Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022

Πρόσκληση συμμετοχής στον Διαπολιτισμικό Χορό των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων

Η ομάδα του Διαπολιτισμικού Χορού των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προσκαλεί χορευτές και χορεύτριες όλων των εθνοτήτων με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά είδη χορού (όπως hip hop, break dance, latin, ινδικός χορός, παραδοσιακοί χοροί από διάφορα μέρη του κόσμου, σύγχρονος χορός, κ.ά.) να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να γίνουν τα νέα μέλη της.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Νοέμβριος 2021–Απρίλιος 2022, το εργαστήριο του Διαπολιτισμικού Χορού φιλοξένησε 13 χορεύτριες διαφορετικών ηλικιών και χορευτικών ταυτοτήτων. Την ομάδα εμπλούτισαν με τις παραδόσεις τους ελληνικοί δημοτικοί χοροί, αφρικάνικοι, ινδονησιακοί, αφροαμερικάνικοι, καθώς και χοροί tango, flamenco, jazz, boogie και σύγχρονες τεχνικές. Η κάθε χορευτική πρακτική μελετήθηκε χωριστά και παρουσιάστηκε από τις συμμετέχουσες με προσωπικό τρόπο, δεδομένου ότι ο χορός φιλτράρεται μέσα από τους ανθρώπους που τον προσεγγίζουν και τον αντιλαμβάνονται σε κάθε τόπο και χρονική στιγμή. Οι συντονίστριες του προγράμματος πρότειναν στην ομάδα τις δικές τους μεθοδολογικές και κινητικές αναζητήσεις, μέσα από την έρευνά τους για την σχέση παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών “Απόγειος”. Πρωταρχικός στόχος του εργαστηρίου υπήρξε η ενδυνάμωση του αισθήματος “ανήκειν” και η ενθάρρυνση του αυτοσχεδιασμού και της συλλογικής συν-δημιουργίας.

Για την υλοποίηση του εργαστηρίου της φετινής σεζόν θέτονται ως στόχοι, αφενός η ενδυνάμωση της ήδη σχηματισθείσας ομάδας και η υποδοχή νέων ατόμων από άλλα χορευτικά πεδία και αφετέρου η ενσωμάτωση νέων ερεθισμάτων, εργαλείων και μεθόδων. Πυλώνες της ερευνητικής διαδικασίας θα αποτελέσουν η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και της αισθητικής της κάθε χορευτικής παράδοσης και παράλληλα η σύμπλευση γύρω από τα κοινά τους, ενώ η ιδιαίτερη θεματική του εργαστηρίου θα αφορά σε ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή και την πολλαπλή αναπαράσταση του κοινωνικού φύλου, τόσο μέσα από το χορευτικό γεγονός όσο και μέσα από τα συμφραζόμενά του. Τέλος, οι συντονίστριες θα επιχειρήσουν τη συνεργασία της ομάδας του Διαπολιτισμικού Χορού με την Διαπολιτισμική Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Λυρικής και την δημιουργία μιας ανοιχτής παρουσίασης της ομάδας στο ευρύτερο κοινό.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο «Διαπολιτισμικό Χορό» γίνεται αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ έως τις 21/10/2022.

Για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Ημερομηνία επιβεβαίωσης συμμετοχής έως: 28/10/2022

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά (χορογράφος)

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Έναρξη προγράμματος: 31 Οκτωβρίου 2022

Διάρκεια κύκλου: 31/10/2022 έως 29/05/2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

ISN