Once Once
Εναλλακτική Σκηνή
Once
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Ουόλς / Χάνσαρντ / Ιργκλόβα
Δεκέμβριος 2018 - Ιανουάριος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Ακύλλας Καραζήσης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Αχιλλέας Γουάστωρ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Δημήτρης Δημόπουλος

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αμάλια Μπένετ

ΣΚΗΝΙΚΟ 
Εύα Μανιδάκη

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Ιωάννα Τσάμη

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΑΥΤΗ
Μαρίνα Σάττι

ΑΥΤΟΣ
Αποστόλης Ψυχράμης

ΑΝΤΡΕΪ
Ηλίας Αλγκάερ

'ΗΜΟΝ
Ταξιάρχης Βασιλάκος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
Νίκος Γιανναράκης

ΣΒΕΚ
Άρης Καλλέργης

ΠΡΩΗΝ
Νεφέλη Μαρκάκη 

ΜΠΑΜΠΑΣ 
Tάσος Μισυρλής

ΡΕΖΑ
Μαρία Νίκα 

ΜΠΙΛΥ
Άλκης Παναγιωτίδης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Γιώργος Τζαβάρας    

ΜΠΑΡΟΥΣΚΑ
Ιωάννα Φόρτη

Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 25 €
Φοιτητικό, παιδικό: 15 €

 

 

 

Εναλλακτική Σκηνή
Μιούζικαλ

Once

Ουόλς / Χάνσαρντ / Ιργκλόβα

Ώρα έναρξης: 20.30 |    2 ώρες και 30 λεπτά

 

 

Χορηγός

milokleftis logo

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once, ο απόλυτος θρίαμβος του Μπρόντγουεϊ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Once, σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ. Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από υπέροχα τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ «Falling Slowly», και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς. Ένας ύμνος για την πίστη στα όνειρα και τη δύναμη της μουσικής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η χαρισματική Μαρίνα Σάττι, η οποία εξέπληξε ως Αρετούσα στον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, και ο έμπειρος στο είδος Αποστόλης Ψυχράμης. Η Μαρίνα Σάττι είναι η νέα σταρ της εποχής μας, μετρώντας εκατομμύρια views στο YouTube, ενώ κινείται από τις μεγάλες παραγωγές μιούζικαλ έως τον πειραματισμό με το σχήμα Φωνές.

Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Music Theatre International (Europe): www.mtishows.co.uk

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ακύλλας Καραζήσης Σκηνοθεσία
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε και έζησε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας για δεκαπέντε χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990. Έκτοτε εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με Θέατρο του Νότου (Αμόρε), Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΘΒΕ,Bios, Θέατρο La Mamma Νέας Υόρκης, Σαουμπύνε (Βερολίνο), Θέατρο Ιένας (Γερμανία), Θέατρο Θουριγγίας, Θέατρο Τύμπιγκεν, Θέατρο Χαϊδελβέργης, Θέατρο Μαχαγκόννυ. Παίζει στον κινηματογράφο και διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Αχιλλέας Γουάστωρ Μουσική διδασκαλία
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου, α΄ βραβείο παμψηφεί και τιμητική διάκριση, 1996). Παρακολούθησε μαθήματα με τον φημισμένο Ρώσο πιανίστα Βλαντίμιρ Κράινεφ (Αννόβερο). Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ σε Ευρώπη και ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με όλες τις μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τη μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα σε μια σειρά συναυλιών στην Ευρώπη. Ως συνθέτης έχει λάβει μέρος σε δύο Μπιενάλε Σύγχρονης Μουσικής (Μασσαλία, 1992, και Λισσαβόνα, 1996). Τo 2014 και το 2016 παρουσιάστηκαν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση δύο παραμύθια σε δική του μουσική με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (διεύθυνση Μ. Λογιάδη) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (διεύθυνση Γ. Μπαλατσινού), τα οποία εκδόθηκαν σε cd. Ως ενορχηστρωτής έχει επιμεληθεί πληθώρα παραγωγών σε ΕΛΣ, ΜΜΑ, Ηρώδειο,Gazarte, Κάρνεγκυ Χολ κ.α., καθώς και την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας (2004). Έργα του και μεταγραφές του για πιάνο έχουν εκδοθεί από τον γερμανικό οίκο Schott.

Δημήτρης Δημόπουλος Μετάφραση
Ξεκίνησε ως σταντ-απ κωμικός το 1996 στις «Νύχτες Κωμωδίας». Έχει γράψει τους σταντ-απ μονολόγους Αντί διδακτορικού και Υπερπαραγωγή, και το λιμπρέτο για τις όπερες Το λυκόφως των χρεώνΑirRossini και Yasou Aida!, για το οποίο βραβεύτηκε με τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου (Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2012). Σκηνοθέτησε τα μουσικοθεατρικά δρώμενα Kafka-FragmenteDas Schubert Diploma και Νυχτερινά Τραγούδια, την οπερέτα Σατανερί και τις θεατρικές παραστάσεις Οι ευνοούμενοι του Μίδα και Τσάικα!. Ως μεταφραστής έχει εργαστεί σε υποτιτλισμό και μεταγλώττιση και στην ΕΛΣ (μεταφράσεις έργων Η νυχτερίδαΠιμπινόνε). Γνωρίζει γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά, είναι πτυχιούχος υποκριτικής (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος), πτυχιούχος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθηνών) και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19 περιοδεύει με τον νέο του σταντ-απ μονόλογο Καφρόκρεμα και συμπράττει με ΕΛΣ (μετάφραση μιούζικαλ Οnce), Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων (μετάφραση οπερέτας Ο Ορφέας στον Άδη) και ΚΟΘ (Stand-Up Symphony).

Αμάλια Μπένετ Χορογραφία
Αποφοίτησε από το Κέντρο Κίνησης και Χορού Λάμπαν (Λονδίνο) το 1993. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Υπήρξε χορεύτρια και βοηθός χορογράφου στο Χοροθέατρο Οκτάνα για δεκαπέντε χρόνια. Από το 1999 εργάζεται ως χορογράφος στο θέατρο και έχει σταθερή συνεργασία με Εθνικό Θέατρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται επίσης με το Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Ακόμα έχει εργαστεί σε παραστάσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Σερβία, Σλοβενία, Γερμανία, Σουηδία και Ιταλία. Διδάσκει κίνηση σε ηθοποιούς στο Ωδείο Αθηνών ενώ έχει διδάξει στο Εθνικό Θέατρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εύα Μανιδάκη Σκηνικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι (École Spécialed’Architecture) και θέατρο στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Εμπρός. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας και σκηνογράφος από το 1995, ενώ παράλληλα από το 2002 διδάσκει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα σε Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ΕΛΣ, ΚΘΒΕ, Ελληνικό Φεστιβάλ, Θέατρο Τέχνης και σε ιδιωτικά θέατρα. Από το 2007 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του γραφείου Flux-office, με συμμετοχή και βραβεύσεις σε εκθέσεις, παραστάσεις και διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων: Νέκυια, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (2015), υποψήφια για το βραβείο Japan Foundation 2015, 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (2014), εθνική συμμετοχή στο ελληνικό περίπτερο, 12η Κουαντρενιάλ Πράγας (2011), εθνική συμμετοχή στο ελληνικό περίπτερο, χρυσό μετάλλιο καλύτερου αρχιτεκτονικού έργου θεατρικής αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Σχολή Σχεδίου (2011), 6η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Αθήνας (2010).

Ιωάννα Τσάμη Κοστούμια
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 2008 σπούδασε ενδυματολογία-σκηνογραφία στη Σχολή Μότλεϋ Λονδίνου, ενώ από το 2001 έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Καραντζά, Γιάννη Χουβαρδά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο, Θοδωρή Αμπαζή, Γιώργο Κακανάκη, Άννα Κοκκίνου, Έφη Θεοδώρου, Άρη Ρέτσο, Γιάννη Καλαβριανό, Άλμπρεχτ Χίρχε, Μπάρμπαρα Βέμπερ, Όσκαρας Κορσουνόβας, Άλισον Τσίττυ, Ιωάννα Πορτόλου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Σοφία Βγενοπούλου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Χάρη Φραγκούλη, Γιώργο Σαχίνη, Γιάννη Σκουρλέτη, Γεωργία Μαυραγάνη, Νατάσα Τριανταφύλλη, Μαρία Πρωτόπαππα, Παναγιώτη Φαφούτη.

Γιάννης Δρακουλαράκος Φωτισμοί
Κινηματογραφιστής, φωτιστής θεάτρου.

 


Ηλίας
 Αλγκάερ Αντρέι
Γεννήθηκε το 1986 στη Ρωσία σε μουσική οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε στη Σιβηρία και έπειτα στην Αθήνα. Από έξι ετών σπούδασε τούμπα, φλογέρα και τραγούδι. Το 2012 αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με πτυχίο βαθύχορδου υπό τον καθηγητή Αναστάση Κάζαγλη. Το 2016 εισήχθη στην ανωτέρα Μονωδίας του Ωδείου Αθηνών υπό την Ι. Τρούσα. Από παιδί είναι μέλος σε χορωδίες, ορχήστρες και μουσικά σχήματα, μεταξύ άλλων σε Χορωδία Ωδείου Αθηνών, Χορωδία Γ. Πάριου στο ΜΜΑ, ορχήστρες μιούζικαλ του Γ. Κακλέα υπό τον μαέστρο Α. Πρίφτη, Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και μουσικά σχήματα όπως οι Musica Ficta,Lummier, Static και YIANNEIS, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το 2007 τα βήματά του τον έφεραν κοντά στον Μιχαήλ Μαρμαρινό και το θέατρο. Έχει, επίσης, πάρει μέρος σε ταινίες και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αξιοσημείωτες στιγμές: Πεθαίνω σαν χώρα (σκηνοθ. Μ. Μαρμαρινός), Οιδίπους Τύραννος (σκηνοθ. Ρίμας Τούμινας), Δον Ζουάν (σκηνοθ. Μ. Μαρμαρινός), Οπερέτα (σκηνοθ. Ν. Καραθάνος).

Ταξιάρχης Βασιλάκος Ήμον, φωνή 1
Χορευτής, χορογράφος, μουσικός, παιδαγωγός. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του ΙΚΥ μελέτησε την τεχνική χορού στη Γαλλία μέσω της μεθόδου «barres flexibles» με τους Ουίλφριντ Πιολλέ και Ζαν Γκυζερί. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στη μουσική σύνθεση, παίζει από παιδί ακορντεόν και πιάνο. Έχει χορογραφήσει: Αγάπη μουZeïbékiko aujourdhuiAll Is OneΗ κραυγή,LmigrecΑγωνία του ΚαρκίνουΣυλλογική Μνήμη (Ήπειρος), Cabanon-LeCorbusier. Στο παιδικό θέατρο έχει συνδημιουργήσει το Κουτό Κουτί και έχει επενδύσει μουσικοχορευτικά το Washable, ενώ έπαιξε μουσική για την παράσταση τσίρκου Charrois insolites (Ζ. Γκυζερί). Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Α. Φωνιαδάκη, Ρ. Άλστον, Χ. Μανταφούνη, Κ. Μίχο, Τζ. Χόλλαντερ, Ν. Κόσοου, Σ. Ρόμπιν, K. Κωκίλ, Τζ. Άρμστρονγκ, Α. και Γ. Ανυφαντάκη, σε Παρίσι, Μονακό, Βρυξέλλες, Καζαμπλάνκα κ.α. Διπλωματούχος δάσκαλος χορού από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, έχει διδάξει χορό και μουσική για όλες τις ηλικίες σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Γαλλία και Ελλάδα.

Νίκος Γιανναράκης Παρουσιαστής
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1977. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Βέροιας μαθαίνοντας φλάουτο και πιάνο. Έλαβε πτυχίο στα ανώτερα θεωρητικά από το Εθνικό Ωδείο και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε ερασιτεχνικούς θιάσους στο εξωτερικό ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μουσικούς στην Ιρλανδία παίζοντας βιολί, μαντολίνο, μπάντζο και πιάνο σε μουσικές σκηνές.

Άρης Καλλέργης Σβεκ
Μουσικός και ηθοποιός. Σπούδασε ντραμς στο ωδείο ΜΟΜΙ (Modern MusicInstitute) και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, από όπου και αποφοίτησε. Η πολυετής του συνεργασία με το μουσικό-περφόρμανς σχήμα YIANNEIS τον οδήγησε στην εξερεύνηση της υποκριτικής. Σπούδασε για δύο χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις υποκριτικές του σπουδές στη Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας (Ιάκωβος Καμπανέλλης). Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Λάμπρο Φιλίππου, Αποστόλη Ψαρρό, Βίκυ Κυριακουλάκου, Στέφανο Δρουσιώτη και Μαρία Κυριάκου. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΝΕΚΟ. Του αρέσει η μουσική, η τεχνολογία, το μπάσκετ, οι πολεμικές τέχνες και τα video games.

Νεφέλη Μαρκάκη Πρώην, φωνή 2
Ξεκίνησε σπουδές σε βιολί, πιάνο και μπαλέτο στα επτά της. Μαθήτευσε δίπλα στον Γ. Παπαδημητρίου και βραβεύτηκε σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς βιολιού. Παράλληλα έκανε χορό και το 1996 κέρδισε την πρώτη θέση στην ελληνική Εurovision και υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση για σπουδές στην Όπερα του Αμβούργου. Εκεί παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα χορού και μουσικής, ενώ τα επόμενα τρία χόρεψε στην Όπερα του Αμβούργου και του Λούνεμπουργκ. Το 2002 γύρισε στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως ηθοποιός / μουσικός / χορεύτρια. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της ΕΛΣ, στο χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου ως σολίστ, σε μιούζικαλ της Μαριάννας Τόλη. Συνεργάστηκε σε θεατρικές παραστάσεις με τους Δ. Τάρλοου, Κ. Γάκη και Π. Φιλιππίδη. Από το 2003 είναι μέλος της χορευτικής ομάδας omad@nce του Πιερ Ταβερνιέ και το 2009 ίδρυσε με τον Πέτρο Πολίτη τη μουσικοχορευτική ομάδα Nefelopetra, με εμφανίσεις σε σημαντικές σκηνές της Ελλάδας. Συνδημιουργός, ακροβατική χορεύτρια και χορογράφος των Circus ExplosivaNefelopetra Aqua και Ramona theuntold story.

Τάσος Μισυρλής Μπαμπάς
Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία πέντε ετών συμμετείχε στην Παιδική Χορωδία ΧΜΟ (Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων) του Α. Κοντογεωργίου και αργότερα στην Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος με μαέστρο τον Β. Παπακωσταντίνου, τη Χορωδία του ΑΠΘ με μαέστρο τον Γιάννη Μάντακα και τις χορωδίες Μακεδονία και ΕΡΤ με μαέστρο τον Α. Κοντογεωργίου. Συμμετείχε στην όπερα Ο μαγικός αυλός (Όπερα Θεσσαλονίκης, σκηνοθ. Σ. Ευαγγελάτος, και ΕΛΣ) στον ρόλο των τριών αγοριών. Eίναι απόφοιτος διπλωματούχος βιολοντσέλου του ΚΩΘ. Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Ως τραγουδιστής και βιολοντσελίστας έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και παραστάσεις με συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Λ. Πλάτωνος, Ν. Κυπουργός, Γ. Χριστιανάκης, Σ. Γασπαράτος, Κ. Βόμβολος, Δ. Τρυπάνη), τραγουδοποιούς και τραγουδιστές (Μ. Φαραντούρη, Χ. Αλεξίου, Τ. Τσανακλίδου, Ν. Βενετσάνου, Σ. Γιαννάτου, Σ. Σακκάς, Θ. Παπακωσταντίνου, Σ. Μάλαμας, Γ. Νταλάρας, Γ. Νέγκα, Δ. Γαλάνη, Μπ. Παπαδόπουλος, Ν. Γεωργάκης κ.ά.), όπως και σε πολλές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις σε Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ και Ελεύθερο Θέατρο.

Μαρία Νίκα Ρέζα
Ελληνογερμανίδα, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη Lamda (London Academy of Music and Dramatic Arts) καθώς και τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2014. Ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο και τη μουσική, κυρίως το τραγούδι και το βιολί. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και σε μικρότερες παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με τους Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Γιώργο Ζαμπουλάκη, Νίκο Κυπουργό, Ντόρα Μπακοπούλου, Θοδωρή Οικονόμου, Έλλη Πασπαλά, Σπύρο Σακκά, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Φριντζήλα, Νικορέστη Χανιωτάκη, Γιάννη Χουβαρδά κ.ά. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται και με τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής σε παραστάσεις.

Άλκης Παναγιωτίδης Μπίλλυ
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στις δραματικές σχολές του Κ. Χαρατσάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γ. Βαφιά στην Αθήνα. Παρακολούθησε για έναν χρόνο στο Παρίσι τη Σχολή του ΤΝP (Théâtre Νational Ρopulaire) ως ακροατής και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη στo Επαγγελματικό εργαστήρι του HBStudio (Ούτα Χάγκεν, Χέρμπερτ Μπέργκχοφ) τέσσερα εξάμηνα για επαγγελματίες ηθοποιούς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 και έκτοτε συνεργάζεται σε παραστάσεις σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Έχει διδάξει σε δραματικές σχολές.

Μαρίνα Σάττι Αυτή
Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα σπούδασε θέατρο (Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και Κεντρική Σκηνή). Έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϋ ως υπότροφος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Μπόμπυ ΜακΦέρριν, Ουέιν Σόρτερ και Ντανίλο Πέρες. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις West Side StoryΕρωτόκριτος,Shrek the Musical κ.α., ενώ έχει δανείσει τη φωνή της στη μεταγλωττισμένη ταινία της Ντίσνεϋ «Βαϊάνα». Δημιούργησε το γυναικείο φωνητικό σύνολο Fonέs (2016) και την 50μελή γυναικεία χορωδία Chόrεs (2017). Το single Μάντισσα σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία, οδηγώντας σε διεθνή δισκογραφική συμφωνία με τη Universal MusicBerlin. Ψηφίστηκε «Γυναίκα Μουσικός της Χρονιάς» από τους αναγνώστες τουVotre Beauté. Tραγούδησε στο Champion of Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (2018).

Γιώργος Τζαβάρας Διευθυντής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Αγαπάει τη μουσική και το θέατρο και κάνει ό,τι μπορεί για να ασχολείται με αυτά. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιωάννα Φόρτη Μπαρούσκα
Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά και μονωδία. Υπήρξε μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ. Το 2000 πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο Κάρνεγκυ Χολ της Νέας Υόρκης στην όπερα Ηλέκτρα του Μίκη Θεοδωράκη. Έκτοτε έχει διακριθεί σε ένα ασυνήθιστα ευρύ και ετερόκλητο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, όπερα, ροκ και μπαρόκ σε συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς, ορχήστρες, μαέστρους και συνθέτες και έχει δισκογραφήσει μεταξύ άλλων με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Χρήστο Λεοντή, με τον οποίο συνεργάζεται μόνιμα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πρόσφατα ερμήνευσε τον ρόλο της Νένας στο μιούζικαλ του Δ. ΜαραμήΕρωτόκριτος. Έχει δύο προσωπικούς δίσκους και άλλες δεκατρείς δισκογραφικές συμμετοχές. Ξεχωρίζει ο δίσκος Zorbas Ballet. Adagio Carnaval του Μίκη Θεοδωράκη σε μουσική διεύθυνση Σαρλ Ντυτουά (Decca, βραβείο καλύτερου κλασικού δίσκου 2004, New York Times).

Αποστόλης Ψυχράμης Αυτός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, πρώτος από επτά αδέρφια. Ασχολήθηκε με την κλασική κιθάρα και το χορωδιακό τραγούδι από έξι ετών, χάρη στη συνάντησή του με τον Δημήτρη Τυπάλδο. Αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Μαίρης Τράγκα και πήρε δίπλωμα μονωδίας με τον Πάνο Δήμα. Έχει συνεργαστεί με Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών, Καμεράτα κ.ά. Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο συνεργάζεται σταθερά με την ομάδα Patari Project.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η ιστορία είναι απλή: ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; παίζοντας κιθάρα σ’ έΗ ιστορία είναι απλή: ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; παίζοντας κιθάρα σ’ έναν δρόμο του Δουβλίνου. Αυτός είναι σε turning point με την τέχνη του και τη ζωή του. Η γνωριμία του με την κοπέλα θα τον αλλάξει. Αν έχει happy end; Θα έλεγα ότι τελειώνει όπως η πραγματικότητα: αφήνοντας ανοιχτές πολλές δυνατότητες.
Η ιστορία, το έργο έχει, πάντα κατά τη γνώμη μου, έναν χαρακτήρα ντοκουμενταρίστικο: Συναντήσεις στον δρόμο, σε μαγαζιά, μικροαστικά διαμερίσματα, παμπ της γειτονιάς, πάρκα, συνθέτουν ένα υλικό μυθολογίας της πόλης.
Τα πρόσωπα, τελείως καθημερινά, μιλούν, κι όπου δεν τους φτάνουν τα λόγια τραγουδούν, και βέβαια, όπως το θέλει η ιδιαιτερότητα του έργου, όλοι μα όλοι παίζουν εξαιρετικά κιθάρες, βιολιά, ακορντεόν, τσέλο, μαντολίνα και πιάνο και πάλι τραγουδούν και πάλι μιλούν και ούτω καθεξής έως το χαρούμενα λυπητερό τέλος.
Το ζευγάρι, Αυτός και Αυτή στο ιρλανδέζικο πρωτότυπο, ζει τη σύντομη ιστορία του μέσα σε ένα περιβάλλον ανθρώπων με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, σε ένα περιβάλλον έντονα έγχρωμο και εκφραστικό.
Εύχομαι σε όλους τους μουσικούς που παίζουν στους αθηναϊκούς δρόμους να ζήσουν μια ανάλογη περιπέτεια, και –γιατί όχι;– εύχομαι και σε όλους μας, όπως σε ένα μιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευμα να τραγουδήσουμε μαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε μια οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι.

Σύνοψη

Το μιούζικαλ Once αποτελεί τη θεατρική προσαρμογή της βραβευμένης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζων Κάρνεϋ το 2007 και αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μια Τσέχα μετανάστρια στους δρόμους του Δουβλίνου. Μια ταινία-φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ με μοντέρνα γραφή που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου.
Όπως και στην ταινία, η μουσική είναι του Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Frames και οι στίχοι της Τσέχας τραγουδίστριας, πιανίστριας και ηθοποιού Μαρκέτας Ιργκλόβα. Το τραγούδι τους «Falling Slowly», που ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα The Frames και το οποίο ερμήνευσαν ως ντουέτο οι δύο καλλιτέχνες στη σκηνή και σε ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ευρώπη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2008.
Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο θέατρο New York Theatre Workshop το 2011 κι έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Η παραγωγή έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνυ το 2012 –έναν θεσμό που επιβραβεύει τις καλύτερες παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ από το 1949–κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες καλύτερου μιούζικαλ, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερου βιβλίου. Το 2012 το μιούζικαλ κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award for Outstanding Musical, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία καλύτερου άλμπουμ μουσικού θεάτρου. Από τότε δημιουργήθηκε και η πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, που συνεχίστηκε και το 2016. Το ενδιαφέρον στο μιούζικαλ Once είναι ότι οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν και τον ρόλο των μουσικών της ορχήστρας ερμηνεύοντας ζωντανά τη μουσική πάνω στη σκηνή.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας πλανόδιος μουσικός στο Δουβλίνο είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, όταν μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, δείχνει ξαφνικό ενδιαφέρον για τα εμμονικά ερωτικά του τραγούδια. Καθώς η ερωτική έλξη μεγαλώνει μεταξύ τους, η μουσική έμπνευση του καλλιτέχνη φτάνει στο απόγειό της… Όμως, η ασυνήθιστη σχέση τους αποδεικνύεται πιο βαθιά και πιο σύνθετη από ένα καθημερινό ειδύλλιο. Πρόκειται για μια συγκινητική, μοναδική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής που μας συνδέει όλους!

 

Φωτογραφίες

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας