Η πρώτη αγάπη
Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Η πρώτη αγάπη
Φεστιβάλ - Νίκος Χατζηαποστόλου
Μάιος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Προμηθέας Αλειφερόπουλος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ
Θάνος Τοκάκης

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ
Μιχάλης Παρασκάκης

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Χριστίνα Σπανού

ΚΙΝΗΣΗ
Μαργαρίτα Τρίκκα

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Βασίλης Αποστολάτος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΝΙΚΟΣ
Διονύσης Τσαντίνης

ΕΛΕΝΗ
Αναστασία Κότσαλη

ΡΕΝΕ
Λητώ Μεσσήνη

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Γιώργος Ρούπας

Μουσικοί

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
Δημήτρης Τίγκας

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ - ΚΡΟΥΣΤΑ
Μάριο Αδρόβερ Πάρδο

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
Σταμάτης Πασόπουλος 

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου / Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Η πρώτη αγάπη

Νίκος Χατζηαποστόλου

Available Dates

  • 23, 24, 29, 30 Μάι 2019

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

Συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή

Αισθηματική οπερέτα σε δυο πράξεις με πρόλογο και επίλογο

Η Πρώτη αγάπη (1928) του σημαντικού συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου είναι η  ερωτική ιστορία δύο νέων, ο χωρισμός και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια.  Πικάντικη και γεμάτη χιούμορ φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της μεσοπολεμικής Ελλάδας: πίσω από τις πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών, αναδύεται μια εποχή τολμηρή και μοντέρνα. Ο κυνισμός και ο ρομαντισμός εναλλάσσονται στις ερωτικές σχέσεις, τα πάθη ξεφτίζουν και αναθερμαίνονται. Τα ζευγάρια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς και του φοξ τροτ, με την γοητευτική ανεμελιά της κοινωνίας που επούλωσε τις πληγές του Α' παγκοσμίου πολέμου, ανίδεη για το τι θα επακολουθούσε.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μετά την μεγάλη επιτυχία της παραγωγής Ο Μικάδος των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, συμπράττει εκ νέου με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή για την αναβίωση της θρυλικής και σπανιότατα παιγμένης οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφεροπουλος, γνωστός από τις συμμετοχές του σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και βραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διασκευή επιμελείται ο Μιχάλης Παράσκακης, ένας από τους πιο δραστήριους νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.

 

Ο Νίκος Χατζηαποστόλου υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και αρχιμουσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884 (αναφέρονται επίσης τα έτη 1879 και 1885) και πέθανε το 1941. Πρωτοεμφανίστηκε ως κανταδόρος στις αθηναϊκές γειτονιές, εργάστηκε ως αρχιμουσικός στο θίασο οπερέτας του Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορωδός στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα και διηύθυνε τη χορωδία του ναού της Αγ. Ειρήνης Αθηνών. Συνέθεσε περισσότερες από 40 οπερέτες όπως Μοντέρνα καμαριέρα (1916), Μπεμπέκα (1918), Οι ερωτευμένοι (1919), Οι απάχηδες των Αθηνών (1921), Το κορίτσι της γειτονιάς (1922), Η γυναίκα του δρόμου (1924), Μποέμικη αγάπη (1926) και Η πρώτη αγάπη (1929). Επίσης, έγραψε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. Οι Απάχηδες των Αθηνών συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ πολυαγαπημένα είναι τα τραγούδια του «Τα κοραλλένια χείλη σου», «Θα κόψω ρόδα μυρωμένα», «Ρετσίνα μου, ρετσίνα μου», «Αγάπης λόγια» και «Το νερωμένο κρασί».   

 

Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019: Θησαυροί του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνή της ΕΛΣ. 

 

Η παράσταση «Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer