Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023

To διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους Co-OPERAtive παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου "Go to Come Back"

 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Co-OPERAtive: Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους 

Παράσταση μουσικού θεάτρου

Go to come back

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 • Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

 

Μουσική σύνθεση: Νικολέτα Χατζοπούλου

Επιμέλεια κειμένων, δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Χρήστος Στρινόπουλος

Σκηνικά, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Νίκος Ζιάζιαρης

 

Πιάνο: Χρήστος Καραβασίλης

 

Συμμετέχει μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, την Ευρωπαϊκή Έκφραση και τη ΖΕΥΞΙΣ

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 11 Μαΐου στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticketservices

 

Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τρίτη χρονιά υλοποίησής του και παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου Go to come back, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Go to come back σε μουσική Νικολέτας Χατζοπούλου, επιμέλεια κειμένων και δραματουργία Ελένης Μολέσκη και σκηνοθεσία και χορογραφία Χρήστου Στρινόπουλου, αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στην ενηλικίωση και την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας. Η πλοκή του έργου μάς μεταφέρει σε έναν κοινό τόπο για όλους, την περιπετειώδη διεργασία που μας κάνει να κατανοούμε τον εαυτό μας μέσα από την επιδίωξη των ονείρων, των προσδοκιών και των ταλέντων μας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Παύλος Θανόπουλος, τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη, ενώ τη δημιουργική ομάδα συμπληρώνει ο περφόρμερ Νίκος Ζιάζιαρης. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συμμετοχή της μεικτής ομάδας Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που συμμετείχαν στη διαδικασία δημιουργίας του έργου. Στο πιάνο ο Χρήστος Καραβασίλης.

Βραβευμένο το 2019 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Co-OPERAtive επιδιώκει να φέρει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της όπερας και δημιούργησε μια δική της παράσταση μουσικού θεάτρου.

To Co-OPERAtive υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης και τη ΖΕΥΞΙΣ και με την ευγενική υποστήριξη των Δειπνοσοφιστήριον και  Coca - Cola Τρία Έψιλον.

 

Λίγα λόγια για τη διαδικασία από την εκπαιδευτική και τη δημιουργική ομάδα

Θεμελιώδης στόχος της διαδικασίας των εργαστηρίων ήταν να δοθεί στους συμμετέχοντες έντονα ενεργός ρόλος στην προετοιμασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι τη μετεξέλιξή της σε ολοκληρωμένο έργο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της πρωταρχικής ανεπεξέργαστης ιδέας, της υπόθεσης της παράστασης αλλά και των σχημάτων και της ροής της δράσης ήταν ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι και οι ασκήσεις ελεύθερης γραφής. Επιπλέον, τα μουσικά παιχνίδια, οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και η οργάνωση σε χορωδιακή δομή βοήθησαν τα παιδιά να εξοικειωθούν γρήγορα με διάφορους τρόπους μουσικής δημιουργίας. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν γραφικές παρτιτούρες σε συνδυασμό με φωνητικές τεχνικές εμπνευσμένες από τις screaming choirs και πειραματισμούς με την κίνηση του ήχου στον χώρο για τη δημιουργία επιτόπιων συνθέσεων και ηχοτοπίων που πλαισιώνουν τη θεατρική δράση. Επιδιώξαμε το αποτέλεσμα που θα φέρουμε στη σκηνή να αποτελεί καθαρό προϊόν της συμμετοχής των παιδιών στο Co-OPERAtive, ενώ η στενή συνεργασία και η συνεχής ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μελών της δημιουργικής ομάδας αποτέλεσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια ομάδα νέων βρίσκεται κάπως απρόσμενα και μαγικά σε μια αίθουσα υποδοχής ενός απόκοσμου κτιρίου. Σύντομα ανακαλύπτουν πως μάλλον βρίσκονται σε ένα πολύ παράξενο σχολείο. Τότε εμφανίζεται ένα αλλόκοτο πλάσμα, ο Διευθυντής του σχολείου, που τους εξηγεί πως βρίσκονται εκεί για να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που όλοι τους φοβούνται: Ποιο είναι το πάθος τους; Ποιο είναι το όνειρό τους για το μέλλον; Έπειτα τους καλεί να αναζητήσουν τις απαντήσεις ανοίγοντας μυστηριώδεις πόρτες που οδηγούν σε ακόμα πιο παράξενα δωμάτια. Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλα όσα φοβούνται και πρέπει να ξεπεράσουν. Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια καταλήγουν στη μεγάλη αίθουσα των θαυμάτων όπου, ενώνοντας τα στοιχεία που μάζεψαν στη διαδρομή τους, αντιλαμβάνονται κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια τη ζωή που κάνει αυτό το περίεργο σχολείο να μη φαντάζει πια απειλητικό.

 

Λίγα λόγια για το Co-OPERAtive

Το Co-OPERAtive φέτος υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδιώκει να φέρει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Mία μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση και υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της όπερας δημιούργησε μία δική της παράσταση μουσικού θεάτρου.

To Co-OPERAtive υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Κοινωνικό ΕΚΑΒ και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις Ευρωπαϊκή Έκφραση και ZEUXIS, ενώ έλαβε υποστήριξη και από τη ΜΕΤΑδραση.

Το πρόγραμμα το 2019 απέσπασε το Βραβείο Εκπαίδευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA, το οποίο απονέμεται σε καινοτόμα έργα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή νέων και ευρύτερων ακροατηρίων, προωθώντας παράλληλα την κοινωνική ένταξη μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σημείωμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FEDORA:

«Το Co-OPERAtive είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα από πολλές πλευρές, το οποίο κατάφερε να πείσει την κριτική επιτροπή ειδικών με πρόεδρο τον Μπερνάρ Φοκκρούλ [Bernard Foccroulle]. Τα καινοτόμα στοιχεία που συνθέτουν το πρόγραμμα αυτό, τόσο από κοινωνικής όσο και από δημιουργικής άποψης, θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον των νέων Αθηναίων και των ασυνόδευτων προσφύγων που λαμβάνουν μέρος σε αυτό, αλλά και στο μέλλον της όπερας. Το Co-OPERAtive είναι ένα απτό παράδειγμα καλλιτεχνικού προγράμματος ικανού να προωθήσει την κοινωνική ένταξη και την αλληλοκατανόηση στην κοινωνία του σήμερα».

  • Εντίλια Γκαιντς [Edilia Gänz], Διευθύντρια του οργανισμού FEDORA

fedora prize

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN