Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη
Εναλλακτική Σκηνή
Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη
8 Δεκεμβρίου 2021
Δημιουργική Ομάδα

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Ανέστης Λογοθέτης
«ἀναθρῶν ὂπωπε», από την όπερα Από τι υλικό είναι η πέτρα του Σισύφου!; (1984)
Τρίπτυχον (1953)
Υφές (1957)
Ολοκλήρωμα (1959)

Χρήστος Μαράντος (πιάνο)

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Rdeča Raketa, Νατάσσα Γκανγκλ και Νικόλαος Ζαχαριάδης
Μοναχικά μυρμήγκια αμνησία (2021)
Ηχητικό κόμικ ελεύθερα βασισμένο στον Ανέστη Λογοθέτη
Μουσική σύνθεση: Rdeča Raketa (Μάγια Οσόινικ και Μάτια Σελλάντερ)
Κείμενο: Νατάσσα Γκανγκλ
Προβολή, εγκατάσταση: Νικόλαος Ζαχαριάδης

Μάγια Οσόινικ, Μάτια Σελλάντερ, Νατάσσα Γκανγκλ (φωνές, ηλεκτρονικά)

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Γιούλια Λογοθέτη
Ορφέας ή το γέλιο των θεών
Εγκατάσταση
Μουσική: Ανέστης Λογοθέτης

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€
Φοιτητικό, παιδικό: 10€

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 100% της χωρητικότητάς τους (οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο σχετικό πιστοποιητικό  παράλληλα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους). Για παιδιά από 4 έως και 17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, είτε δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) τελευταίου 24ώρου.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν συλλέγει ούτε επεξεργάζεται κανένα προσωπικό δεδομένο μέσω της διαδικασίας ελέγχου των πιστοποιητικών»

– Ισχύουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στην είσοδο και την έξοδο των θεατών, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

– Αναλυτικές πληροφορίες στο https://www.nationalopera.gr/eisitiria

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30  |   

Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Με την υποστήριξη 
Embassy of Austria       BMKOES

 

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας Ανέστη Λογοθέτη με μια ιδιαίτερη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στις 20.30, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου η διημερίδα στη μνήμη του συνθέτη αποτελεί την κορωνίδα των επετειακών εκδηλώσεων της εκατονταετηρίδας.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο διακεκριμένος πιανίστας Χρήστος Μαράντος θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα έργων του Ανέστη Λογοθέτη για πιάνο. Στο δεύτερο μέρος, το ηλεκτροακουστικό ντουέτο Rdeča Raketa (που αποτελείται από τους συνθέτες Μάγια Οσόινικ και Μάτια Σελλάντερ), η συγγραφέας Νατάσσα Γκανγκλ και ο εικαστικός καλλιτέχνης Νικόλαος Ζαχαριάδης παρουσιάζουν το ηχητικό κόμικ Μοναχικά μυρμήγκια αμνησία, ελεύθερα βασισμένο σε μια σειρά σκίτσων με κεντρικό μοτίβο τα έντομα την οποία ο Ανέστης Λογοθέτης δημιούργησε την περίοδο 1971–1975. Με την αφορμή της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αυτά τα σκίτσα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά και αποτελούν σημείο αφετηρίας για μια νέα οπτικοακουστική σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στο φουαγέ της ΕΛΣ θα φιλοξενηθεί η εγκατάσταση Ορφέας ή το γέλιο των θεών της κόρης του συνθέτη, εικαστικής καλλιτέχνιδας Γιούλιας Λογοθέτη.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Το έργο του Ανέστη Λογοθέτη (1921-1994) επανακαθόρισε το τοπίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής μουσικής πρωτοπορίας, συνθέτοντας με τον ιδιότυπο τρόπο του μια σειρά από ανησυχίες και προβληματισμούς της παραγωγικής εκείνης περιόδου: το σύνορο ανάμεσα στον προσδιορισμό και την τυχαιότητα στη μουσική σύνθεση, την επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων του συνθέτη, του εκτελεστή και του ακροατή στη διαδικασία της παραγωγής του μουσικού έργου, τα όρια των παραδοσιακών μεθόδων της μουσικής καταγραφής και τις νέες δυνατότητες ηχητικής δημιουργίας που παρείχε το τεχνολογικά καινοφανές πεδίο της σύνθεσης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι «γραφικές παρτιτούρες» που παρήγαγε χάρη στο προσωπικό του σύστημα της «πολυμορφικής» σημειογραφίας που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 διεύρυναν με ριζοσπαστικό τρόπο το παραδοσιακό πλαίσιο της μουσικής σημειογραφίας, σε γόνιμο διάλογο με ανάλογες καινοτομίες συνθετών όπως οι Ερλ Μπράουν, Συλβάνο Μπουσσόττι και Τζων Κέιτζ. Παράλληλα, ώθησαν το πεδίο της μουσικής καταγραφής πέρα από την απλή καταγραφή εκτελεστικών οδηγιών, διανοίγοντάς το προς κατευθύνσεις απρόσμενες, όπως ο εννοιολογικός συμβολισμός, ο ελεύθερος συνειρμός, ακόμη και οι καθαυτό εικαστικές ποιότητες – διάφορες παρτιτούρες του Λογοθέτη κατέληξαν να εκτίθενται ως αυτόνομα αντικείμενα σε εικαστικές εκθέσεις. Επιπλέον, η δραματουργία με αμιγώς ακουστικούς όρους που καλλιέργησε συστηματικά στα πολυάριθμα ραδιοφωνικά του έργα διεύρυνε την έννοια του μουσικού θεάτρου προς νέες, τεχνολογικά ενημερωμένες κατευθύνσεις.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, χωρισμένο σε δύο μέρη, χαρτογραφεί την κρίσιμη μετάβαση του συνθέτη από την παραδοσιακή μουσική καταγραφή στην καινοφανή του γραφική σημειογραφία, απολήγοντας στο πρωτοποριακό ηλεκτροακουστικό του έργο.

Α΄ ΜΕΡΟΣ: Ο διακεκριμένος πιανίστας Χρήστος Μαράντος παρουσιάζει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα έργων του Ανέστη Λογοθέτη για πιάνο. Το πρόγραμμα αποτελείται από το καταληκτικό απόσπασμα «ἀναθρῶν ἃ ὂπωπε» της πολυμεσικής όπερας Από τι υλικό είναι η πέτρα του Σισύφου!; (Aus welchem Material ist der Stein von Sisyphos!?, 1984) καθώς και τα πρώιμα έργα του Λογοθέτη για σόλο πιάνο Τρίπτυχον (Triptychon, 1953), Υφές (Texturen, 1956–1957) και Ολοκλήρωμα (Integration, 1959), τα οποία αντιπροσωπεύουν την ύστατη απόληξη της πιανιστικής δημιουργίας του συνθέτη που είναι γραμμένη σε παραδοσιακή μουσική σημειογραφία (πεντάγραμμο). Τα έργα παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τον Χρήστο Μαράντο στο φεστιβάλ Wien Modern στις 20 Νοεμβρίου 2021.

Β΄ ΜΕΡΟΣ: Το ηλεκτροακουστικό ντουέτο Rdeča Raketa, η συγγραφέας Νατάσσα Γκανγκλ και ο εικαστικός καλλιτέχνης Νικόλαος Ζαχαριάδης παρουσιάζουν το ηχητικό κόμικ Μοναχικά μυρμήγκια αμνησία (Einsame Ameisen Amnesie), που επίσης έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Wien Modern 2021 και είναι βασισμένο σε μια σειρά προσχεδίων γραφικής μουσικής σημειογραφίας με κεντρικό μοτίβο τα έντομα που δημιούργησε ο Ανέστης Λογοθέτης την περίοδο 1971–1975. Τα γνωστά συνειρμικά γλωσσικά παιχνίδια του συνθέτη κινητοποιούνται εδώ από ονόματα μυρμηγκιών και λεπιδοπτέρων καθώς και από αναφορές στη βιολογία, την κυβερνητική και την ελληνική μυθολογία, παρασύροντας τον ακροατή σε έναν κόσμο εκρηκτικής ακουστικής φαντασίας. Οι αισθητικές αρχές που φανερώνονται στα προσχέδια αυτά επιζητούν την ερμηνεία και την περαιτέρω εξέλιξη, σε ένα πνεύμα απολαυστικού πειραματισμού και διαχρονικής δημιουργικής μεταμόρφωσης. Τα ίδια σκίτσα του Λογοθέτη αποτελούν επίσης τη βάση για το εικαστικό και ατμοσφαιρικό περιεχόμενο της παρουσίασης, κατακτώντας έτσι μια αφηρημένη, αυτόνομη μορφή.

 

BΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ανέστης Λογοθέτης

Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1921 στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Μαύρη Θάλασσα (σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας) από Έλληνες γονείς. Λόγω της Συνθήκης Νεϊγύ, η οικογένεια μετανάστευσε το 1934 στην Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή, ενώ το 1942 εγκατέλειψε την Ελλάδα λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εγκαταστάθηκε στη Βιέννη προκειμένου να σπουδάσει. Αρχικά φοίτησε ως μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, σύντομα όμως τον κέρδισε η μουσική και άλλαξε κατεύθυνση το 1945, επιλέγοντας τη σύνθεση. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης με καθηγητές τους Άλφρεντ Ουλ και Έρβιν Ρατς (θεωρητικά και σύνθεση), Χέρμαν Σβέρμαν (πιάνο) και Χανς Σβαρόφσκυ (διεύθυνση ορχήστρας), από όπου αποφοίτησε το 1951 με διάκριση. Παρακολούθησε σεμινάρια και ασχολήθηκε επισταμένα με τη σύνθεση στη Ρώμη, έχοντας υποτροφία από το Αυστριακό Πολιτιστικό Ινστιτούτο το 1956 και 1958/1959, ενώ έλαβε συνολικά δέκα υποτροφίες κυρίως από την αυστριακή κυβέρνηση. Συμμετείχε επί σειρά ετών (1955, 1957, 1960, 1962-1965) στα διεθνή θερινά σεμινάρια για σύγχρονη μουσική στο Ντάρμστατ, όπου ήρθε σε επαφή με διάφορους συνθέτες και μουσικολόγους όπως οι Τζων Κέιτζ, Ερλ Μπράουν και Μπρούνο Μαντέρνα, οι οποίοι επηρέασαν τις απόψεις του για τη μουσική και συνεπώς το έργο του. Ήδη από το 1957 είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με τον ήχο στο στούντιο WDR του Γκόττφρηντ Μίχαελ Καίνιχ στην Κολωνία, πειραματισμός που οδήγησε στην παραγωγή του έργου Fantasmata, την πρώτη ηλεκτροακουστική σύνθεση στην Αυστρία. Ακολουθώντας την προτίμησή του προς τα καινοτόμα μέσα στη μουσική παραγωγή, συνέθεσε το 1981 το έργο Wellenformen με τη χρήση υπολογιστή στο στούντιο EMS  στη Στοκχόλμη.

Συνεργασίες: Katarakt το 1960 με τον Όττο Μυλ, Meditation το 1961 κατά τη δράση Aktion Perinetgasse του Χέρμαν Νιτς, Identifikation το 1982 με τον αδερφό του Στάθη στα πλαίσια του φεστιβάλ Europalia στις Βρυξέλλες.

Η συνολική μουσική του παραγωγή χωρίζεται σε δύο περιόδους: την πρώτη, κατά την οποία ο συνθέτης συνέθεσε 65 έργα σε συμβατική σημειογραφία με διάφορους συνδυασμούς οργάνων και ενορχηστρώσεις, και τη δεύτερη, όπου τα έργα του παρουσιάζονται στη δική του γραφική σημειογραφία, σε ένα σύστημα, δηλαδή, πάνω στο οποίο ο συνθέτης εργαζόταν ήδη από το 1950, αλλά συναντάται για πρώτη φορά το 1959 στα προσχέδια του έργου του Struktur Textur SpiegelSpiel. Συνέθεσε έργα για ορχηστρικά σύνολα, ηλεκτρονική και σκηνική μουσική καθώς και πολλές ραδιοφωνικές όπερες (Hörspiele) για τις ραδιοφωνίες NDR, SR, ORF, SWR, WDR. Το 1974 εξέδωσε το μανιφέστο του συστήματός του με τίτλο Zeichen als Aggregatzustand der Musik (Jugend und Volk, Βιέννη και επανέκδοση το 1998 στο Anestis Logothetis Klangbild und Bildklang, Lafite, Βιέννη).

Ο Λογοθέτης τιμήθηκε με το Βραβείο Τέοντορ Καίρνερ δύο φορές (1960, 1963), καθώς και με το Α΄ Βραβείο (ex æquo με τον Ιάννη Ξενάκη) στον μουσικό διαγωνισμό του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ) του Δοξιάδη το 1962, με χρηματοδότηση από τον Μάνο Χατζιδάκι. Επίσης, έλαβε το 1985 αναγνωριστική βράβευση από την πόλη της Βιέννης, το 1986 το Μετάλλιο Τιμής της πόλης της Βιέννης, το 1989 τιμητική βράβευση από το αυστριακό ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, Τέχνης και Αθλητισμού (ανάθεση του έργου Daidalia oder das Leben einer Theorie και την τελευταία μεγάλη του πολυμεσική όπερα Aus welchem Material ist der Stein von Sisyphos!?), καθώς και το Βραβείο Floriana το 1993 για τη σχέση λόγου και μουσικής στο έργο του Mantratellurium.

Πολυάριθμες συναυλίες αλλά και εκθέσεις των γραφικών παρτιτουρών του πραγματοποιήθηκαν σε χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρώπης, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα και Ινδίες από το 1964 κι έπειτα.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1994 πέθανε από καρκίνο στη Βιέννη.

Μαρία-Δήμητρα Μπαβελή

(Συνθέτρια, Υπ. Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Α΄ δημοσίευση: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (https://hellenicmusiccentre.com/index.php?id_category=28&controller=category&id_lang=6)

 

Χρήστος Μαράντος Πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο καθώς και πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης με άριστα και διάκριση. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Πάουλ Μπαντούρα-Σκόντα, Μπρούνο Κανίνο κ.ά. και ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Τόκυο. Σχημάτισε ντουέτο πιάνου για 14 χρόνια με τον Χάραλντ Όσμπεργκερ και ηχογράφησαν δίσκο με έργα για πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν για τέσσερα χέρια. Έχει παρουσιάσει έργα συνθετών όπως οι Ανέστης Λογοθέτης, Περικλής Λιακάκης, Χέρμπερτ Λάουερμαν κ.ά. σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, σε πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ σε Ευρώπη και Ασία. Διοργάνωσε εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος με κοινωνικά θέματα όπως το Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στη Βιέννη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ViennAthens. Καλείται για διαλέξεις τακτικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Ευρώπη και Ασία. Διδάσκει πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης και στη Μουσική Σχολή Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Βιέννης. To 2021 του απονεμήθηκε ο τίτλος Bösendorfer Artist.

 

Rdeča Raketa Μουσική σύνθεση

Rdeča Raketa ονομάζεται το ντουέτο των Μάγιας Οσόινικ και Mάτιγια Σελλάντερ, που είναι μουσικοί και συνθέτες με έδρα τη Βιέννη και διεθνή δραστηριότητα και πείρα στον αφηρημένο ηλεκτροακουστικό αυτοσχεδιασμό, τη σύγχρονη σύνθεση και διάφορα άλλα μουσικά στιλ. Οι Rdeča Raketa ασχολούνται με ζήλο με την επιστήμη του ήχου και την ηλεκτροακουστική έρευνα. Δημιουργούν ακουστική ποίηση, διαρρηγνύοντας ενίοτε κάθε έννοια μουσικότητας, για να παράγουν ηχητική ζωγραφική που ανατρέπει τις ακουστικές συνήθειες και τους σύγχρονους πολιτιστικούς κώδικες, σε κινηματογράφους, αίθουσες συναυλιών, θεατρικούς χώρους και εγκαταστάσεις. Το ντουέτο συνδυάζει αφηρημένους ηλεκτρονικούς ήχους με βαριά beat, εμπνευσμένα από την ακουστική και βιομηχανική μουσική καθώς και από το χιπ χοπ. Η έντεχνη συνένωση προφορικής και τραγουδημένης γλώσσας (βασισμένης στα κείμενα της Οσόινικ) συγχωνεύεται με κολάζ ηχητικού υλικού. Αρθρωτά συνθεσάιζερ και ηχητικά δείγματα επεξεργασμένα με την τεχνική του cut-up αναμεμειγμένα με «πειραγμένες» συσκευές αναπαραγωγής CD, ηχογραφήσεις ακουστικών οργάνων και ηχογραφήσεις πεδίου, μαζί με περίτεχνη επεξεργασία ήχου, δημιουργούν εντέλει ένα θαυμαστά ετερογενές μείγμα. Οι Rdeča Raketa έχουν ηχογραφήσει τους δίσκους Old Girl, Old Boy (δισκογραφική εταιρεία Mosz Rec, 2010), We Will (δισκογραφική εταιρεία God Rec, 2013) και and cannot reach the silence (δισκογραφική εταιρεία Ventil Rec & Mamka Rec, 2021).

https://rdecaraketa.klingt.org/

 

Μάγια Οσόινικ Μουσική σύνθεση, φωνή, ζωντανή δειγματοληψία σήματος, συσκευές DJ-CD κ.ά. ηλεκτρονικά

Συνθέτρια, sound artist, τραγουδίστρια και μουσικός ελεύθερου αυτοσχεδιασμού η οποία, στο πολύπλευρο έργο της, χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία ηχητικών μέσων όπως φωνή, μπάσα φλογέρα Παίτσολντ, ηχογραφήσεις πεδίου, συσκευές αναπαραγωγής CD, ραδιόφωνα, πεντάλ με εφέ, κασετόφωνα και άλλα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα lo-fi ποικίλης προέλευσης. Κινούμενη στον χώρο μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής τέχνης και εικονικών και πραγματικών χώρων, προσπαθεί να διευρύνει τα ηχητικά φάσματα των οργάνων που έχει επιλέξει, να τα αποδομήσει και να τους αποδώσει νέους συνειρμούς και ρόλους. Στις συνθέσεις της, συνδυάζει την αγάπη της για τα απλά τραγούδια, την πειραματική, την ηλεκτροακουστική και την αφηρημένη μουσική, την παλιά και τη νέα μουσική καθώς και στοιχεία και μορφές από το noise και το ροκ. Γράφει μουσική για χορό, θέατρο, κινηματογράφο και για διάφορα σύνολα και ορχήστρες. Επίσης γράφει ποίηση την οποία και μελοποιεί, μαζί με τα συγκροτήματά της. Το 2018, ίδρυσε ένα νέο δισκογραφικό label, τη Mamka Records, που εστιάζει στην κυκλοφορία ηχογραφήσεων υψηλής ποιότητας δικής της παραγωγής σε περιορισμένες παρτίδες. Από τότε, έχει επίσης επικεντρωθεί περισσότερο σε δύο από τα μεγάλα της πάθη: την εκτύπωση και την παραγωγή έργων γραφικής σημειογραφίας. Οι σόλο εμφανίσεις της, τα έργα της και οι σχηματισμοί με τους οποίους συνεργάζεται, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών συνόλων Rdeča Raketa, ZSAMM, Broken.Heart.Collector, Maja Osojnik Band, Low Frequency Orchestra κ.ά. έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

http://maja.klingt.org

 

Μάτιγια Σελλάντερ Μουσική σύνθεση, φωνή, αρθρωτό συνθεσάιζερ, υπολογιστής

Γεννήθηκε στο Λούντμανσντορφ της Αυστρίας το 1981. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Ωδείο της Βιέννης και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Οι μουσικές του επιρροές είναι ποικίλες και εκτείνονται από τη συγκεκριμένη μουσική (musique concrète) έως το χιπ χοπ, την τέκνο, τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, τη νέα μουσική, την παλαιά μουσική, την παραδοσιακή και την κινηματογραφική μουσική. Δουλεύει με μουσικά όργανα καθώς και με ηχογραφήσεις πεδίου, στο στούντιο και ζωντανά. Η δουλειά του εστιάζει στα ηχοχρώματα, τη δειγματοληψία και σε μια αεικίνητη, οργανική ηχητική εικόνα για τον ήχο ως ανεξάρτητο, καλλιτεχνικό και αφηγηματικό, κεντρικό στοιχείο.

http://matija.klingt.org

 

Νατάσσα Γκανγκλ Κείμενο, φωνή, δειγματολήπτης σήματος

Είναι συγγραφέας και γράφει κείμενα για το θέατρο, πειραματική πεζογραφία και δοκίμια, εξερευνώντας τη γλώσσα σε όλες τις εκφάνσεις της (γραπτή, σχεδιασμένη, προφορική, εκτελεσμένη), χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως μοντάζ, επικάλυψη κειμένου και αναγραμματισμός. Στα έργα της, μερικά από τα οποία είναι πολύγλωσσα, έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και υποτροφίες όπως το Βραβείο Χάιμραντ Μπαίκερ, το Βραβείο Stückemarkt Χαϊδελβέργης και το Βραβείο Προώθησης Λογοτεχνίας της πόλης του Γκρατς. Έχει εκδώσει τα βιβλία Η Γουέντυ πηγαίνει στο Μεξικό [Wendy fährt nach Mexiko], εκδόσεις Ritter, 2015, και Το παιχνίδι της ενσωμάτωσης [Das Spiel von der Einverleibung], ελεύθερα βασισμένο στη συγγραφέα Ούνικα Τσυρν, εκδόσεις starfruit, 2020.

gangl.klingt.org

 

Νικόλαος Ζαχαριάδης Προβολή, εγκατάσταση

Πολυσχιδής καλλιτέχνης, σχεδιαστής και συντονιστής με έδρα το Γκρατς. Μετά τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, ασχολείται πρωτίστως με τρόπους δράσης και χειρισμούς της αισθητηριακής αντίληψης μέσα στο πεδίο έντασης εικόνας-ήχου-χώρου-χρόνου, σε μια μεγάλη ποικιλία σχηματισμών και όψεων. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συνύφανση πραγματικού, φαντασιακού και εικονικού χώρου και τις επακόλουθες αισθητικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα. Από το 1996, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα έργα βίντεο και πολυμέσων, ηχογραφήσεις, εμβυθιστικά οπτικοακουστικά περιβάλλοντα και παραστατικά ηχητικά γλυπτά, εκθέσεις, προβολές και παρουσιάσεις σε Βενετία, Φλωρεντία, Λισαβόνα, Σκόπια, Σάο Πάολο, Τρούμσε, Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Ίνσμπρουκ, Λιντς, Βιέννη και Γκρατς, μεταξύ άλλων.

https://n.zachariadis.at/

 

 Γιούλια Λογοθέτη Εγκατάσταση

Γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης με τον καθηγητή Φραντς Έλσνερ, μαθηματικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, φωτογραφία, μεταξογραφία, βίντεο και φιλμ Super-8 με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στο Κολέγιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου (1971-1973). Έζησε σε Νέα Υόρκη, Μπολόνια, Βενετία, Αθήνα (1973-1976) και, για πέντε μήνες, στην Κένυα (1987-88). Από το 1974, έχει κάνει εκθέσεις σε Βιέννη, Βενετία, Αθήνα και στο Μουσείο 20ού Αιώνα της Βιέννης (1980, 1983). Το 1977, έλαβε το δεύτερο βραβείο ακουαρέλας από το Ίδρυμα Sinaide Ghi, Ρώμη. Το 2002, οι εγκαταστάσεις Er!schaute! Klänge για τον Ανέστη Λογοθέτη παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης. Η εγκατάσταση Ορφέας ή Το γέλιο των θεών (Orpheus oder das Lachen der Götter) ήταν η αυστριακή συμμετοχή στην 300ή επέτειο της Αγίας Πετρούπολης και παρουσιάστηκε στο Παλάτι Σουβάλοφ, Ρωσία. Το 2007, η εγκατάσταση A Xenografic Project παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Βιέννη.

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας