοθετεί για το θέατρο. Έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων σε Φεστιβάλ Αθηνών, ΚΠΙΣΝ, ΜMA, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Θέατρο Θησείον, Βασιλάκου, Βεάκη, Εθνικό Θέατρο. Η Κατερίνα, η θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε διασκευάζοντας το ομότιτλο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, απέσπασε έξι βραβεία. Η Δέσπω είναι η πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μουσικός παραγωγός, συνθέτης, σχεδιαστής ήχου και τεχνικός, έχει εργαστεί σε σημαντικές παραγωγές της ελληνικής δισκογραφίας, του θεάτρου και του σύγχρονου χορού. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε Ωδείο Τσαϊκόφσκι Μόσχας, Όπερα Γκαίτεμποργκ, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α. Ως συνθέτης, σχεδιαστής ήχου και τεχνικός συνεργάζεται μόνιμα με τις διεθνείς ομάδες χορού RootlessRoot και Jukstapoz, καθώς επίσης με αρκετούς διεθνείς χορογράφους. Έχει εργαστεί ως FOH (Front of House) σχεδιαστής ήχου και σχεδιαστής ήχου σε συναυλίες και σημαντικά θέατρα παγκοσμίως. Συστήθηκε ως καλλιτέχνης μέσω της διαδραστικής οπτικoα- κουστικής εγκατάστασης «Συναισθησία – Solomon’s case» το 2016 (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης). Δέχτηκε πρόσκληση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συναισθητικών, Καλλιτεχνών και Επιστημόνων να συμμετάσχει στο 2ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο συναισθησίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα (2019), όπου παρουσίασε το έργο του σε Ωδείο Τσαϊκόφσκι, Μουσείο Μόσχας και Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελετάει το φως από την ηλικία των 18 χρόνων. Έχει σχεδιάσει φωτισμούς για δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε πολλά θέατρα σε όλη την Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.ά.), καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές. Επιπλέον, έχει σχεδιάσει φωτισμούς για κάποιες από τις μεγαλύτερες μουσικές παραγωγές στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί / συνεργάζεται ακόμη με τραγουδιστές όπως οι Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Αντώνης Ρέμος, Τάνια Τσανακλίδου, Διονύσης Σαββόπουλος, Νατάσα Μποφίλιου, Ελένη Βιτάλη αλλά και καλλιτέχνες όπως οι Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φριντζήλα, RootlessRoot και πολλοί ακόμα. Διδάσκει την τέχνη του φωτισμού σε ιδιωτικές σχολές και σεμινάρια. Εργάζεται επίσης ως διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης μουσικών και θεατρικών πολυ- κάμερων παραγωγών, βιντεοκλίπ και ταινιών μικρού μήκους.