Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές
Εναλλακτική Σκηνή
Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές
Καλλιτεχνική Περίοδος 2022/23 - Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Κωνσταντίνου
16 Οκτωβρίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Ρεναλντό Αν, Κουρτ Βάιλ, Εντγκάρ Βαρέζ, Ιάννη Ξενάκη


Χριστόφορος Σταμπόγλης
βαθύφωνος

Γιώργος Κωνσταντίνου πιάνο

Πρωταγωνιστές Παράστασης


Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές

Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Κωνσταντίνου

Συναυλία

Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης 19.30  |   

Μια μοναδική συναυλία με τίτλο Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές παρουσιάζουν ο κορυφαίος βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στις 19.30, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης.

Σε αυτή τη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνια τραγούδια που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Παρίσι το 1958 πάνω σε ποιήματα του Πωλ Ελυάρ, καθώς και μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων των Μανόλη Αναγνωστάκη, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Καρυωτάκη, Τάσου Λειβαδίτη και Γιώργου Σεφέρη από τον συνθέτη.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με μελοποιημένα γαλλικά ποιήματα από τους συνθέτες Εντγκάρ Βαρέζ, Ρεναλντό Αν και Κουρτ Βάιλ, καθώς και με μια πιανιστική μινατούρα του Ιάννη Ξενάκη.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, «μεθοριακή ζώνη» της μετάβασης ανάμεσα στη «λόγια» και τη «λαϊκή» όψη της δημιουργικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη και ακριβώς στο χείλος της σύνθεσης και ηχογράφησης του θρυλικού Επιταφίου, ο εγκατεστημένος στο Παρίσι συνθέτης μελοποιεί, κατόπιν πρότασης της σπουδαίας λυρικής μεσοφώνου Τζέιν Μπατορί, μια σειρά από ποιήματα του Πωλ Ελυάρ για φωνή και πιάνο.

Η καριέρα των νέων τραγουδιών ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, ώσπου τα κομμάτια απαγορεύτηκαν με παρέμβαση των κληρονόμων του ποιητή, για να ανασυρθούν ξανά, διστακτικά, μόλις τη δεκαετία του ’80.

Τα σπάνια αυτά κομμάτια, χαρακτηριστικά της εμπλοκής του νεαρού Μίκη Θεοδωράκη με τη γαλλική κουλτούρα και προφητικά τού μετέπειτα ύφους της γραφής του, αποδίδει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ο κορυφαίος βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης με τη συνοδεία του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντίνου.

Τα έργα πλαισιώνονται από μεταγενέστερες μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών (Μανόλης Αναγνωστάκης, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Καρυωτάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Γιώργος Σεφέρης) από τον ίδιο τον Θεοδωράκη καθώς και από μια γοητευτική επιλογή μελοποιήσεων Γάλλων ποιητών (Πωλ Βερλαίν, Μωρίς Μαγκρ) από τρεις ακόμη, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, συνθέτες, που πέρασαν μέρος από ή και ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του πρώτου μισού του 20ού αιώνα: του Γάλλου Εντγκάρ Βαρέζ, του Βενεζουελανού Ρεναλντό Αν και του Γερμανού Κουρτ Βάιλ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη δεξιοτεχνική πιανιστική μινιατούρα –φόρο τιμής στον Μωρίς Ραβέλ– à r. του Ιάννη Ξενάκη, επίσης «εμιγκρέ» στο Παρίσι και προσωπικού φίλου του Θεοδωράκη κατά τη δεκαετία του ’50.

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
footer