Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023

Η Λυρική στην Τήνο με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

 

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το κοινό της περιφέρειας, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ ξεκινούν φέτος μία νέα συνεργασία με τον Δήμο Τήνου εγκαινιάζοντας δύο νέα καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά προγράμματα, το Rosa Das Rosas για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού και το Τίκιτακ τίκιτακ για τους ενήλικες 65+ δημότες.

Rosa Das Rosas

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 
 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσκαλώντας τους σε μία συναρπαστική περιπλάνηση στη μεσαιωνική και την παραδοσιακή μουσική. Κεντρικός στόχος του Rosa das rosas είναι η επαφή των παιδιών με βασικές μουσικές δεξιότητες, αλλά και η ουσιαστική, ενεργή συμμετοχή τους στον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές θα γνωρίσουν μουσικά όργανα της μεσαιωνικής εποχής και -μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές- θα αναπτύξουν τις φωνητικές, ρυθμικές και γλωσσικές τους δεξιότητες, θα εκπαιδευτούν στο ομαδικό τραγούδι και θα μάθουν να παράγουν μουσική χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως κρουστό (body percussion). Παράλληλα οφέλη της δημιουργικής διαδικασίας θα αποτελέσουν η συνεργασία, η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και η διεύρυνση των καλλιτεχνικών τους οριζόντων.

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν με τη δημιουργία και την παρουσίαση μουσικής παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ζωή Δημοπούλου (μουσικοπαιδαγωγός), Κατερίνα Νταμάνη (μουσικοπαιδαγωγός), Ειρήνη Μπιλίνη- Μωραΐτη (μουσικοπαιδαγωγός), Αλίκη Σιούστη (μουσικοπαιδαγωγός)

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Tobias Schlierf

Έναρξη εργαστηρίου: Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Τικιτάκ Τικιτάκ

Εργαστήριο ομαδικού τραγουδιού και δημιουργίας ιστοριών για ενήλικες 65+ 

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες 65 και άνω και αντλεί την έμπνευσή του από πολυαγαπημένα τραγούδια της ελληνικής οπερέτας και του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Οι συμμετέχοντες, με έμπνευση από τους στίχους των τραγουδιών, θα πλάσουν μικρές ιστορίες, τις οποίες θα συνθέσουν σε ένα μελωδικό ψηφιδωτό φτιαγμένο από θραύσματα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Το τραγούδι, η ενεργή μουσική συμμετοχή, η κατασκευή ιστοριών μέσα από προφορικά παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής αφήγησης και γραφής, καθώς και πληθώρα μουσικών και θεατρικών δραστηριοτήτων μοιράσματος και ενδυνάμωσης της ομάδας, είναι μόνο λίγα από τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν κατά την υλοποίηση του εργαστήριου. Το Τίκιτακ τίκιτακ θα πραγματοποιηθεί σε δέκα συναντήσεις και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση -με τη συμμετοχή μικρού μουσικού συνόλου- της από κοινού αφήγησης των συμμετεχόντων σε μία καινούρια παράσταση μουσικού θεάτρου που θα προκύψει από τη βιωματική διαδρομή των συμμετεχόντων στην πολυαγαπημένη ελληνική οπερέτα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει πρότερες γνώσεις στη μουσική.

Σχεδιασμός: Κική Κέρζελη

Υλοποίηση: Κατερίνα Νταμάνη (μουσικοπαιδαγωγός), Ζωή Δημοπούλου (μουσικοπαιδαγωγός), Αλίκη Σιούστη (μουσικοπαιδαγωγός)

Έναρξη εργαστηρίου: Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ημέρες & ώρες: 2, 3, 9, 10, 15, 16, 22, 23, 29 Μαρτίου 2023, 18.00 – 20.00 & 31 Μαρτίου 2023 (η ώρα του τελευταίου εργαστηρίου θα ανακοινωθεί προσεχώς) Ημερομηνία & ώρα παράστασης: 31 Μαρτίου 2023 (η ώρα θα ανακοινωθεί προσεχώς)

Υποβολή συμμετοχής έως τις 2 Μαρτίου 2023 στα τηλέφωνα 213 088 5787, 6984645126 (Κική Κέρζελη)

 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου

SIMA DIM TINOU διαφανο

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN