Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Events - Ντοκιμαντέρ

Δεκεμβρίου 2023
Δημιουργική Ομάδα

Ιδέα, έρευνα, σενάριο: Βασίλης Λούρας
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης, Βασίλης Λούρας
Παραγωγός: Στέλλα Αγγελέτου
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα οργάνωσης παραγωγής: Ηώ Καλοχρήστου
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Άρης Χριστοφέλλης, Σοφία Κομποτιάτη

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Εισιτήρια: €10

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Events

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Ντοκιμαντέρ
Μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την εταιρεία παραγωγής ESCAPE

Available Dates

  • 02 Δεκ 2023

Προβολή

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

 

Ώρα έναρξης: 18.30  | clock

YPPO_RGB-GR.jpg

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής Προγράμματος Έτους Κάλλας

new_logo_isn_2023_24.jpg

 

Χορηγός Προγράμματος Έτους Κάλλας
                            ΔΕΗ

new_DEI_Logo_CMYK_2H.JPG

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

CALLAS_ILLUSTRATION_site_B-03.jpg

 

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής ESCAPE παρουσιάζει στις 2 Δεκεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το νέο ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ού αιώνα, με τίτλο Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας. Το ντοκιμαντέρ σε ιδέα, έρευνα και σενάριο Βασίλη Λούρα, σκηνοθεσία Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, και παραγωγή Στέλλας Αγγελέτου, επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, τα άγνωστα ντεμπούτα, οι προσωπικότητες που την καθόρισαν, τα ορόσημα της πορείας της, αλλά και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των δεκαετιών του ’40 και του ’50, οι άδικες επιθέσεις που δέχτηκε, αποτελούν βασικούς άξονες της αφήγησης της δύσκολης αλλά και μυθιστορηματικής ζωής της Κάλλας, η οποία κινήθηκε πάντα στο μεταίχμιο μεταξύ τραγωδίας και θριάμβου.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία των πρώτων ετών της Κάλλας – μια ιστορία θριάμβου της θέλησης, του ταλέντου, της εργατικότητας, της αφοσίωσης, και ταυτόχρονα μια ιστορία αντίστασης σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά.

Αν και το τραύμα του πολέμου θα την ακολουθήσει μέχρι το τέλος της ζωής της, εντούτοις καθίσταται σαφές ότι στα δύσκολα χρόνια που έζησε στην Αθήνα μπήκαν οι βάσεις για τη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Δεν είναι μόνο ότι στην Αθήνα θα λάβει την καλλιτεχνική της εκπαίδευση από την Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, αλλά και ότι θα αποκτήσει μια σημαντικότατη σκηνική και ερμηνευτική εμπειρία από τις παραστάσεις που θα δώσει με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο, στα οκτώ εκείνα χρόνια θα βρει την εσωτερική δύναμη να μετατρέψει κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση, κάθε επίθεση σε εφόδιο και δύναμη για τη μετέπειτα ζωή της.

Το ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πρόγραμμα του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έτους Κάλλας της ΕΛΣ έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης.