Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022

Μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με τις Chóres της Μαρίνας Σάττι & Γιασεμί στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης | Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021

 

 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021
 
Chóres & Γιασεμί: "ΕΞΙ"
 
Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης
Σεπτέμβριος 2021
 
 
Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», η παράσταση "ΕΞΙ" των Chóres & Γιασεμί στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης κινηματογραφήθηκε με κάμερα 360 μοιρών τον Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.
 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι διαδραστικό καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να πατήσει με τον κέρσορα του ποντικιού του πάνω στο βίντεο και να κινηθεί σε όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Η θέαση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή με μάσκα VR ή στο κινητό τηλέφωνο με τοποθέτηση cardboard.
 
Η παράσταση "ΕΞΙ" στηρίζεται σε τραγούδια που καταγράφηκαν τον 19ο αιώνα και συνδέονται με αντίστοιχα λαϊκά έθιμα, που ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο των εορτών αλλά και την πορεία ενηλικίωσης της γυναίκας όπως απεικονίζεται στη λαϊκή παράδοση: από τα έθιμα της περπερούνας, της κούνιας, του κλήδονα, του γάμου, στο τρυφερό νανούρισμα και το σπαρακτικό Μοιρολόι της Παναγίας.
 
Πρόκειται για μια σειρά έργων της Μάρθας Μαυροειδή αποκλειστικά για φωνές, τα οποία χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα παραδοσιακά τραγούδια, και επεξεργάζονται στίχους, μελωδίες και μοτίβα, δημιουργώντας μία μουσική νέας υφής. Τα έργα αφομοιώνουν μελωδικό και ποιητικό υλικό από παραδοσιακά μονοφωνικά τραγούδια, δημιουργώντας μια νέα πολυφωνία η οποία εμπνέεται από την τροπικότητα της παραδοσιακής μουσικής, συνδυάζοντας την με σύγχρονη αρμονία.
 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος
Σύνθεση - Μουσική επεξεργασία: Μάρθα Μαυροειδή
Μουσική Διδασκαλία - Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Χορογραφία - Κινησιολογία: Σοφία Κωνσταντινίδου
Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ηχοληψία: Γιάννης Δαμιανός
 
Ερμήνευσαν οι:
Γιασεμί - Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος
CΗÓRES - Δέσποινα Γεώργα, Ματίνα Γλενή, Αναστασία Ευδαίμων, Ελεωνόρα Ζαχαριά, Ναταλία Κατσιμάνη, Χρύσα Κλεισιάρη, Ειρήνη Μασάλη, Εβελίνα Μεγαλοκονόμου, Δάφνη Παγουλάτου, Έμιλυ Παπαπέτρου, Ινώ Πικιώνη, Κατερίνα Χατζηαθανασίου
 
 
VR video production:
DTMH Technologies
 
Η παραγωγή εντάχθηκε στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδας ένας πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Video