Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση Καλλιτεχνικού Προγράμματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2014-15

Tο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 έχει πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου που θα προκαλέσουν συζητήσεις.

Το στίγμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου δίνουν:
- η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση του "απόλυτου έργου τέχνης"- της θρυλικής όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου τον Ιανουάριο του 2015
- η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη Η φόνισσα σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη σε παγκόσμια πρώτη τον ερχόμενο Νοέμβριο
- η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Το χαμόγελο της Τζοκόντας σε μουσική του "μεγάλου ερωτικού" Μάνου Χατζιδάκι τον Μάρτιο του 2015 και
- η παρουσίαση της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ Η πονηρή αλεπουδίτσα σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας.

Η σεζόν ξεκινά με την όπερα Έτσι κάνουν όλες, ένα από τα κορυφαία κωμικά έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε νέα παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, η οποία εντυπωσίασε με την περσινή της Σταχτοπούτα.

Τον Δεκέμβριο έχουμε την αναβίωση της θρυλικής Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού με την διαχρονική σκηνοθεσία της Λίνας Βερτμύλλερ, ενώ η δεύτερη αναβίωση της χρονιάς είναι η δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Ματτέο Μπελτράμι με την υψηλού επιπέδου κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, εκτός από το Χαμόγελο της Τζοκόντας θα παρουσιάσει τον Καρυοθραύστη, μια παραγωγή που "σπάει ταμεία" κάθε φορά που παρουσιάζεται, καθώς και τη Σταχτοπούτα του Γιόχαν Στράους του νεοτέρου σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα.

Τέλος, για πρώτη φορά παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια, η "σκανδαλώδης" οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Θέλω να δω τον Πάπα! σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη του θεάτρου Βασίλη Παπαβασιλείου.