Εγκαίνια του νέου τσέμπαλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Εγκαίνια του νέου τσέμπαλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Εναλλακτική Σκηνή
Εγκαίνια του νέου τσέμπαλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
15 Φεβρουαρίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΤΣΕΜΠΑΛΟ
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

 

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Εγκαίνια του νέου τσέμπαλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ

Ώρα έναρξης: 20.30  |   1 ώρα 

Μετέχουν τα τσέμπαλα του ιερού μυστηρίου της Βάπτισης; Βεβαίως! Υφίσταται για τα τσέμπαλα η υποχρέωση της ονοματοδοσίας με ληξιαρχική πραξη; Εννοείται! Χωρίζονται τα τσέμπαλα διά του ονόματος σε αγοράκια και κοριτσάκια; Μα φυσικά! Στις 15 Φεβρουαρίου, ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος επιστρέφει στο σόλο ρεπερτόριο του τσεμπάλου και, μαζί με μία εκλεκτή παρέα μουσικών αναδόχων, εγκαινιάζει το καινούργιο απόκτημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα εντός, εκτός και περί αυτού.

Συνθέσεις του Πέρσελ, του Σκαρλάττι αλλά και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών διαδέχονται η μια την άλλη σαν μια προσωπική αφήγηση που ξετυλίγει συγχρόνως την ιστορία του οργάνου και του μουσικού.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη της τσεμπαλίστριας, ποιήτριας και μεταφράστριας Μαργαρίτας Δαλμάτη που με το ερμηνευτικό και παιδαγωγικό της έργο σύστησε το τσέμπαλο και θέσπισε τις σπουδές Παλαιάς Μουσικής στην Ελλάδα. Πάντα κοντά στους τόσους μαθητες της, η Μαργαρίτα Δαλμάτη έφυγε από τη ζωή - αρκετά μόνη - πριν δέκα χρόνια, αφήνοντας ένα κενό που ο καθένας γέμισε όπως όπως...

 

Το τσέμπαλο που δημιούργησε ο περίφημος κατασκευαστής Reinhard von Nagel αποκτήθηκε μέσω της αρχικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ομαλή μετάβαση της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. 

 

Η εκδήλωση «ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΣΕΜΠΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

footer