Επιστροφή: Ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη Επιστροφή: Ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη
Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
Επιστροφή: Ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Νίκος Γαλενιανός
11 & 13 Απριλίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΣΥΝΘΕΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  - WATERPHONE
Νίκος Γαλενιανός

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Σοφία Πάσχου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Σοφία Αλεξιάδου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΑΝΟΥ ΗΧΟΥ
Μπράιαν Κουν

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΦΩΝΗ
Σαβίνα Γιαννάτου

ΦΩΝΗ 
Νίκος Ιωακείμ

ΦΩΝΗ - ZITHER
Μιχάλης Παρασκάκης

ΦΩΝΗ 
Αποστόλης Ψυχράμης

ΦΩΝΗ - PANFLUTE
Christoph Blum

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
Σταμάτης Πασόπουλος  

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €8

 

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Επιστροφή: Ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη

Νίκος Γαλενιανός

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

Η Επιστροφή είναι ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη, με έμφαση στις ηχητικές ποιότητες της γλώσσας καθ’ εαυτήν. Οι εικόνες, αν και αναπόφευκτα παρούσες, αφήνουν τον ζωτικό χώρο προκειμένου να σχηματοποιηθεί ένας μουσικός κώδικας, με υλικό τον παλμό των ίδιων των φράσεων, λέξεων, συλλαβών, φωνημάτων, που συνιστούν το κείμενο. Μέσα από μια σειρά διαδοχικών ηχητικών συντονισμών, τα θραύσματα ενός πολυφωνικού τραγουδιού, καθώς και οργανικοί ήχοι, αρχίζουν να αναδύονται.

O συνθέτης Νίκος Γαλενιανός σημειώνει: «Αν ήταν εικόνα, θα ήταν μια ομάδα ανθρώπων που ακολούθησε την ίδια πορεία με αυτή του Δάντη μέσα στην Κόλαση. Τη στιγμή που βγαίνουν στην επιφάνεια της γης, προσπαθούν να διηγηθούν ό,τι βίωσαν, με όσα μέσα και αντοχή διαθέτουν».

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019: Οράματα και Θάματα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Νίκος Γαλενιανός
μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έλαβε πτυχία στο κλασικό πιάνο, στα ανώτερα θεωρητικά και στη νομική. Το διάστημα 2013/17 σπούδασε σύνθεση και αποφοίτησε από το τμήμα κλασικής μουσικής της Ανώτερης Σχολής Τεχνών Codarts του Ρόττερνταμ. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Τμήμα Ηχητικής του Βασιλικού Ωδείου της Χάγης. Μεταξύ άλλων, το 2014 του ανατέθηκε να συνθέσει για το σύνολο σύγχρονης κλασικής μουσικής Doelen ensemble, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν ένας από τους έξι απόφοιτους ολλανδικών σχολών σύνθεσης στους οποίους ανατέθηκε να συνθέσουν για το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Gaudeamus Muziekweek στην Ουτρέχτη. Συνεργάζεται με τον οργανισμό Classical Young Masters και ασχολείται ενεργά με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Boijmans van Beuningen και στο De Doelen (Ρόττερνταμ), στο Athens TEDx Academy, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κ.α. Είναι μέλος της ομάδας ελεύθερου αυτοσχεδιασμού handful of windows και του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ.

Σοφία Πάσχου σκηνοθεσία

Σπούδασε στη δραματική σχολή Αρχή και στη LISPA (Διεθνή Σχολή Παραστατικών Τεχνών Λονδίνου). Ολοκλήρωσε με υποτροφία το πρόγραμμα παιδαγωγικής εκπαίδευσης στη LISPA και εντάχθηκε στο δυναμικό της σχολής. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Patari Project, με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις 10cm up, Οδύσσεια, Ο Μπαλ στον αέρα, Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο, Μύτη, Χιονάνοι. Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Τραμπάλα στο Εθνικό Θέατρο και Σκλαβί στο Θέατρο Πόρτα (συν-σκηνοθεσία με τον Θωμά Μοσχόπουλο). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Λίλο Μπάουρ, Χέλεν Τσάντγουικ στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Ντεσισλάβα Στεφάνοβα, με τις ομάδες Out of Chaos, Βabakas κ.ά. Έχει επίσης επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις Ιφιγένεια εν Ταύροις (ΚΘΒΕ), Η δίκη του Κ (Θέατρο Πόρτα), Άφιξις (Μικρή Επίδαυρος), Καντίντ ή Η αισιοδοξία (Θέατρο Πόρτα), Φάρεναιτ 451 (Φεστιβάλ Αθηνών), Βάτραχοι (Φεστιβάλ Επιδαύρου) κ.α. Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια σε παιδιά, εφήβους και ηθοποιούς.

Σοφία Αλεξιάδου φωτισμοί

Γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τώρα είναι υποψήφια διδάκτωρ. Το διάστημα 2009/11 μαθήτευσε πλάι στον Λευτέρη Παυλόπουλο. Έχει σχεδιάσει φωτισμούς για περισσότερες από 80 παραστάσεις σε διαφορετικά είδη. Είναι λέκτορας στο αντικείμενο του φωτισμού στο Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ.

Μπράιαν Κουν επιμέλεια ήχου

Κλασική περίπτωση κακού σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ο Μπράιαν Κουν ερωτεύτηκε σφόδρα τη μουσική σε πολύ τρυφερή ηλικία, αλλά δεν έκανε τίποτα για αυτό μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να επιλέξει τι θα κάνει στη ζωή του. Αποφάσισε να σπουδάσει ηχολήπτης σε ένα ανυπόληπτο εργαστήριο ελεύθερων σπουδών, και από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα ασχολείται με επιτυχία σε κάθε κλάδο του ζωντανού ήχου, είτε σχεδιάζοντας και στήνοντας ηχοσυστήματα είτε μιξάροντας συναυλίες για εγχώριους και ξένους καλλιτέχνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια πρόσθεσε στο παλμαρέ των δραστηριοτήτων του και τον σχεδιασμό ήχου για παραστάσεις ποικίλων ειδών και τη σύνθεση τραγουδιών εναλλακτικού ύφους.

 

Σαβίνα Γιαννάτου φωνή

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική και Δραματική Σχολή του Γκύλντχωλ στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι. Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες όπως οι Πλάτωνος, Γρηγορίου, Μαμαγακάκης, Κατσούλης, Κυπουργός κ.ά. Υπήρξε μέλος (1981/91) του Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής, ερμηνεύοντας μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Από το 1992 έως σήμερα ασχολείται με τον ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό στον χώρο της ελεύθερης τζαζ και της έθνικ μουσικής, ηχογραφώντας πολλούς δίσκους και συμμετέχοντας στα σημαντικότερα φεστιβάλ έθνικ μουσικής του εξωτερικού (Ευρώπη, Αυστραλία, Ταϊβάν, Ισραήλ κ.α.). Η δισκογραφία της περιλαμβάνει πάνω από 30 δίσκους. Συμμετέχει τακτικά σε εργαστήρια ηλεκτρονικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής ως ερμηνεύτρια και συνθέτρια, ενώ έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, χορό, ντοκιμαντέρ και video art.

Νίκος Ιωακείμ φωνή, ζίθερ, συνθεσάιζερ

Γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε την «τάξη αντι-σύνθεσης ή περί διαγραμμάτων» του Γιάννη Ιωαννίδη. Σπούδασε σύνθεση στο Ωδείο του Ρόττερνταμ με τον Κλας ντε Βρις και στο Ωδείο της Γάνδης με τον Φρανκ Νόιτς. Ζει μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας από το 2004. Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Henriëtte Bosmans για το έργο του A road not taken. Από το 2011 μελετά τον βίο και την πολιτεία του Ιάννη Ξενάκη: γράφει δύο βιβλία για αυτόν, παράλληλα με ανακοινώσεις σε διάφορα συνέδρια και δημοσιεύσεις σχετικά με το έργο του. Tην περίοδο 2009/12 υπήρξε ο βοηθός σκηνοθέτης της ομάδας μουσικού θεάτρου De Helling. Το 2010, μαζί με τον Αλέξη Κωτσόπουλο και τον Στέλιο Μίχα, συνίδρυσε το τρίο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Surd. Ο πρώτος τους δίσκος, με τίτλο Surd I, κυκλοφόρησε το 2014. Το 2017 συνίδρυσε, μαζί με τον Μιχάλη Παρασκάκη, την Κατερίνα Κωνσταντούρου και τον Νίκο Γαλενιανό, το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ.

Μιχάλης Παρασκάκης φωνή, ζίθερ

Αρχικά σπούδασε γραφικές τέχνες και ασχολήθηκε με τα εικαστικά, ενώ παράλληλα μάθαινε πιάνο και ακορντεόν. Αργότερα αφιερώθηκε στη μουσική, αρχίζοντας μαθήματα με τον Κώστα Βαρότση. Συνέχισε στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, όπου σπούδασε σύνθεση με τους Γιάννη Κυριακίδη, Μαρτάιν Πάντινγκ, Κορνέλις ντε Μποντ, Πέτερ Αντριάανς, ενώ έκανε μαθήματα επίσης με τους Κλάους Λανγκ, Μαρκ Άντρε, Κρίστιαν Βολφ. Το 2017 το έργο του Kama παίχτηκε από το σύνολο Klangforum Wien και τον Έννο Πόππε στο Φεστιβάλ Impuls της Αυστρίας. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και μουσικά σύνολα όπως ΑSKO|Schönberg, Nieuw, Μπας Βήγκερς, Slagwek Den Haag (Ολλανδία), Nikel, Κρασιμίρ Στέρεφ (Αυστρία), Momenta Quartet (ΗΠΑ), dissonArt ensemble (Ελλάδα), ενώ η μουσική του έχει φιλοξενηθεί σε φεστιβάλ και χώρους όπως MATA Festival Νέας Υόρκης, φεστιβάλ κινηματογράφου Sounds of Silence, Muziekgebouw Άμστερνταμ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Αποστόλης Ψυχράμης φωνή, συνθεσάιζερ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, πρώτος από επτά αδέρφια. Ασχολήθηκε με την κλασική κιθάρα και το χορωδιακό τραγούδι από έξι ετών χάρη στη συνάντησή του με τον Δημήτρη Τυπάλδο. Αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Μαίρης Τράγκα και πήρε δίπλωμα μονωδίας με τον Πάνο Δήμα. Έχει συνεργαστεί με Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών, Καμεράτα κ.ά. Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο συνεργάζεται σταθερά με την ομάδα Patari Project.

Κρίστοφ Μπλουμ φωνή, αυλός του Πάνα (panflute)

Γεννήθηκε το 1990 στην Ελβετία. Σπούδασε σύνθεση και κλασικό αυλό του Πάνα (panflute) στη Λουκέρνη και στο Ρόττερνταμ. Ως συνθέτης ενδιαφέρεται για τη σύνδεση μεταξύ της μουσικής, του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών εντάσσοντας στο έργο του το ελβετικό του πολιτιστικό υπόβαθρο. Ως εκτελεστής επικεντρώνεται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική, στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και στο θέατρο. Με την έρευνά του επιδιώκει να απεγκλωβίσει τον αυλό του Πάνα από τη μονόπλευρη εικόνα του και να αναδείξει τις άφθονες δυνατότητές του. Εκτός αυτών, ασχολείται ενεργά με το τραγούδι, ειδικευόμενος στην τεχνική του λαρυγγισμού (yodeling), και με το κοντραμπάσο.

Σταμάτης Πασόπουλος ακορντεόν

Γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε ακορντεόν κοντσέρτου και σύνθεση. Εστιάζει την έρευνά του στην ελληνική μουσική παράδοση, εκφράζεται με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, πειραματίζεται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, εκτονώνεται με τον χορό. Μέλος του συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ, του τρίο handful of windows και της οργανωτικής ομάδας του REEDBLOCKS – Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης.

Νίκος Γαλενιανός waterphone

Βλ. παραπάνω.

 

Η παράσταση «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer