Μίκης Θεοδωράκης: Τριλογία
Εναλλακτική Σκηνή
Μίκης Θεοδωράκης: Τριλογία
24 Σεπτεμβρίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας:
Θανάσης Παπαθανασίου

Ερμηνεύουν: Τάσος Αποστόλου (Μαουτχάουζεν, Λιποτάκτες), Άννα Κώτη (Romancero gitano)

Συμμετέχει το μουσικό σύνολο Vamos

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

Μίκης Θεοδωράκης: Τριλογία

Available Dates

  • 24 Σεπ 2022

Συναυλία
Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Ώρα έναρξης 20.30  |  

Ο τριετής κύκλος Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με την παρουσίαση τριών εμβληματικών κύκλων τραγουδιών του σπουδαίου δημιουργού σε συνεργασία με το ξεχωριστό μουσικό σύνολο Vamos από την Κρήτη, τον εξέχοντα βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου και τη διακεκριμένη ερμηνεύτρια Άννα Κώτη.

Ο κύκλος Μαουτχάουζεν, γραμμένος και δισκογραφημένος το 1965-66 πάνω στους σπαρακτικούς στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, άλλοτε κρατούμενου στο ομώνυμο, διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποτελεί ως και τις μέρες μας διεθνές σύμβολο του μεταπολεμικού ανθρωπισμού – ένας ακαταμάχητος ύμνος στη ζωή και τον έρωτα υπό απάνθρωπες συνθήκες, που συνέδεσε άρρηκτα τη θεοδωρακική γραφή με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.

Η ιδιότυπη αυτή «τριλογία» συνεχίζεται με τον πρώτο από τους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών του Θεοδωράκη με τίτλο Λιποτάκτες, που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 σε στίχους του νεότερου αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη, και δισκογραφήθηκε το 1961 με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τον κύκλο τραγουδιών Romancero gitano, βασισμένο σε επτά ποιητικές αποδόσεις στίχων με τσιγγάνικη θεματολογία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από τον Οδυσσέα Ελύτη. Το έργο γράφτηκε για την Αρλέτα στις αρχές του 1967, ακριβώς πριν την έναρξη της δικτατορίας, εξαιτίας της έλευσης της οποίας δισκογραφήθηκε εντέλει στο Παρίσι το 1970, ξανά με τη Μαρία Φαραντούρη.

Και τα τρία έργα παρουσιάζονται σε νέες ενορχηστρώσεις του Θανάση Παπαθανασίου που αναδεικνύουν τον πολύ ιδιαίτερο ήχο του συνόλου Vamos, πολυμελούς σχήματος που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2013 και έχει ήδη πολύ σημαντική παρουσία στη μουσική σκηνή της Κρήτης. Το σύνολο προσεγγίζει ιδιώματα και ερμηνεύει μουσικές από όλο τον κόσμο μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο «προσωπικό» του ήχο, που συνδυάζει τα παραδοσιακά όργανα, όπως η κρητική λύρα, με όργανα της συμφωνικής ορχήστρας.