Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024

Μία ξεχωριστή συναυλία με οκτώ νέα έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

 

 

Οκτώ Έλληνες συνθέτες εμπνέονται από τα αγαπημένα τους κείμενα και συνθέτουν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής

 

Μία ξεχωριστή συναυλία με οκτώ νέα έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος. Οκτώ νέοι/-ες συνθέτες/-τριες άντλησαν έμπνευση από λογοτεχνικά, ποιητικά, φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα για τις καινούριες συνθέσεις τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στις 20.30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Ο Λανθάνων Χώρος υλοποιήθηκε από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Από μία μεγάλη γκάμα κειμένων που είχαν ως επίκεντρο την ανθρώπινη εμπειρία, την πολιτική συνθήκη, τον μύθο και το σώμα –από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου μέχρι το Ορλάντο της Βιρτζίνιας Γουλφ και πολιτικά δοκίμια του 21ου αιώνα– οι συνθέτες «μετέφρασαν» σε ηχητικά τοπία, έντονης ευαισθησίας και νοηματικής συμπύκνωσης, τα έργα γραπτού λόγου που τους συγκίνησαν και τους ενέπνευσαν. Στη συναυλία η μοναχική διάσταση της ανάγνωσης θα μεταμορφωθεί σε έναν κοινό τόπο ηχητικής εμπειρίας μέσα από την οποία οι συνθέτες θα μας αποκαλύψουν την προσωπική τους διαδρομή στην αναγνωστική εμπειρία, την ηχητική εξερεύνηση και την πρωτότυπη μουσική δημιουργία.

Για τις ανάγκες της συναυλίας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σχεδιάστηκε ένα σύστημα 26 ηχείων, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα τόσο περιμετρικά όσο και ανάμεσα στο καθήμενο ακροατήριο, με κύριο στόχο την εμβύθιση του κοινού στον ηχητικό κόσμο που έχουν προετοιμάσει με τα έργα τους οι συνθέτες/-τριες. Την ιδιαίτερη συναυλιακή εμπειρία συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο η συνομιλία της μουσικής με τους φωτισμούς της Ελένης Χούμου.

Έργα τους θα παρουσιάσουν οι συνθέτες/-τριες: Σοφία Ζαφειρίου, Μαριλού Θεολογίτη, Άγγελος Θωμάς Καρελιάς, Παύλος Κουτσέλος, Βασιλική Λεγάκη, Στέλλα Μαρκίδη, Πηνελόπη Μπεκιάρη και Φώτης Ροβολής (φø). Τα έργα των συνθετών/-τριών βασίζονται στα κείμενα: Μαύρο νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου, Πέδρο Πάραμο του Χουάν Ρούλφο, Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, Flee Control της ομάδας Switch, Οι κούφιοι άνθρωποι του Τ. Σ. Έλιοτ, Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα, Ο γυάλινος κόσμος του Τεννεσσή Ουίλλιαμς και Ορλάντο της Βιτρζίνιας Γουλφ.

 

Λίγα λόγια για τον Λανθάνοντα Χώρο

Ο κύκλος των εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης, ο οποίος υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του μουσικού, συνθέτη και ακαδημαϊκού Θάνου Πολυμενέα-Λιοντήρη, στόχευσε στην κινητοποίηση νέων καλλιτεχνών να αναζητήσουν τη σχέση κειμένου και ήχου στο πλαίσιο της ηλεκτροακουστικής μουσικής δημιουργίας, μιας συνθετικής παράδοσης που κορυφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσω της τεχνολογικής επεξεργασίας φυσικών ήχων ή της δημιουργίας νέων ήχων, η ηλεκτροακουστική πρακτική επέτρεψε τον πειραματισμό με την πηγή, το φάσμα και την εκτέλεση της μουσικής, αλλά και τη δημιουργία νέων βάσεων και προβληματισμών πάνω στο φαινόμενο και την εμπειρία του ήχου, αλλά και πάνω στη φύση του μουσικού έργου.

Κατά τη διάρκεια τριών μηνών συστηματικής δουλειάς και έρευνας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφήσουν την ηχητική διάσταση ενός κειμένου, όπως τα ηχοτοπία που προκαλεί ένας συγγραφέας στον αναγνώστη, ή που προκύπτουν αυθόρμητα κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης, και να δημιουργήσουν μουσικά έργα που θα μεταδώσουν στο κοινό μια ιδιαίτερη, βαθιά προσωπική ηχητική εμπειρία, η οποία όχι μόνο θα αποκαλύψει την κρυφή ηχητική βιογραφία του εκάστοτε κειμένου, αλλά και θα διευρύνει τον νοηματικό πυρήνα του κειμένου μετουσιώνοντάς τον σε ηχητικό φαινόμενο.

Αφετηρία της ηχητικής έρευνας των εργαστηρίων αποτέλεσε η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία, η οποία έδωσε στην ομάδα το έναυσμα για την αναζήτηση μεθόδων ηχο-ποίησης ενός κειμένου, την κατασκευή μιας ηχητικής δραματουργίας και την εξέλιξη της ηχητικής τεχνολογίας από τον Βάγκνερ στην υπηρεσία των νέων ψυχοακουστικών απαιτήσεων του έργου του.


Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Λανθάνων Χώρος

Συναυλία – Στο πλαίσιο του ομότιτλου κύκλου εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 • Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 2 Ιουνίου στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticketservices.gr

 

Θα παρουσιάσουν έργα τους οι: Σοφία Ζαφειρίου, Μαριλού Θεολογίτη, Άγγελος Θωμάς Καρελιάς, Παύλος Κουτσέλος, Βασιλική Λεγάκη, Στέλλα Μαρκίδη, Πηνελόπη Μπεκιάρη, Φώτης Ροβολής (φø)

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Χούμου

Προηχογραφημένη φωνή μεταξύ των έργων: Θέμελης Γλυνάτσης

 

Λανθάνων Χώρος

Κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης

 

Πρόγραμμα συναυλίας

Νισσ – Σοφία Ζαφειρίου      

βασισμένο στα βιβλία Μαύρο νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου, Thalweg: Well-Known Secrets of the Evros River των Ceminay Kara και Oğuzhan İzmir και In Memory of Memory της Maria Stepanova

La media luna Μαριλού Θεολογίτη         

βασισμένο στο μυθιστόρημα Πέδρο Πάραμο του Χουάν Ρούλφο

Συμπληγάδες Άγγελος Θωμάς Καρελιάς             

βασισμένο στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου

Rack Παύλος Κουτσέλος    

βασισμένο στο κείμενο «Flee Control» της ομάδας Switch

Glass Animals Πηνελόπη Μπεκιάρη                     

βασισμένο στο θεατρικό έργο Ο γυάλινος Κόσμος του Τεννεσσή Ουίλλιαμς

Humming Variations Στέλλα Μαρκίδη                 

βασισμένο στο μυθιστόρημα Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα

ΤΕΛΕΟΣΤ Φώτης Ροβολής (φø)     

βασισμένο στο μυθιστόρημα Ορλάντο της Βιρτζίνιας Γουλφ

Leaning Together Βασιλική Λεγάκη                     

βασισμένο στο ποίημα Οι κούφιοι άνθρωποι του Τ. Σ. Έλιοτ

 

Σε συνεργασία

NLGSNFCC

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2 2023 24