Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021

Πρόσκληση συμμετοχής στο νέο κινηματογραφικό εργαστήριο «Λυρικοί Μικρομηκάδες»

 

 

 

Κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου 

Λυρικοί Μικρομηκάδες

16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021

 

Συμπαραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ
με το
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Olympia Festival New logo 2021

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους προσκαλούν παιδιά Γυμνασίου για να συμμετάσχουν στο νέο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Λυρικοί Μικρομηκάδες.

Πρόκειται για ένα βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα κοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα ενός θεάτρου και θα αποτυπώσουν στον φακό μυστικά από τα διάφορα στάδια δημιουργίας μιας λυρικής παράστασης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε 4 συναντήσεις (16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021), διάρκειας 4 ωρών, στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθεί από τους συμμετέχοντες μία ομάδα παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία θα συμμετάσχει στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους (27/11 – 4/12/21).

Με την κάμερα στο χέρι οι συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ξεκλειδώσουν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αυτής της μεγάλης κλίμακας θεατρικής σκηνής και θα κρυφοκοιτάξουν μια πρόβα.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα του κινηματογράφου, τα εκφραστικά του μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος. Επίσης, θα εμπλακούν στην οργάνωση των γυρισμάτων και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του προγράμματος έχει αναλάβει το τμήμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους.

 

Πληροφορίες:

Χρονική διάρκεια: 4 εργαστήρια, 4 ώρες (σύνολο 16 ώρες)
Ημέρες εργαστηρίου: 16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021
Ώρες εργαστηρίου: 12:00 16:00 (ενδέχεται να διαφοροποιηθούν)
Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΠΙΣΝ
Συμμετέχοντες: 10-15 μαθήτριες/μαθητές Γυμνασίου
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λυρικοί Μικρομηκάδες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.
Η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της αίτησής τους το αργότερο μέχρι την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. 

Περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, για τη συμμετοχή στο κινηματογραφικό εργαστήριο Λυρικοί Μικρομηκάδες απαιτείται ένα από τα παρακάτω:
1. Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμού).
2. Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Σε περίπτωση νόσησης η οποία ξεπερνά τις 180 ημέρες, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όσοι έχουν κάνει μία δόση εμβολίου και έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες.
3. Αρνητικό PCR (ισχύς 72 ώρες) ή Rapid test (ισχύς 48 ώρες), το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει οικονομικά τους συμμετέχοντες.
Σε κάθε εργαστήριο οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν μαζί τους ένα από τα παραπάνω πιστοποιητικά, τα οποία θα ελέγχονται κατά την είσοδό τους στο εργαστήριο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

 

Λίγα λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους ιδρύθηκε το 1997, θέτοντας ως κύριους στόχους να κάνει γνωστό στην ελληνική κοινωνία τον κινηματογράφο που απευθύνεται στο παιδικό και στο νεανικό κοινό, να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξή του και να προωθήσει την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα. Διοργανώνεται κάθε Δεκέμβριο στον Πύργο Ηλείας, ενώ έχει δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη διοργάνωση προβολών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και άλλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένα απ’ τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του. Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και φορέων σχετικά με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή φόρα που σχετίζονται με τον νεανικό κινηματογράφο και την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Προωθεί συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των νέων της Ευρώπης για καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, οργανώνει εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό, προβάλλει και προωθεί τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και τις ελληνικές νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες.  

 

Χρυσάνθη Μπαδέκα
Η Χρυσάνθη Μπαδέκα αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου στην Αθήνα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο New York University – Tisch School of the Arts στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και για δέκα συνεχόμενα χρόνια, αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη της τέχνης του videodance μέσα από το ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (2010-2020), αλλά και τη δημιουργία κινηματογραφικών, παραστατικών ή εικονικών έργων. Από το 2009 έχει διδάξει σε πάνω από σαράντα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας ως επιμορφώτρια των καθηγητών χορού των καλλιτεχνικών σχολείων στον τομέα Χορός & Μedia και έχει αναλάβει ως βασική videodance trainer τον σχεδιασμό και υλοποίηση της τρίμηνης εκπαιδευτική πλατφόρμας Inner Movers, με την υποστήριξη του Robert Bosch Stifting Foundation (GER). Μέχρι σήμερα εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως χορογράφος, κινηματογραφίστρια, μοντέρ και videodance trainer και έχει υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ελλάδα), το Ίδρυμα ΝΕΟΝ, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Compagnia di San Paolo, το Ίδρυμα SIAE (σε συνεργασία με τον φορέα COORPI), το NYU και το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.
Έχει υπάρξει μέλος της επιτροπής βραβείων για τα φεστιβάλ DAN.CIN.FEST (Γαλλία), International Contest La Danza in 1 minuto / COORPY (Ιταλία) και International Bucharest Dance Film Festival (Ρουμανία). Έχει επιμεληθεί ταινίες χορού για συνέδρια και φεστιβάλ όπως: L’ALTERNATIVA FILM FESTIVAL (Ισπανία), OFF EUROPA (Γερμανία), SCREENDANCE: PRACTICE & THEORY / University of IUAV (Ιταλία), FESTIVAL DE VIDEODANZA DE PALMA, LOIKKA FESTIVAL (Φιλανδία), TANZRAUSCHEN International Dance on Screen Festival (Γερμανία) κ.ά.

 



Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ
isn logo