Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Ανακοίνωση προγράμματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ​ 2018/19

«Ο χορός ήταν η ώρα της ελευθερίας. Αυτό περιμέναμε όλη την εβδομάδα στη φυλακή, την πρόβα στο εργαστήριο χορού και το επισκεπτήριο».
Αθηνά, κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας

Newsletter
EN

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΟΠΕΡΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΔΕΙΤΕ / ΑΚΟΥΣΤΕ
ΝΕΑ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΛΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Αρχική Σελίδα
ΝΕΑ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση προγράμματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ​ 2018/19

Τρίτη 19 Ιουνίου
Σχολεία
Όπερα κουκλοθεάτρου
El retablo de maese Pedro
Μανουέλ ντε Φάγια
Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Η όπερα κουκλοθεάτρου El retablo de maese Pedro (1922) του Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946) ταξιδεύει σε δημοτικά σχολεία, γειτονιές και πλατείες της Αττικής από το φθινόπωρο του 2018. Η μονόπρακτη αυτή όπερα εξιστορεί ένα από τα επεισόδια του κλασικού βιβλίου Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παντρεύοντας τον μαγικό κόσμο της όπερας με το κουκλοθέατρο!

Επιμέλεια παράστασης / Κουκλοπαίχτες: Λίτα Ασλάνογλου, Ειρήνη Μάστορα, Γιάννης Τσιούτας
Μουσικοί: θ.α.

Σχολεία
Ιζαντόρα Ντακ
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία στο ΚΠΙΣΝ
Οκτώβριος 2018 – Δεκέμβριος 2018

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιζαντόρα Ντακ βασίζεται στην ιστορία μιας ξεχωριστής πάπιας που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, όπως την αφηγείται στο παιδικό βιβλίο της η Στέλλα Μιχαηλίδου. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά β΄, γ΄ και δ΄ δημοτικού.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου (μουσικοθεραπεύτρια, μουσικός), Μαρία Τερζάκη (θεατροπαιδαγωγός, μουσικός)

Αποκλειστική χορηγία Τράπεζα Πειραιώς

Σχολεία
Animated Opera
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την όπερα και το animation
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018
Με αφετηρία την τέχνη της όπερας, μια σειρά εργαστηρίων animation υλοποιούνται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και ειδικά των περιοχών πλησίον του ΚΠΙΣΝ. Οι μαθητές, αφού παρακολουθήσουν πρόβα επιλεγμένης παράστασης της ΕΛΣ, ξεκινούν ένα πρόγραμμα πέντε συναντήσεων στο σχολείο τους υπό την επιμέλεια μουσικών και κινηματογραφιστών με εμπειρία στην εκπαίδευση. Αρχικά εξοικειώνονται με τα οπτικοακουστικά μέσα και τον εξοπλισμό και μαθαίνουν τις βασικές αρχές του animation. Με αφετηρία το λιμπρέτο και τη μουσική της εκάστοτε παράστασης, δημιουργούν τη δική τους πρωτότυπη αφήγηση. Στη συνέχεια κινηματογραφούν τις σκηνές τους με την τεχνική του stop motion animation, δημιουργούν τα δικά τους ηχητικά εφέ και εισάγονται στη σύνθεση εικόνας και μουσικής.
Δείτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εργαστηρίων Animated Opera 2017/18 στο: www.karposontheweb.org/animated-opera/

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Καρπός, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Παιδιά
Μου ψιθύρισε τ’ αηδόνι
Εργαστήριο animation με αφορμή την παραγωγή Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018

Τετραήμερο εργαστήριο εμψύχωσης (animation) με αφορμή το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων σχεδίων Animasyros. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν συνδυάζοντας την κινούμενη εικόνα με τη ζωντανή παράσταση. Αφού διδαχτούν τις θεμελιώδεις αρχές του animation θα γράψουν, θα σκηνοθετήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν στη δική τους παράσταση, στην οποία τα σκηνικά θα είναι κινούμενες εικόνες (animation) που θα έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, Ειρήνη Βιανέλλη

Χορηγός Lidl

Παιδιά • Έφηβοι
Γάμοι του Φίγκαρο Revisited
Μάρτιος-Απρίλιος 2019

Η όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ δίνει την αφορμή για ένα εργαστήριο που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας εκδοχής της όπερας μέσα από δύο παράλληλα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους εργαστήρια μουσικής και εικαστικών / σκηνογραφίας για παιδιά και εφήβους. Στόχος του εργαστηρίου είναι η σύνθεση μιας πρωτότυπης όπερας τσέπης (pocket opera), όπου οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε συνθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές και σκηνογράφους της δικιάς τους όπερας.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ορχήστρα των Χωμάτων, Άντης Σκορδής (συνθέτης), Ανν-Κριστίν Σωφρονίου (μουσικός)


Παιδιά • Έφηβοι • Ενήλικες
Meet Petipa
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα 65+ σε μια ιδιαίτερη γνωριμία με τον Μαριύς Πετιπά (1818-1910), έναν από τους μεγαλύτερους χορογράφους όλων των εποχών, μέσα από ένα εργαστήριο που γίνεται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του. Το Meet Petipa έχει ως στόχο την εισαγωγή στο έργο του κορυφαίου χορογράφου μέσα από τη διδασκαλία αποσπασμάτων της αυθεντικής ευφάνταστης χορογραφίας της Λίμνης των κύκνων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θ.α.

Οικογένεια
Ημέρα Μουσικού Παραμυθιού
Μια μέρα αφιερωμένη στα μουσικά παραμύθια στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για μικρούς και μεγάλους!

Δύο μεγάλες παιδικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι του Ερνστ Τοχ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, δίνουν την αφορμή για μια ολοήμερη σειρά εργαστηρίων αφηγήσεων, παραστάσεων και παιχνιδιών μουσικού παραμυθιού με κεντρικό άξονα αναφοράς τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ημερομηνία: θ.α.
Συντελεστές: θ.α.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μουσικοί στην Κοινότητα
Συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέροντας θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτήτριες και φοιτητές του μαθήματος «Μουσική στην Κοινότητα». Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές συμμετέχουν σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, παραγωγής και υλοποίησης των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ με την καθοδήγηση των συνεργατών της ΕΛΣ και της επιβλέπουσας αναπληρώτριας καθηγήτριας του μαθήματος «Μουσική στην Κοινότητα» Χριστίνας Αναγνωστοπούλου.

Νέοι μουσικοί
Το πιάνο στην τζαζ: Συνοδεία και αυτοσχεδιασμός
Νοέμβριος 2018

Τετραήμερο σεμινάριο για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του πιάνου στην τζαζ με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς της τζαζ, καθώς και σε κλασικούς πιανίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πιάνο ως όργανο της τζαζ. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα αναπτυχθούν βασικοί άξονες που ορίζουν τον ρόλο του πιάνου στην τζαζ όπως η συνοδεία (το πιάνο ως μέρος του rhythm section), ο αυτοσχεδιασμός και ζητήματα τεχνικής του οργάνου. Παράλληλα θα επιχειρηθεί μια γνωριμία με τα κυρίαρχα ρεύματα της ιστορίας της τζαζ με έμφαση στην αισθητική τους διάσταση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σπύρος Μάνεσης

Χορηγός Lidl

Νέοι καλλιτέχνες
Stravinsky Miniatures
Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, θα προβούν σε ανοιχτό κάλεσμα σε νέους συνθέτες και νέους χορογράφους για τη δημιουργία σύντομων έργων μουσικής και μπαλέτου (μινιατούρες), εμπνευσμένων από τρία μπαλέτα του Στραβίνσκι (Η ιεροτελεστία της άνοιξης, Τραγούδι του αηδονιού και Οι γάμοι). Θα επιλεγούν 7 νέα μουσικά έργα για μικρό οργανικό σύνολο, ενώ 7 χορογράφοι θα χορογραφήσουν τα επιλεγμένα έργα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με επιλεγμένους χορευτές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Η δράση Stravinsky Miniatures θα ολοκληρωθεί με την παραγωγή 7 βίντεο σύγχρονης μουσικής και χορού, απόλυτα εναρμονισμένη με τις παραστάσεις της παραγωγής Από τη Ρωσία με αγάπη του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Το ανοιχτό κάλεσμα για συμμετέχοντες θα γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Νέοι καλλιτέχνες
Transmedia Labworks
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Πού συναντιούνται η όπερα με την ψηφιακή διαμεσικότητα και την υπολογιστική ερμηνεία; Το πρόγραμμα Transmedia Labworks διερευνά καινοτόμες δομές, μορφές και μεθόδους παραστατικότητας και δραματοποίησης σε οπτικοακουστικά χωρικά δρώμενα μέσω του πειραματισμού με την ψηφιακή διαμεσικότητα. Η παραστατική πράξη αποτελεί μια χωρική διαδραστική εμπειρία που συνδιαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή του κοινού και βασίζεται σε μια κυκλική σχέση ανατροφοδότησης μεταξύ ανθρώπινης και υπολογιστικής ερμηνείας.
Το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους που προέρχονται από δημιουργικούς εικαστικούς κλάδους (π.χ. οπτικές και εικαστικές τέχνες, γραφιστική, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού, φωτογραφία, κινηματογράφος, animation, μουσικό θέατρο, μουσική, sound art, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής κ.ά.).

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταύρος Γασπαράτος (συνθέτης, sound artist), Τάσος Κανέλλος (αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Computation), Δρ. Άννα Λάσκαρη (αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Computation), Εύη Νάκου (μουσικός, sound artist)

Νέοι καλλιτέχνες
Συνάντηση Θιάσων Περιφέρειας
13-16 Σεπτεμβρίου 2018, Λάρισα
Σε συνεργασία με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα) και τον Δήμο Λαρισαίων

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, θέλοντας να έρθει σε άμεση επαφή με ομάδες της περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του μουσικού θεάτρου, συνεχίζει τον κύκλο κοινών δράσεων με φορείς της περιφέρειας με στόχο την επαφή των φορέων αυτών μεταξύ τους και την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων με τη συμμετοχή των επιλεγμένων φορέων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ομάδες όπου συνυπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Γυναίκες
Η δική της ιστορία
Εργαστήριο μουσικής και θεάτρου για γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης
Ιανουάριος-Μάιος 2019

Το εργαστήρι θεάτρου και μουσικής απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν αποφυλακιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία επανένταξης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία και ο πειραματισμός των μελών με τη μουσική και το θέατρο και η από κοινού δημιουργία μιας παράστασης / performance, διαμορφωμένης σε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Μέσα από την έρευνα και τον αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να ενισχύσουν δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία και η αυτοεκτίμηση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία Καραζάνου (σκηνοθέτρια, ερευνήτρια), Σέβη Στάικου (σκηνοθέτρια, ηθοποιός, εμψυχώτρια), Ολυμπία Τσαρούχη (μουσικοπαιδαγωγός)

Διαγενεακό
ΜοΑΜ: (Μετα)Κινώντας τη Μουσική
Διαγενεακό Εργαστήριο Κρουστικού Χορού
Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Τι κοινό μπορούν να έχουν παιδιά προσφυγικής καταγωγής με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της Αθήνας; Πώς μπορούν να συνυπάρξουν ουσιαστικά; Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν ίδια ηλικία, ούτε έχουν τις ίδιες συνήθειες. Το μόνο που έχουν κοινό είναι τα σώματά τους. Το διαγενεακό εργαστήριο «(Μετα)Κινώντας τη Μουσική» φέρνει σε επαφή δύο πληθυσμούς που στην καθημερινότητα δεν επικοινωνούν: ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα τρίτης ηλικίας. Με εργαλείο τους ήχους της φωνής, τους ρυθμούς των ποδιών και την καθοδήγηση των καλλιτεχνών οι δύο πληθυσμιακές ομάδες έρχονται σε επαφή, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν.

Σχεδιασμός / Συντονισμός: Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Εμψυχωτές: Θάνος Δασκαλόπουλος, Μιχάλης Αφολάνιο, Γιώτα Πεκλάρη, Μάτα Μάρρα, Μανώλης Αφολάνιο

Χορηγός Ελληνικά Πετρέλαια

Ενήλικες
Εδώ
Εργαστήριο θεάτρου και μουσικής σε συνεργασία με τη Σχεδία-περιοδικό δρόμου και το ΚΥΑΔΑ
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018

Με αφορμή το βιβλίο Αόρατες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο ανοίγει ένα πεδίο συνάντησης, σε μορφή εργαστηρίου, όπου συναντιούνται άνθρωποι, λόγος και ήχος. Άνθρωποι που ζουν την πόλη με ένα βλέμμα που κανείς μας δεν έχει. Ήχοι που παράγονται στην πρωτογενή τους μορφή, διαμορφώνοντας ένα ηχόχρωμα πόλης που κανείς μας δεν έχει ακούσει. Ιστορίες που αφηγούνται μια προσωπική διαδρομή, σε μια πόλη με πολλά πρόσωπα που κανείς μας δεν έχει προσέξει.
Η προσέγγιση των φανταστικών πόλεων του Καλβίνο, σε συνάρτηση με τη βιωμένη για τους συμμετέχοντες αλλά ορατή για μας τους υπόλοιπους πόλη της Αθήνας, είναι η αφετηρία για μια γόνιμη διάδραση λόγου και ήχου, ιστοριών και τραγουδιών, θεάτρου και μουσικής.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρίσσα Τριανταφύλλου (ηθοποιός), Δημήτρης Κλωνής (μουσικός)

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με την υποστήριξη του Athens Culture Net


Ενήλικες
Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

H Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ τον Ιανουάριο του 2016. Τα μέλη της, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι των Αθηνών, προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου, όπως Ουκρανία, Καμερούν, Σλοβακία, Τανζανία, Νέα Γουινέα, Συρία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιράν, Κένυα, Ιράκ κ.ά.
Το ρεπερτόριο της Διαπολιτισμικής Χορωδίας αποτελείται από τραγούδια παραδοσιακής μουσικής των χωρών προέλευσης των μελών της Διαπολιτισμικής Χορωδίας.
Η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων καθώς και ανοιχτές συναυλίες στις πλατείες Κυψέλης και Ομόνοιας.

Μαέστρος χορωδίας: Βασούλα Δελλή

Ενήλικες
Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Η Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν τον Οκτώβριο του 2018 τη λειτουργία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εναλλακτικής Σκηνής. Η ΕΛΣ καλεί μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους των Αθηνών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς από όλες τις κοινότητες της πόλης να λάβουν μέρος.
Το ρεπερτόριο της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας θα αποτελείται από κομμάτια παραδοσιακής μουσικής των χωρών προέλευσης των μελών της.

Μαέστρος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης

Ενήλικες
Σωματοποιώντας τον ήχο
Εργαστήριο κίνησης για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Νοέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019

Το σώμα αποτελεί το κατεξοχήν πρωτογενές μέσο μουσικής και χορευτικής έκφρασης. Η φωνή και η κίνηση (κυρίαρχα στοιχεία όλων των παραδόσεων) δημιουργούν τον σκελετό της μουσικής φόρμας και όταν συναντιούνται με σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις δημιουργούν ένα νέο αυτόνομο μέσο έκφρασης που εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη χρήση του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή μουσικής (body music).
Στο εργαστήριο αυτό εξερευνούμε τον χώρο και τις ηχητικές δυνατότητες του σώματός μας και δημιουργούμε πρωτότυπα ηχοτοπία βασιζόμενοι σε τεχνικές σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και body music. Αναπτύσσουμε την κιναισθητική μας αντίληψη, την ικανότητα ανάγνωσης και σωματοποίησης του ήχου, τη διαχείριση των εκφραστικών μας μέσων, την επικοινωνία, και διεγείρουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας κάνοντας συνειδητή τη δυνατότητα παιχνιδιού ανάμεσα στα δύο αυτά ερμηνευτικά εργαλεία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη (χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια χορού) σε συνεργασία με τις: Εύα Καρτερού (χορεύτρια, παιδαγωγός), Βίκη Σκορδαλή (ηθοποιός, χορεύτρια)

Ειδικός συνεργάτης: Θάνος Δασκαλόπουλος (body musician)

Ενήλικες
Εργαστήριο Μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Το εργαστήριο μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού συνεχίζεται με έναν νέο κύκλο συναντήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο να εξοικειωθούν με τον ήχο διαφορετικών οργάνων και τον ρυθμό ως δημιουργικά εργαλεία έκφρασης και μέσα από μια καθοδηγούμενη ομαδική διαδικασία να συνθέσουν και να ερμηνεύσουν τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός, μουσικοθεραπεύτρια)

Ενήλικες
Εργαστήριο Μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης
Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ εγκαινιάζουν ένα εργαστήριο μουσικής στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο να εξοικειωθούν με τον ήχο διαφορετικών οργάνων και τον ρυθμό ως δημιουργικά εργαλεία έκφρασης και μέσα από μια καθοδηγούμενη ομαδική διαδικασία να συνθέσουν και να ερμηνεύσουν τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θ.α.
Συντονισμός / Επίβλεψη: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός, μουσικοθεραπεύτρια), Εύη Νάκου (μουσικός, sound artist)

Ενήλικες
Εργαστήριο Χορού στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών
Εναλλακτική Σκηνή
Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

Το εργαστήριο χορού στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών συνεχίζεται με έναν νέο κύκλο συναντήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις οι συμμετέχουσες δημιουργούν τις δικές τους πρωτότυπες χορογραφίες, που παρουσιάζονται στο τέλος υπό μορφή χοροθεατρικής παράστασης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ελεύθερη έκφραση που απορρέει από την ομαδική χορευτική διαδικασία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χαρά Κότσαλη (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)

65+
Χορωδία 65+
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Ιανουάριος-Μάιος 2019

Η χορωδία απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια εξειδικευμένη γνώση σ’ αυτό. Στόχος της χορωδίας είναι να διευρύνει τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης των μελών της: με άξονα το τραγούδι και κάποιες διαθεματικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τη μουσική πράξη με τον λόγο, η χορωδία αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών. Μέσα από την προσωπική δέσμευση και την επικοινωνία η χορωδία, ως ένα εναλλακτικό υποστηρικτικό πλαίσιο, επιθυμεί να μετατρέψει τη διαδικασία μάθησης σε δημιουργική εμπειρία που θα προσφέρει χαρά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δήμητρα Παπασταύρου

Χορηγός Ελληνικά Πετρέλαια


65+
Κιθάρα express
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Οκτώβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019

Το πρόγραμμα Κιθάρα Express αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση εκμάθησης και χρήσης της κιθάρας. Η κιθάρα διαμορφωμένη ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών γίνεται μια γέφυρα για ταχεία και εύκολη πρόσβαση αρχαρίων στη μουσική και στην εκμάθηση ενός οργάνου. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχει το τραγούδι και η έκφραση μέσα από αυτό.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη

Χορηγός Ελληνικά Πετρέλαια

Συνεργασία με το εξωτερικό
GBG-ATH_Vocal Postcards
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Πώς ακούγονται στα αυτιά μας τραγούδια που τραγουδιούνται ταυτόχρονα σε διαφορετικές γλώσσες; Πώς ηχεί μια μελωδία που μέσα της συγκεντρώνει χαρακτηριστικά πολλών διαφορετικών μουσικών παραδόσεων;
Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Διεθνή Χορωδία της Όπερας του Γκαίτεμποργκ σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μουσικών παραδόσεων, προσωπικών αφηγήσεων και βιωμάτων μετανάστευσης και προσφυγισμού. Τα μέλη των χορωδιών υπερνικούν τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων μέσω μουσικών καρτ ποστάλ, για να ανταλλάξουν μουσικό ρεπερτόριο και να συνδημιουργήσουν νέα φωνητική μουσική. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια από κοινού συναυλία των δύο χορωδιών σε live streaming.

Συνθέτης / Συντονιστής: θ.α.
Εμψυχωτές εργαστηρίων: θ.α.

Μέγας δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:SNF basic Logo2