Μεταμορφώσεις

Πώς νιώθουμε άραγε όταν ξαφνικά αντικρίσουμε κάτι που ξέρουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο; Όταν αλλάξει το βλέμμα μας απέναντι στο ήδη γνώριμο;

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Σχεδιασμός: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

Λίγα λόγια για την Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή

Ιδρύθηκε το 2012 από τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη με στόχο την ανάδειξη πρωτότυπων προσεγγίσεων του γνωστού και άγνωστου ρεπερτορίου του μουσικού θεάτρου. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Θέατρο οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί αφιερώματα πάνω στη λογοτεχνία και το λυρικό τραγούδι, ενώ έχει οργανώσει εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ηλικιωμένους εντός και εκτός Αθηνών. Το καλοκαίρι του 2021 εγκαινίασε στη Λήμνο το Kournos Music Festival, το οποίο με κεντρικό άξονα την τέχνη του τραγουδιού επιθυμεί να συνομιλήσει με τους κατοίκους του νησιού μέσα από πολυθεματικές καλλιτεχνικές δράσεις.

Ντον Τζοβάννι

Οκτώβριος 2022

Εργαστήριο εισαγωγής στη σκηνοθεσία για εφήβους

Σκηνοθετούμε μια άρια, εξερευνούμε τη δημιουργική μας ελευθερία και τις δυνατότητες διαφορετικών προσεγγίσεων μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η μουσική του Μότσαρτ, με τη διαχρονική της δύναμη, ταξιδεύει τον μύθο του Ντον Τζοβάννι ανά τους αιώνες. Παραστάσεις θρύλοι και πρωτότυπα σκηνικά ανεβάσματα έχουν σφραγίσει την επαφή της με το κοινό της εποχής μας. Πώς θα τη σκηνοθετούσε, όμως, ένας έφηβος της εποχής του metoo; Πώς θα προσέγγιζε το λιμπρέτο και τη μοτσάρτεια μουσική; Οι έφηβοι συνομιλούν με καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένους σε ζητήματα φύλου και ισότητας, τραγουδιστές και σκηνογράφoυς της ΕΛΣ για να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή, μέσα από DIY μουσικές και εικαστικές τεχνικές.

Ηλικίες: 11-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 22 Οκτωβρίου, 17.00-19.00 & 23 Οκτωβρίου 2022, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: Ειρήνη Αβραμοπούλου, Χρύσα Μαλιαμάνη 

Υποβολή συμμετοχής από 7 έως 17 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Ειρήνη Αβραμοπούλου

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ (Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, 2012). Έχει συγγράψει βιβλία, κείµενά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόµους και επιστηµονικά περιοδικά, ενώ έχει διδάξει σε Πανεπιστήµιο Κέιµπριτζ, Πανεπιστήµιο Βοσπόρου (Τουρκία) και ΕΑΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με έμφυλες διεκδικήσεις δικαιωμάτων, τη σχέση της επιθυμίας και του συν-αισθήματος (affect) με την συγκρότηση ταυτοτήτων, τη λειτουργία της βίας, του τραύματος και της αντίστασης στα κοινωνικά κινήματα και την παραγωγή κρίσεων και πολλαπλών εκτοπισμών ως συνέπεια της λειτουργίας της βιοπολιτικής/θανατοπολιτικής. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας: Έμφυλη βία και ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας του Covid-19» (2021-2023) που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας [https://covcare.gr/].

Χρύσα Μαλιαμάνη

Υψίφωνος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μονωδία στο Νέο Ωδείο με τη Βαρβάρα Τσαμπαλή. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας με τη Σέρυλ Στούντερ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ερμήνευσε ρόλους όπως Μπλόντε (Η απαγωγή από το σεράι), Φάννυ (Το προικοσύμφωνο), Τσερμπινέττα (Αριάδνη στη Νάξο), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης). Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2014 ήταν μέλος του Θεάτρου Πλάουεν-Τσβίκαου Γερμανίας, όπου ερμήνευσε πλήθος ρόλων. Πρόσφατα ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Λουτσία ντι Λαμμερμούρ και Κατερίνα ντι Γκουίζα (Κάρλο Κότσα), Λεϊλά (Αλιείς μαργαριταριών), Ευρυδίκη (Ο Ορφέας στον Άδη, Θέατρο Ολύμπια) και Αντέλε (Η νυχτερίδα, ΜΜΘ). Στην ΕΛΣ (Κεντρική και Εναλλακτική Σκηνή) έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Παμίνα (O μαγικός αυλός), Σουζάννα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Φρασκίτα (Κάρμεν), Καμαριέρα (Powder Her Face) και Τσερλίνα (Ντον Τζοβάννι, GNO TV).

Δον Κιχώτης

Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο κίνησης για παιδιά

Πώς μεταμορφωνόμαστε σε ήρωα και πώς σε ανεμόμυλο; Μπορούμε να χορέψουμε την επανάσταση; Να γίνει το σώμα μας παραμύθι, περιπέτεια, να μιλήσουμε για την αξία του ηρωισμού και της εξέγερσης χωρίς να μιλάμε; Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει επαναστατική πράξη; Ένα εργαστήρι για παιδιά που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτες και ανεμόμυλους αναπλάθοντας με τον χορό, τη μουσική και το σωματικό θέατρο τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της επανάστασης.

Ηλικίες: 9-12

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα   Μουσικού   Θεάτρου   Ραφή, Νικόλ Δημητρακοπούλου (performer, σκηνοθέτρια)

Ομιλητές: θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Τα παραμύθια του Χόφμαν

Δεκέμβριος 2022

Εργαστήριο «μουσικής» γλυπτικής

Στον κόσμο της όπερας πολλές φορές δεν πρέπει να πιστεύουμε… στα μάτια μας! Με τη δύναμη της φωνής, της μουσικής και των τεχνικών δυνατοτήτων του θεάτρου τα πάντα φαίνονται μαγικά! Πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε και οι ίδιοι; Με όχημα την περίφημη άρια της κούκλας από τα Παραμύθια του Χόφμαν δοκιμάζουμε να γίνουμε και οι ίδιοι κούκλες αλλά και γλύπτες- ταχυδακτυλουργοί, με ταχύρρυθμα μαθήματα οπερατικής μαγείας!

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 17 & 18 Δεκεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Μαλβίνα Παναγιωτίδη (εικαστικός)

Ομιλητές: Ελένη Κατσαμά (βραβευμένη συγγραφέας παιδικού-εφηβικού βιβλίου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας)

Υποβολή συμμετοχής από 28 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ έχουν δεσμεύσει περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.

Φάλσταφ

Ιανουάριος 2023

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής πάνω σε λιμπρέτο-μινιατούρα

Ο Τζουζέππε Βέρντι και ο λιμπρετίστας του Αρρίγκο Μπόιτο «διάβασαν» το αριστούργημα του Σαίξπηρ ως έναν ύμνο στον έρωτα, πλημμυρισμένο με τα χρώματα της Ιταλικής Αναγέννησης, αλλά ταυτόχρονα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό απ’ το πρωτότυπο. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα συνομιλήσουν τόσο με ακτιβιστές-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάνω στις όψεις του έρωτα το 2023, όσο και με πρωταγωνιστές της φετινής παραγωγής της ΕΛΣ προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο-μινιατούρα.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 28 Ιανουαρίου, 17.00-19.00 & 29 Ιανουαρίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: Άννα Κουρουπού (διευθύντρια του οργανισμού Red Umbrella Athens)

Υποβολή συμμετοχής από 2 έως 19 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Βέρθερος

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο δημιουργίας μουσικών επιστολών για εφήβους

Πώς γράφουμε μια ερωτική επιστολή; Γράφονται ερωτικές επιστολές στην εποχή μας;

Ξεκινώντας από τη διερώτηση περί του πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, το εργαστήριο παρακινεί τους εφήβους να αντικαταστήσουν την πένα και το πληκτρολόγιο με τις νότες για να εκφραστούν.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 1 Απριλίου, 17.00-19.00 & 2 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Guido De Flaviis (σαξοφωνίστας)

Ομιλητές: Μάριος Χατζηπροκοπίου (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)

Υποβολή συμμετοχής από 11 έως 22 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Μήδεια

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο ηχητικής και φωνητικής τέχνης για εφήβους

Το εργαστήριο περιστρέφεται γύρω από το πιο βασικό και κοινό κι όμως πιο συγκινητικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή. Κατεξοχήν εκφραστές συναισθημάτων –χαράς, λύπης, θυμού, ελπίδας–, οι τραγουδιστές της όπερας χρησιμοποιούν τις νότες, τον λαιμό και το σώμα τους προκειμένου να εκφράσουν όσα δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς. Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με αυτές ακριβώς τις τεχνικές και τις μεθόδους.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 29 Απριλίου, 17.00-19.00 & 30 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Ομάδα Α-Koo

Ομιλητές: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist, μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης), Γιώργος Σαμαντάς (sound artist, κοινωνικός ανθρωπολόγος)

Υποβολή συμμετοχής από 9 έως 18 Απριλίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Μαντάμα Mπαττερφλάι

Ιούνιος 2023

Μουσικοεικαστικό

Πώς είναι να μας βλέπει κανείς ως ξένους; Τι σημαίνει ξένο; Πως είναι να γράφουμε ιστορίες, να πλάθουμε κόσμους μέσα από τη ματιά διαφορετικών πολιτισμών; Διατρέχοντας τη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα τα παιδιά συνομιλούν με νέους μετανάστες που ζούν στη Ελλάδα και συμπράττουν με τον εικαστικό Φίλιππο Βασιλείου. Μεταμορφώνουν σκηνές από την όπερα Μαντάμα Μπαττερφλάι φτιάχνοντας μάσκες, κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα με αναφορές σε διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργώντας τη δική τους, μοναδική visual εκδοχή πάνω στο έργο.

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 3 & 4 Ιουνίου 2023, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Φίλιππος Βασιλείου (γλύπτης)

Ομιλητές: θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 13 έως 22 Μαΐου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ έχουν δεσμεύσει περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος

peiraioslogo