Μυστική Ζωή – Μυστική Μουσική: Γυναίκες μουσικοί στην Ιταλία του 17ου αιώνα Μυστική Ζωή – Μυστική Μουσική: Γυναίκες μουσικοί στην Ιταλία του 17ου αιώνα
Εναλλακτική Σκηνή
Μυστική Ζωή – Μυστική Μουσική: Γυναίκες μουσικοί στην Ιταλία του 17ου αιώνα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Canto Soave
7 Απριλίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΣΟΠΡΑΝΟ
Μάιρα Μηλολιδάκη
Νατάσσα Αγγελοπούλου

ΜΕΤΖΟ ΣΟΠΡΑΝΟ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΥΤΟ, ΘΕΟΡΒΗ
Έφη Μηνακούλη

ΤΣΕΜΠΑΛΟ
Κατερίνα Κτώνα

 

ELECTRONICS - ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Constantine Skourlis

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Μυστική Ζωή – Μυστική Μουσική: Γυναίκες μουσικοί στην Ιταλία του 17ου αιώνα

Canto Soave

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ

Ώρα έναρξης: 12.00  |   

Ιταλία, 17ος αιώνας. Adriana Basile, η Σειρήνα του Posilipo. Laura Peverara, Anna Guarini και Livia D’Arco, το περίφημο Concerto delle Donne. Ο Οίκος των Μεδίκων, οι Αυλές των D’ Este και των Gonzaga, η Accademia degli Unisoni... Μέσα από επιστολές, ημερολόγια και ποιήματα το σύνολο Canto Soave αναζητά τα μυστικά των ταλαντούχων γυναικών που τόλμησαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν, συχνά ενάντια στους κοινωνικούς κανόνες της εποχής τους.

H παράσταση Μυστική Ζωή - Μυστική Μουσική που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12.00 εξερευνά την αθέατη ζωή τους με επίκεντρο την φωνητική μουσική που γράφτηκε για τις διάσημες τραγουδίστριες και τα σπουδαία γυναικεία φωνητικά σύνολα που ψυχαγωγούσαν τους ευγενείς στις αυλές της Φλωρεντίας, της Φερράρα, της Μάντοβα και της Βενετίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες, ντουέτα και τρίο των L. Luzzaschi, C. Monteverdi, L. Rossi αλλά και των συνθετριών F. Caccini και B. Strozzi. Τραγουδώντας για τις χαρές και τις πίκρες του έρωτα, η μουσική τους αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό την απαράμιλλη γλυκύτητα που προκύπτει από τη συνήχηση τριών γυναικείων φωνών.

Συνεχίζοντας τις ηχητικές του εξερευνήσεις στο μεταίχμιο μεταξύ drone, noise και παλαιάς μουσικής, ο συνθέτης Constantine Skourlis θα συνεργαστεί με το Canto Soave αναπαράγοντας μια ακτίνα επεξεργασμένων φυσικών ήχων, οργάνων και φωνών μέσα από το πρίσμα μιας ιδιαίτερης προσέγγισης.

 

Canto Soave

Το σύνολο Canto Soave (Γλυκό Τραγούδι) ειδικεύεται στην φωνητική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και αποτελείται από τις Μάιρα Μηλολιδάκη και Νατάσα Αγγελοπούλου, σοπράνο, Έφη Μηνακούλη, μέτζο σοπράνο, αναγεννησιακό λαούτο και θεόρβη και Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο. Η καθεμία από τις καλλιτέχνιδες που το αποτελούν διαγράφει εδώ και χρόνια την δική της ξεχωριστή πορεία στο χώρο της κλασικής μουσικής και του μουσικού θεάτρου, υπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου και αισθητικής. Ως επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας και της φιλίας τους δημιούργησαν το Canto Soave, από αγάπη για την ομορφιά που γεννά η συνήχηση των γυναικείων φωνών. Σημαντικές στιγμές στην πορεία τους, οι εμφανίσεις του συνόλου στο Cotsen Hall της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, στο θέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, η συμμετοχή στον κύκλο συναυλιών του Τρίτου Προγράμματος «Τρίτη και Τρεις στο Τρίτο» και η ηχογράφηση του CD με τίτλο Vita Segreta Musica Segreta που κυκλοφόρησε από την FM Records και παρουσιάστηκε στο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουαρίου του 2019. Εκτός από την αγάπη τους για τις μουσικές του παρελθόντος, οι Canto Soave ενδιαφέρονται για τους σύγχρονους μουσικούς πειραματισμούς. Συνεργάζονται με τον συνθέτη Constantine Skourlis εξερευνώντας τους τρόπους συνύπαρξης της φωνητικής μουσικής άλλων εποχών με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα και ηχοτοπία που είναι χαρακτηριστικά του ταλαντούχου, νέου δημιουργού.

https://cantosoave.weebly.com
http://constantineskourlis.com/

 

 

Η εκδήλωση «Μυστική Ζωή - Μυστική Μουσική» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer

Φωτογραφίες