Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
Εναλλακτική Σκηνή
Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
Ιούνιος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Διονύσης Γραμμένος

Εναλλακτική Σκηνή
Συναυλίες

Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

29, 30 Ιουνίου 2018
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20:30 | clock

*Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ολοκληρώνει την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο με δύο συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένου. Το πρόγραμμα του διημέρου συνθέτουν δημοφιλή αποσπάσματα από έργα των Μότσαρτ και Χάυντν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ
Η νεοσύστατη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.
H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.
Στην πρώτη της χρονιά η Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Προφανής στόχος της είναι η διεύρυνσή της, πληθυσμιακά και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-19, όπως και η υλοποίηση νέων προγραμμάτων και δράσεων για νέους καλλιτέχνες.
Η πρώτη της καλλιτεχνική σεζόν περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ και μουσικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, με την πολύτιμη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα φιλοξενήσει τις συναυλίες στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ έχει αναλάβει τo Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2008, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.
Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw, Barbican Center του Λονδίνου, Vienna Konzerthaus και Cité de la musique στο Παρίσι, αλλά και σε ζωντανές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας.
Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Vienna Chamber Orchestra και έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Festival Strings Lucerne, Malta Philharmonic Orchestra, Vienna Young Philharmonic Orchestra και Hofer Symphoniker, ενώ για τη φετινή σεζόν είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός των Canadian Opera Company στο Τορόντο, Odessa Philharmonic Orchestra και Thailand Philharmonic Orchestra. Ο Διονύσης Γραμμένος μαθήτευσε κοντά στους Bernard Haitink και Christoph Eschenbach και πρόσφατα ήταν ο πρώτος Έλληνας αρχιμουσικός που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Αspen Music Festival, στις ΗΠΑ.
Έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο “Rising Star” της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΣΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Αθήνα, αρχικά στο Ωδείο Ραϋμόνδη και έπειτα στο Ορφείο Αθηνών, από όπου πήρε το δίπλωμά του το 1994, με καθηγητές τους Σπύρο Καίσαρη και Βαγγέλη Σκούρα. Το 2000 εισήχθη στην Ακαδημία του Γκρατς για μεταπτυχιακές σπουδές με τον Χέκτορ ΜακΝτόναλντ, όπου, εκτός από το σύγχρονο γαλλικό κόρνο, μελέτησε το βιεννέζικο και το φυσικό κόρνο. Ως σολίστ έχει συμπράξει στην Ελλάδα με Ορχήστρα Δωματίου της ΕΛΣ, ΚΟΑ, Ορχήστρα Πατρών, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ΚΟΘ, σε έργα Χάυντν, Μότσαρτ, Χύμπλερ, Αντωνίου και Χ. Χατζή, και στην Αυστρία με την Ορχήστρα της Ακαδημίας του Γκρατς στο Κοντσέρτο για κόρνο αρ. 1, έργο 11 του Ρ. Στράους. Έχει συνεργαστεί σε Ελλάδα με ΕΛΣ, Καμεράτα, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και Ορχήστρα Πατρών, σε Αυστρία με Συμφωνική Βιέννης, Concentus Musicus και Wiener Konzertverein, σε Κωνσταντινούπολη με Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπορουσάν, και σε Τσεχία με Ορχήστρα της Όπερας της Πράγας, υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων όπως οι Νίκολαους Αρνονκούρ, Κεντ Ναγκάνο, Άνταμ Φίσερ κ.ά. Το 2000 έλαβε τη μόνιμη θέση του Α’ Κόρνου της Ορχήστρας της ΕΛΣ και τρία χρόνια αργότερα τη θέση του Α’ Κόρνου της ΚΟΑ, της οποίας σήμερα είναι μόνιμο μέλος.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ
Ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ΕΛΣ που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και των τεχνών γενικότερα.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2019, στη συναυλία με τίτλο «Χάυντν: ο Πατέρας της Συμφωνίας» και με τη συμμετοχή του σολίστ Κώστα Σίσκου (κόρνο) θα παρουσιαστούν τα εξής έργα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791)
Ντον Τζοβάννι, Εισαγωγή
Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 4, Κ417
Σολίστ: Κώστας Σίσκος
Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809)
Συμφωνία σε φα μείζονα, Hob I:8

To Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, στη συναυλία με τίτλο «Γκαλά Μότσαρτ» και με την συμμετοχή των Νέων της Όπερας, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791)
Ντον Τζοβάννι
i. Εισαγωγή
ii. Ma qual mai s’offre, oh Dei / Τι είν’ αυτό που βλέπω, ω Θεοί;
Ντουέτο ανάμεσα σε Ντόννα Άννα και Ντον Οττάβιο, Α΄ Πράξη
Ελεάννα Κωνσταντά – Χρήστος Δεληζώνας
iii. Là ci darem la mano / Εκεί θα δώσουμε το χέρι
Ντουέτο ανάμεσα σε Ντον Τζοβάννι και Τσερλίνα, Α΄ Πράξη
Γιώργος Παπαδημητρίου – Δέσποινα Παναγιώτου
iv. Φινάλε Α΄ Πράξης – Presto presto… / Γρήγορα, γρήγορα
Ντον Τζοβάννι: Γιώργος Παπαδημητρίου
Λεπορέλλο: Μιχάλης Κατσούλης
Ντον Οττάβιο: Χρήστος Δεληζώνας
Μαζέττο: Γιάννης Σταματάκης
Ντόννα Άννα: Ελένη Κομνή
Ντόννα Ελβίρα: Αγγελική Βαρδάκα
Τσερλίνα: Μαριέττα Σαρρή

Οι γάμοι του Φίγκαρο
i. Cinque… dieci… / Πέντε… δέκα…
Ντουέτο ανάμεσα σε Σουζάννα και Φίγκαρο, Α΄ Πράξη
Άννυ Φασσέα – Γιώργος Παπαδημητρίου
ii. Voi che sapete… / Σεις που γνωρίζετε…
Άρια του Κερουμπίνο, Β΄ Πράξη
Λεονώρα Γαϊτάνου
iii. Crudel! perchè finora… / Σκληρή, γιατί μου προκάλεσες…
Ντουέτο ανάμεσα σε Σουζάννα και Κόμη Αλμαβίβα, Γ΄ Πράξη
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη – Γιάννης Σταματάκης
iv. Hai già vinta la causa! / Κέρδισες ήδη την υπόθεση!
Άρια του Κόμη Αλμαβίβα, Γ΄ Πράξη
Γιάννης Σταματάκης
v. Φινάλε Δ΄ Πράξης – Pian pianin, le andrò più presso /
Πολύ μαλακά θα την πλησιάσω
Σουζάννα: Μαριέττα Σαρρή
Κόμησσα Αλμαβίβα: Ελένη Κομνή
Κερουμπίνο: Λεονώρα Γαϊτάνου
Μπαρμπαρίνα: Άννυ Φασσέα
Κόμης Αλμαβίβα: Γιάννης Σταματάκης
Ντον Μπαζίλιο: Χρήστος Δεληζώνας
Δόκτωρ Μπάρτολο: Μιχάλης Κατσούλης
Φίγκαρο: Γιώργος Παπαδημητρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ

Α' Βιολιά Γιώργος Μπάνος, Τίμος Αναστασιάδης, Δημήτρης Αντωνιάδης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Φανή Βαλκάνη, Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα
Β' Βιολιά Αλέξανδρος Δήμος, Κύριλλος Βολκώβ-Κοσμίδης, Αχιλλέας Μπερής, , Φοίβη Ρουσοχατζάκη, Αναστασία Σγάρα
Βιόλες Άλκηστις Μισούλη, Δημήτρης Αντωνακάκης, Σοφία Στάικου, Χρήστος-Σπυρίδων Φρόνιμος
Βιολοντσέλα Νικόλας Πρεβεζιάνος, Μαντώ Αγουρίδου,
Ειρήνη Μπαρούτα
Κοντραμπάσα Κωνσταντίνος Σηφάκης, Ερρίκος Σιδηρόπουλος
Φλάουτα Στάθης Καραπάνος, Κωνσταντίνα Ρούσσου
Όμποε Πέτρος Μαυρομμάτης, Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ
Κλαρινέτα Ηλίας Σκορδίλης, Οδυσσέας Σιωζόπουλος
Φαγκότα Ανδρέας Ανθόπουλος, Ευγένιος Λάσκαρης
Κόρνα Άγγελος Σιωράς, Μιλτιάδης Σαπουνάς
Τρομπέτες Σοφία Σιωρά, Αναστάσιος Βαλκάνης
Τύμπανα Σωκράτης Τρουπτσίδης

Προετοιμασία Ορχήστρας
Βιολιά Ανδρέας Παπανικολάου (ΚΟΘ)
Βιόλες Αγγέλα Γιαννάκη (ΕΛΣ)
Βιολοντσέλα / Κοντραμπάσα Νικόλαος Πρεβεζιάνος (ΕΛΣ)
Πνευστά Νίκος Νικόπουλος (ΕΛΣ)

elson logo
Ιδρυτικός Χρηματοδότηςlatsis foun

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας