Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος
Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος
Φεστιβάλ - Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας
Ιούνιος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μιχάλης Παπαπέτρου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Βίκτωρ Αρδίττης

ΣΚΗΝΙΚΑ
Αντώνης Δαγκλίδης 

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Αλεξία Θεοδωράκη 

ΚΙΝΗΣΗ
Ίρις Νικολάου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Μελίνα Μάσχα 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Σταύρος Μπερής

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΝΤΟΛΛΥ
Άννα Στυλιανάκη

ΜΠΕΤΤΥ
Χρύσα Μαλιαμάνη

ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΓΓΟΣ
Χρήστος Κεχρής

ΠΕΤΡΟΣ
Νίκος Κοτενίδης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Γιάννης Φίλιας

ΜΙΣ ΣΑΜΠΟΥΚΩ
Ελένη Μπαρκαγιάννη 

ΣΙΝΙΟΡ ΣΙΡΟΠΕΤΗ
Δημήτρης Σιγαλός

ΔΟΝ ΑΛΟΝΤΖΟ
Βαγγέλης Μανιάτης

ΦΟΝ ΚΡΑΠΦΕΝ
Νίκος Καραγκιαούρης 

 

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος

Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας

Available Dates

  • 09, 12, 14 Ιουν 2019

Οπερέτα σε τρεις πράξεις

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος (1915) του Σπύρου Σαμάρα είναι η δεύτερη από τις τρεις οπερέτες του συνθέτη. Είναι ένα έργο το οποίο αποτυπώνει τις εντάσεις μιας ταραγμένης εποχής, κατά την οποία συντελέστηκε η εδαφική εξάπλωση της Ελλάδας. Υπό την έμπειρη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βίκτωρα Αρδίττη, το έργο βρίσκει ξανά το δρόμο της σκηνής μετά από δεκαετίες, σε μια παράσταση που αναμετράται με την πολιτική, αλλά και την ψυχαγωγική διάσταση του σπουδαίου αυτού έργου. 

 

Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019: Θησαυροί του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνή της ΕΛΣ. 

 

Σύνοψη

Σε ένα μικρό ξερονήσι που ονομάζεται Σάσσων, στην πλατεία του χωριού, έχουν μαζευτεί οι λιγοστοί κάτοικοί του για να γιορτάσουν τα πέντε χρόνια από την ημέρα που η πριγκίπισσα Ντόλλυ ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού και το μετέβαλε σε ένα ιδιόρρυθμο πριγκιπάτο. Ωστόσο οι νησιώτες δεν φαίνονται να είναι και τόσο ευχαριστημένοι· το κουτσομπολιό οργιάζει και η ξένη κυριαρχία προκαλεί πολλές αντιρρήσεις και συζητήσεις.

Η πριγκίπισσα Ντόλλυ είναι μια παράξενη πλούσια Αμερικάνα που αγόρασε το νησί από τους Αλβανούς και ξοδεύει τα χρήματά της για να ικανοποιεί τα τρελά της γούστα, ενώ την κυβέρνησή της συνθέτει μια σπείρα καταχραστών που κολακεύουν τις αδυναμίες της για να οργιάζουν, εκμεταλλευόμενοι το νησί. Οι μεμψιμοιρίες αυτές φτάνουν στα αυτιά της πριγκίπισσας, η οποία στέλνει τον πρωθυπουργό, τον αυλάρχη και τη δεσποινίδα επί των τιμών να επιχειρήσουν μια έρευνα ως προς το τι σκέφτεται ο λαός για τη διοίκηση. Μεταμφιεσμένοι σε ξένους, εμφανίζονται στους νησιώτες και η συγκομιδή πληροφοριών αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά κολακευτική. Ευτυχώς, όμως, η άφιξη της πριγκίπισσας, που μοιράζει λεφτά στον κάθε υπήκοό της και θεάματα πλούσια, μεταβάλλει τη διάθεση του λαού, που ενθουσιάζεται και υμνεί την ωραία και γοητευτική αρχόντισσα.

Μέσα στο πανηγύρι, δύο ξένοι Ηπειρώτες ξεχωρίζουν. Βρίσκονται εκεί γιατί ο ένας, ο Βάγγος, είναι ερωτευμένος με την πριγκίπισσα και θέλει να την προστατεύσει από την επικείμενη επίθεση που ετοιμάζουν οι Αλβανοί κατά του νησιού της. Σπεύδει να την προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που καραδοκεί και, ίσως, να της εκφράσει και τον έρωτά του. Ακολουθεί μια σειρά κωμικοτραγικών επεισοδίων που κορυφώνονται σε ένα αίσιο τέλος, μακριά από εγκόσμιες μικρότητες.

 

 

Η παράσταση «Η ΠΡΙΓΚHΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΑΣΣΩΝΟΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer