Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη
Εναλλακτική Σκηνή
Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη

Συναυλίες - Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Μάιος 2024
Δημιουργική Ομάδα

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

 

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Available Dates

  • 22, 23 Μαΐου 2024

Συναυλία

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

YPPO RGB GR

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

logo1_tagline_RGB.jpg

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής 

DEH-energo-blueblack-1H.png

 

 Istotopos_adamis_logo.png

 

 

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη και μουσικολόγο Μιχάλη Αδάμη (1929-2013), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 22 και 23 Μαΐου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες στις όποιες θα παρουσιαστούν έργα του Μιχάλη Αδάμη, καθώς και την ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών αποτίοντας φόρο τιμής στον πρωτοπόρο δημιουργό.

Στην πρώτη συναυλία (22/5) θα παρουσιαστούν δύο έργα του Μιχάλη Αδάμη, καθώς και τα έργα των φιναλίστ του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου.

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (23/5) περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο έργων του Μιχάλη Αδάμη, καθώς και έργα των Χρήστου Αναστασίου, Ανδρέα Μνιέστρη, Ιωσήφ Παπαδάτου και Ελένης Σκάρκου. Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση σε α’ παγκόσμια εκτέλεση του έργου του Μ. Αδάμη Τρίπλοκον για σαξόφωνο και μαγνητοταινία, που θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Ζέρβας. Πριν από τη συναυλία, θα προηγηθούν εισηγήσεις (19.00) με αναφορά στη συμβολή του Μιχάλη Αδάμη στην ηλεκτρονική μουσική. Συμμετέχουν οι Θανάσης Αδάμης, Αναστασία Γεωργάκη, Θανάσης Ζέρβας, Θοδωρής Καραθόδωρος, Απόστολος Λουφόπουλος, Ανδρέας Μνιέστρης, Δώρα Παναγοπούλου και Ιωσήφ Παπαδάτος.

«Η αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής περιπέτειας του Μιχάλη Αδάμη. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται από τη γόνιμη επαφή του με την ηλεκτρονική μουσική. Πράγματι, τα ηλεκτρονικά έργα του συνθέτη δεν αποδεικνύουν μονάχα ότι οι ηλεκτρονικοί ήχοι είναι δόκιμοι για την πραγμάτωση των μουσικών του ιδεών, αλλά πως είναι ταυτόχρονα ικανοί να αναζωογονήσουν τη μουσική του σκέψη και να διεγείρουν την αντίληψή του στη σύνθεση γενικότερα. Ο Αδάμης κατορθώνει αδιαμφισβήτητα να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ηλεκτρακουστικό ηχητικό τοπίο με ξεκάθαρο αισθητικό στίγμα στη σύγχρονη έντεχνη μουσική δημιουργία. Με ξεχωριστή εκλέπτυνση εξερευνά την υφή και σμιλεύει τα ηχοχρώματα, εξασφαλίζοντας με περίτεχνο τρόπο την ισορροπία ανάμεσα σε ετερογενείς ηχητικές πηγές. Τα ηλεκτρονικά έργα του Μιχάλη Αδάμη προάγουν τη βασική σκέψη και την καταστατική αρχή που τα χαρακτηρίζουν: την ενθουσιώδη συναλλαγή της μουσικής ιδέας με τη μουσική πράξη σε μια καινοτόμο αντίληψη για τον μουσικό ήχο και τη διαμόρφωσή του σε όλα τα στάδια της σύνθεσης» - Θοδωρής Καραθόδωρος

 

 

 

 

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας