Φως! Ω, πού είναι το φως;
Εναλλακτική Σκηνή
Φως! Ω, πού είναι το φως;

Συναυλίες - Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

Μάιος 2024
Δημιουργική Ομάδα

Έργα των Φράνκο Αλφάνο, Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ, Αντρέ Καπλέ, Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ζαν Κρα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ, Ρέτζιναλντ Σουήτ, Κάρολ Συμανόφσκι, Ρίτσαρντ Χάγκεμαν κ.ά.

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Λυδία Ζερβάνου (υψίφωνος), Έλενα Μαραγκού (μεσόφωνος)

Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο)

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

Φως! Ω, πού είναι το φως;

Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

Available Dates

  • 12 Μαΐου 2024

Συναυλία

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 19.30   

YPPO RGB GR

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

logo1_tagline_RGB.jpg

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής 

DEH-energo-blueblack-1H.png

 

 

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται μέσα από μια μοναδική συναυλία γεμάτη σπάνια τραγούδια πάνω σε ποιήματά του που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στις 19.30.

Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο Φως! Ω, πού είναι το φως; περιλαμβάνει έργα των Φράνκο Αλφάνο, Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ, Αλφρέντο Καζέλλα, Αντρέ Καπλέ, Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ζαν Κρα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ, Ρέτζιναλντ Σουήτ, Κάρολ Συμανόφσκι και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν.

Το πλούσιο και εκλεκτικό αυτό απάνθισμα από μελοποιήσεις του ποιητικού έργου του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ θα ερμηνεύσει μια έμπειρη ομάδα από σημαντικούς εκπροσώπους της ρεσιταλικής μας σκηνής, αποτελούμενη από τις μονωδούς Λυδία Ζερβάνου και Έλενα Μαραγκού, τη φλαουτίστρια Ναταλία Γεράκη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ: ο «βάρδος της Βεγγάλης»

Από τις σπουδαιότερες και ευγενέστερες μορφές της ιστορίας της Ινδίας, ο «βάρδος της Βεγγάλης» Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ δραστηριοποιήθηκε ως ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, φιλόσοφος και ζωγράφος, ενώ κατέχει την τιμή να είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος στον οποίον απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. Ξεχώρισε επίσης για την κοινωνική μεταρρυθμιστική του δράση στο πλαίσιο του κινήματος της ινδικής ανεξαρτησίας, όντας επιπλέον ένας ακάματος ταξιδευτής που επισκέφτηκε πάνω από τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα σε μια ιστορική επίσκεψη το 1926.

Εκτός από τα πάνω από 2.000 ινδικά τραγούδια για τα οποία συνέθεσε ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική, η ποίησή του ενέπνευσε πλείστους συνθέτες ανά τον κόσμο: μεταξύ αυτών ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, που συνέθεσε τον κύκλο Τραγούδια της προσμονής, αλλά και πολλοί ακόμα, όπως οι Ιταλοί Αλφρέντο Καζέλλα και Φράνκο Αλφάνο, ο Πολωνός Κάρολ Συμανόφσκι, οι Αμερικανοί Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ρέτζιναλντ Σουήτ και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν, ο Ρώσος Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ και οι Γάλλοι Αντρέ Καπλέ, Ζαν Κρα και Νταριύς Μιγιώ, που έγραψαν τραγούδια πάνω σε ποίηση του Ταγκόρ μεταφρασμένη στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά.

 

 

 

Λυδία Ζερβάνου

Υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολοντσέλο με τη Μαρίνα Κισλίτσινα και τον Ματίας Ουέξλερ. Ξεκίνησε τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο, καθώς επίσης και με την Τζιλ Πέρον, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με τη Μάρθα Αράπη. Αποφοίτησε με διακρίσεις από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη Σχολή Μουσικής Κρέιν (Κρατικό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης στο Πότσνταμ, ΗΠΑ), το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και το Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για την προφορά της ελληνικής γλώσσας και το ελληνικό κλασικό ρεπερτόριο για ξένους ερμηνευτές Singing in Greek (Rowman & Littlefield, 2015). Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους και πρώτες εκτελέσεις έργων συμπράττοντας επανειλημμένα με οργανισμούς και ορχήστρες όπως τις Όπερες των ζητιάνων, την Όπερα του Νώυκαιλν του Βερολίνου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών κ.ά. Έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ στην Αμερική, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Τουρκία, και έχει ηχογραφήσει ζωντανά για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στην ΕΛΣ ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην όπερα Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ του Σπύρου Σαμάρα (Φουαγέ ΕΛΣ, 2012/13) και στην οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η δαιμονισμένη (Φουαγέ ΕΛΣ, 2014/15), καθώς και τον ρόλο της Μπιμπίκας στην όπερα Η κερένια κούκλα του Τάσου Ρωσόπουλου (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 2018/19).

 

Έλενα Μαραγκού

Μεσόφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως οι Φιλαρμονική και Άλτστατχερμπστ Ντύσσελντορφ, CoGNiMUS Collektiv, Καμεράτα – Armonia Atenea, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κ.ά. Έχει συμπράξει με αρχιμουσικούς όπως οι Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, Φιλίπ Ωγκέν, Tόρστεν Γκαίμπελ, Γιώργος Πέτρου, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας, Νίκος Βασιλείου κ.ά. Έχει τραγουδήσει σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Tουρκία, Αλβανία, καθώς και έργα σε πρώτες εκτελέσεις. To 2024 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ Greek Songs by Non-Greek Composers (Etcetera Records) με τον αρχιμουσικό και πιανίστα Γιώργο Ζιάβρα, με τραγούδια Μπέρκλεϋ, Σοστακόβιτς, Ντβόρζακ, Ραβέλ, Ρώυττερ. Διπλωματούχος μονωδίας του Athenaeum (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς), έχει μελετήσει με τους Δάφνη Ευαγγελάτου, Μέχτχιλντ Σταματάκη, Άρη Χριστοφέλλη, Ίνγκεμποργκ Νταντς, Φελίσιτυ Πάλμερ. Εκτός από τη μουσική της δραστηριότητα, είναι εκφωνήτρια σε ντοκιμαντέρ και παιδικές σειρές. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στην Αγγλία.

 

Ναταλία Γεράκη

Φλαουτίστρια με διεθνή παρουσία. Εμφανίστηκε σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με Ορχήστρα Δωματίου της Βυρτεμβέργης στη Χεβρώνα, Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα – Armonia Atenea. Υπήρξε Κορυφαία Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Μεθοδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης. Επίσης δίδαξε φλάουτο (ΠΜΣ Ερμηνεία Έντεχνης Μουσικής) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών και τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τη Spektral Records, τη Utopia και τη Μικρή Άρκτο. Σπούδασε μουσική στο Παρίσι (Κονσερβατόριο Νάντια και Λιλί Μπουλανζέ) και στη Στουτγάρδη (Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης) με υποτροφία του ΙΚΥ. Σπούδασε επίσης Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του ΤΜΣ του ΕΚΠΑ.

www.nataliagerakis.com

 

Δημήτρης Γιάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπώλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας – μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην Όπερα της Λυόν, μετά από πρόσκληση του μουσικού διευθυντή της Κεντ Ναγκάνο. Παράλληλα, πραγματοποιούσε εμφανίσεις συνοδεύοντας τραγουδιστές στο πιάνο στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 

 

Η εκδήλωση «Φως! Ω, πού είναι το φως;» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2024-2025» (MIS 6002467) με κωδικό 2024ΕΠ08570049 (Προτεραιότητα «Προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών για την στήριξη της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικοοικονομικής ένταξης» του προγράμματος «Αττική 2021-2027») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 ESPA_NEW_RGB_NEW-02_el.jpg

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας