Το χαμόγελο της Τζοκόντας Το χαμόγελο της Τζοκόντας
Θέατρο Ολύμπια
Το χαμόγελο της Τζοκόντας
Καλλιτεχνική Περίοδος 2014/15 - Μάνος Χατζιδάκις - Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Μάρτιος 2015
Δημιουργική Ομάδα

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αγγελική Στελλάτου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κωνσταντία Γουρζή

ΣΚΗΝΙΚΑ
Eύα Μανιδάκη

KΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κέννυ Μακ Λέλλαν

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Αλέκος Γιάνναρος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Διανομή Το Χαμόγελο της Τζοκόντας

ΤΖΟΚΟΝΤΑ
Μαρία Κουσουνή

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Βανέσα Κούρκουλου
Δήμητρα Λαούδη
Πόπη Σακελλαροπούλου
Ελεάνα Ανδρεούδη
Άννα Φράγκου
Ελένη Κλάδου
Κόμη Κλουκίνα
Μαργαρίτα Κώστογλου
Δέσποινα Μπισμπίκη
Ελευθερία Στάμου
Μυρτώ Σχοινοποκάκη
Αριάδνη Φιλιππάκη

ΆΝΔΡΕΣ
Bαγγέλης Μπίκος
Στέλιος Κατωπόδης
Μάικλ Ντούλαν
Νίκος Μοσχής
Γιάννης Μπενέτος
Έλτον Ντιμρότσι
Ιλίρ Σίπρι
Θανάσης Σολωμός
Δημήτρης Φέρρας

Διανομή Μαρσύας

ΜΑΡΣΥΑΣ
Στράτος Παπανούσης (4, 5, 10, 11/3)
Βαγγέλης Μπίκος (6, 7, 8/3)

ΑΠΟΛΛΩΝ
Αλεξάντερ Νέσκωβ (4, 5, 7, 8, 10, 11/3)
Μάικλ Ντούλαν (6/3)

ΑΘΗΝΑ
Μαρία Κουσουνή (4, 5, 8, 10/3)
Σταυρούλα Καμπουράκη (6, 7, 11/3)

ΜΟΥΣΕΣ
Eλεάνα Ανδρεούδη
Άννα Φράγκου
Ελένη Κλάδου
Κόμη Κλουκίνα
Μαργαρίτα Κώστογλου
Βάλια Σπυρίδωνος
Ελευθερία Στάμου
Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη
Αριάδνη Φιλιππάκη

ΆΝΔΡΕΣ
Νίκος Μοσχής
Γιάννης Μπενέτος
Έλτον Ντιμρότσι
Ιλίρ Σίπρι
Θανάσης Σολωμός
Δημήτρης Φέρρας

ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ
Στέλλα Κυπραίου
Αριστείδης Χατζησταύρου

ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
Bιβή Γκέκα

ΣΑΞΟΦΩΝΟ
Διονύσης Ρούσσος

ΤΣΕΜΠΑΛΟ
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

ΠΙΑΝΟ
Χρήστος Σακελλαρίδης

Θέατρο Ολύμπια
Μπαλέτο

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Μάνος Χατζιδάκις - Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015

Θέατρο Ολύμπια
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
Ώρα έναρξης: 20.00 |  clock

Το εμβληματικό έργο της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας, Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι γίνεται μπαλέτο σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του ίδιου συνθέτη, τον Μαρσύα , από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.


"Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογος της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί". Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμα του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον Χαμόγελου της Τζοκόντας. Το συγκλονιστικό έργο, που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς . Ακριβώς μισό αιώνα αργότερα, στις αρχές του 2015 η Εθνική Λυρική Σκηνή αναθέτει στην κορυφαία χορογράφο και χορεύτρια Αγγελική Στελλάτου να το χορογραφήσει για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής , σε μια ενιαία παράσταση με τον λιγότερο γνωστό Μαρσύα του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Αγγελική Στελλάτου , εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού χορού, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνοντας να εμφυσήσει κίνηση στα δύο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι: " Το Χαμόγελο δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μουσικό έργο που μεταφέρει τόσο απλά και εύθραυστα τεράστιο συγκινησιακό φορτίο. Είναι ένα κομμάτι μας, μια μουσική που μας έχει σημαδέψει, συντροφεύσει, τόσο που μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως η Τζοκόντα, ή το Χαμόγελο. Ο Μαρσύας , από την άλλη, είναι ένα χορόδραμα, καρπός της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με τη Ραλλού Μάνου, όχι γνωστό αλλά που μαζί με τον Καραγκιόζη θεωρούνται εμβληματικά έργα της χορογράφου" , σημειώνει.

Την γνωρίσαμε ως συνιδρύτρια και πρωταγωνίστρια της Ομάδας Εδάφους, που μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου δημιούργησαν το 1987. Πολυβραβευμένη χορεύτρια και εμβληματικό πρόσωπο της άνοιξης του χοροθεάτρου στην Ελλάδα την δεκαετία του '90 , σημάδεψε με την ερμηνεία της παραστάσεις όπως η Μήδεια, Ενός Λεπτού σιγή, Ανθρώπινη δίψα, Δράκουλας κ.α. - όλες σε χορογραφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το 2004 ήταν η επικεφαλής χορογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Εμπρός κ.α. και έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού όπως Sine Qua Non, Ανάλια, amorphy.org, Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη κ.ά.

Στο Χαμόγελο της Τζοκόντας , η Στελλάτου επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και με απόλυτο οδηγό τη μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Στον ρόλο της Τζοκόντας η διακεκριμένη Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή .

Η βραβευμένη Ελληνίδα μαέστρος και συνθέτις Κωνσταντία Γουρζή διευθύνει την Ορχήστρα της ΕΛΣ. Έχει υπάρξει βοηθός του Κλαούντιο Αμπάντο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ενώ έχει συνεργαστεί στενά με τον σημαντικό Ούγγρο συνθέτη Γκιοργκ Κούρταγκ. Επίσης, έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διευθύνοντας πολυάριθμα έργα καθώς και δικές της συνθέσεις, ενώ έχει ιδρύσει τα μουσικά σύνολα attacca berlin , οktopus και οpus21musikplus . Δίδαξε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία «Χανς Άισλερ» Βερολίνου, ενώ από το 2002 είναι καθηγήτρια στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Τον Δεκέμβριο του 2002 διηύθυνε, ως η πρώτη γυναίκα αρχιμουσικός, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Τραβιάτα του Βέρντι. Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ συνεργάζεται με τις δισκογραφικές εταιρείες NΑΧΟΣ, NEOS, SONY Classical και ECM.

Τα σκηνικά της παραγωγής υπογράφει η Εύα Μανιδάκη , τα κοστούμια ο Κέννυ Μακ Λέλλαν και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος .
Συμμετέχουν η Ορχήστρα , οι Α’ Χορευτές , οι Σολίστ , οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας