Επικοινωνία
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Τηλ. Ταμείων:
+30 213 0885700
Εmail Ταμείων:
boxoffice@nationalopera.gr
Καθημερινά 09.00-21.00
info@nationalopera.gr
Έργα Αντρέ Ζολιβέ, Τζωρτζ Κραμπ, Ιάννη Ξενάκη, Άρβο Παιρτ και Ριουίτσι Σακαμότο
Γιάννης Ανισέγκος φλάουτο
Κώστας Αργυρόπουλος, Δημήτρης Ζαχαράκης, Πανάγιω Καραμούζη, Καζούγιο Τσουνεχίρο, κρουστά
* Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξης της συναυλίας (στις 18.00) στα Ταμεία της ΕΛΣ.
Συναυλία
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 19.00
Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής
Μεγάλος Χορηγός Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ο διακεκριμένος φλαουτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γιάννης Ανισέγκος συμπράττει με το μουσικό σύνολο κρουστών Arrhythmic Percussion, αποτελούμενο από τους Κώστα Αργυρόπουλο, Δημήτρη Ζαχαράκη, Πανάγιω Καραμούζη, Καζούγιο Τσουνεχίρο, για να παρουσιάσουν τη συναυλία υπό τον τίτλο Drum’n’Breath.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συναυλία που βασίζεται στον σπάνιο και αισθητικά γοητευτικό συνδυασμό φλάουτου και κρουστών οργάνων. Οι πέντε εξαίρετοι μουσικοί εξερευνούν τον ήχο μέσα από τη σωματικότητα, τον ρυθμό και την αναπνοή, δίνοντας νέα πνοή σε πρωτότυπα έργα μέσα από σπάνιους συνδυασμούς που ακροβατούν ανάμεσα στη λυρικότητα και την τελετουργική δύναμη του ήχου.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα κορυφαίων συνθετών της σύγχρονης μουσικής: Ριουίτσι Σακαμότο, Άρβο Παιρτ, Τζωρτζ Κραμπ, Ιάννη Ξενάκη και Αντρέ Ζολιβέ. Οι πέντε συνθέτες, διαφορετικής καταγωγής και προέλευσης, μοιράζονται ένα κοινό όραμα: τη διερεύνηση του μυστηρίου και του τελετουργικού κάθε πρωτόγονης έκφρασης του ανθρώπου μέσα από τη χρήση δύο εκ των αρχαιότερων μουσικών οργάνων, των κρουστών και του αυλού.
Οι απέριττοι ήχοι των τριγώνων του Ιάπωνα συνθέτη Ριουίτσι Σακαμότο συνθέτουν το σκηνικό μιας σύντομης τελετής. Το Fratres του Εσθονού συνθέτη Άρβο Παιρτ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό έργο του μουσικού του στιλ με την ονομασία tintinnabuli, με τον συνθέτη να το χαρακτηρίζει ως εξής: «η στιγμή και η αιωνιότητα αγωνίζονται μέσα μας». Το Ένα ειδύλλιο για τους καταραμένους [An Idyll for the Misbegotten] για φλάουτο και τρεις εκτελεστές κρουστών του Αμερικανού συνθέτη Τζωρτζ Κραμπ είναι ένα ανθρωποκεντρικό έργο με πολλά θεατρικά στοιχεία. Το έργο Okho του Ιάννη Ξενάκη που γράφτηκε για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση αξιοποιεί τα εξωτικά ηχοχρώματα τριών τζέμπε. Τέλος, στο έργο Suite en concert του Γάλλου συνθέτη Αντρέ Ζολιβέ τα τέσσερα κρουστά υποκαθιστούν τον ρόλο ολόκληρης ορχήστρας καθώς ο εναλλακτικός τίτλος του έργου είναι Κοντσέρτο για φλάουτο αρ. 2.
Η εκδήλωση «2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΕΛΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2024-2025» (MIS 6002467) με κωδικό 2024ΕΠ08570049 (Προτεραιότητα «Προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών για τη στήριξη της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικοοικονομικής ένταξης» του προγράμματος «Αττική 2021-2027») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ. Ταμείων:
+30 213 0885700
Εmail Ταμείων:
boxoffice@nationalopera.gr
Καθημερινά 09.00-21.00
info@nationalopera.gr