Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021

Δεκαήμερο δωρεάν επετειακών παραστάσεων στην GNO TV

10-20 Δεκεμβρίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV 

 

Δέσπω & Ελληνικοί χοροί

Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι

Miniatures for Revolution

 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του επετειακού έτους 2021, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δωρεάν στην GNO TV, από τις 10 έως και τις 20 Δεκεμβρίου, τρεις παραγωγές που δημιουργήθηκαν με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Από το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ παρουσιάζεται το δίπτυχο όπερας και χορού Δέσπω – Ελληνικοί χοροί, από την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζεται η παραγωγή Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο αυτό κάνει την πρεμιέρα της μια σημαντική ανάθεση των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων και του Μπαλέτου της ΕΛΣ, το video dance Miniatures for Revolution. Το αφιέρωμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Δύο παραγωγές που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή και η πρεμιέρα ενός video dance φεστιβάλ έρχονται δωρεάν στην GNO TV από τις 10 έως τις 20 Δεκεμβρίου για το κλείσιμο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Συγκεκριμένα:

 

Η Δέσπω του Παύλου Καρρέρ και οι Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα βιντεοσκοπήθηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα. Πρόκειται για μια ενιαία παράσταση όπερας και χορού, στην οποία συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδοί της ΕΛΣ. Οι Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι στηρίζονται στη γλώσσα του μοντερνισμού με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, χορογραφούνται εκ νέου για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από την Πατρίσια Απέργη (Εθνική ενηλικίωση) και τους RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ (Finality). Η όπερα Δέσπω του Παύλου Καρρέρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, θεωρείται το «πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα» και βασίζεται στο μονόπρακτο του Αντωνίου Μανούσου Ο ηρωικός θάνατος της Δέσπως και των νυφάδων της εις τον πύργον του Δημουλά.

Αναλυτικές πληροφορίες για την παραγωγή: https://rebrand.ly/svgkx73

 

Η παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή. Η παραγωγή επιδιώκει, μέσα από μια θεατρική γλώσσα όπου τα μέσα της σκηνής και του ήχου διαπλέκονται σε απροσδόκητους και νεωτερικούς συνδυασμούς, να προσεγγίσει την Ελληνική Επανάσταση ως ένα πολυσχιδές πεδίο διαρκούς κριτικής και αυτοκριτικής, και να προτείνει μια σκηνική ανάγνωση που διαπραγματεύεται το θέμα με παιγνιώδη, ποιητικό αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Αναλυτικές πληροφορίες για την παραγωγή: https://rebrand.ly/iebjo7z

 

Το video dance φεστιβάλ Miniatures for Revolution αποτελεί τη νέα παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ. Με αφορμή την ιδέα της επανάστασης, πέντε νέοι συνθέτες και πέντε νέοι χορογράφοι συνεργάστηκαν και δημιούργησαν έργα μουσικής και χορού σύντομης διάρκειας, τις Μινιατούρες. Οι Μινιατούρες αποτυπώθηκαν σε πρωτότυπα βίντεο και έρχονται στην οθόνη της GNO TV. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μπαλέτο και τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.  Στην παραγωγή συμμετείχαν επίσης πέντε κινηματογραφιστές καθώς και νέοι επαγγελματίες χορευτές.

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός δράσης:
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος, Διευθυντής Μπαλέτου ΕΛΣ

 

1. haul

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Βάσια Ζορμπαλή

Mουσική: Σταύρος Μαρκόνης

Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Αντιγόνη Δαβάκη

 

2. KADIN

Χορογραφία: Νίκος Καλύβας

Μουσική: Γιάννης Αγγελάκης

Βίντεο: Γρηγόρης Μορίκης

 

3. FUGA

Χορογραφία: Μυρτώ Γράψα

Μουσική: Σταμάτης Πασόπουλος

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κωστούρος

 

4. ΧΘΩΝ

Χορογραφία: Αναστασία Παττελάκη

Μουσική: Γιάννης Μαραμαθάς

Σκηνοθεσία - Βίντεο: Δημοσθένης Γρίβας

 

5. BATTLE OF FISHES

Χορογραφία – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια κοστουμιών: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Μουσική: Σοφία Ζαφειρίου (ακούστηκε το έργο Αλλόχθονο)

Διεύθυνση φωτογραφίας – Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Χρυσάνθη Μπαδέκα

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το φεστιβάλ: https://rebrand.ly/01xqp0g

 

H GNO TV έχει εγκαινιάσει νέα συνδρομητικά πακέτα. Δείτε όλες τις παραγωγές της GNO TV και ανακαλύψτε τις νέες πρεμιέρες, με ακόμα χαμηλότερη χρέωση. Γνωρίστε τα Golden pass, monthly pass, family pass, opera pass στο nationalopera.gr/GNOTV

 

H GNO TV, η οποία αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Φωτογραφίες