Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026

ΟΠΕΡΑ ΤΣΕΠΗΣ με τον ΦΑΛΣΤΑΦ για παιδιά 8-12 ετών σε Πάτρα και Αθήνα

 

Ο πολυαγαπημένος κύκλος εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τον Φάλσταφ, μια διαδραστική μουσικοθεατρική εμπειρία εμπνευσμένη από την ομότιτλη όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Η δράση προσκαλεί τους νεαρούς θεατές να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας μέσα από ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο, αφήγηση και ενεργό συνδημιουργία.

Λίγο πριν παρουσιαστεί στην Αθήνα, ο Φάλσταφ κάνει πρεμιέρα στην Πάτρα, στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2026, στις 11.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό, σηματοδοτώντας μια ακόμη δυναμική στάση της φετινής περιοδείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΛΣ ταξιδεύει στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Απαραίτητη είναι η προκράτηση, αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr, από τις 15 Ιανουαρίου 2026 στις 12.00.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Φάλσταφ, στις 15, 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2026, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Προπώληση εισιτηρίων από τις 28 Ιανουαρίου 2026 στα Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και στο ticketservices.gr.

Η δραματουργία κρατά τον πυρήνα της κωμικής ιστορίας του Βέρντι διαμορφωμένης έτσι ώστε να ενεργοποιεί τη φαντασία και την περιέργεια των παιδιών. Ο Φάλσταφ, γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά στερημένος από κάθε ίχνος περιουσίας, προσπαθεί να εξαπατήσει τις Άλις και Μέγκ, πιστεύοντας ότι θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει την… πολυπόθητη οικονομική του άνεση. Οι δύο γυναίκες ως απάντηση αποφασίζουν να του στήσουν μια σειρά από εύστροφες φάρσες. Τα παιδιά-θεατές συνεισφέρουν ενεργά στη δράση, στη ζωντανή δημιουργία ήχων και στη διαμόρφωση σκηνών και έτσι γίνονται μέρος της κωμικής πλευράς της ιστορίας.

Η δράση αναπτύσσεται σε διαδοχικές βιωματικές φάσεις. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν τον μουσικό και αφηγηματικό κόσμο της ιστορίας. Στη συνέχεια, μέσα από παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό και μουσικές δραστηριότητες, συμμετέχουν στη σκηνική εξέλιξη. Η εμπειρία κορυφώνεται με τη χρήση κοστουμιών και αντικειμένων που οδηγούν σε μια γιορτινή αποκριάτικη σκηνή στο δάσος όπου η ιστορία ολοκληρώνεται.

Η μουσική διασκευή αξιοποιεί βασικά μοτίβα της όπερας, ερμηνευμένα ζωντανά με φωνή, κλαρινέτο και ακορντεόν. Ανάμεσα σε αυτά και μία λουπιέρα που θα αποτελέσει κεντρικό εργαλείο της παράστασης: τα παιδιά ηχογραφούν επιτόπου φωνές, ρυθμούς και ήχους, που μετατρέπονται σε ηχοτοπία πάνω στα οποία εξελίσσεται η αφήγηση. Παράλληλα, το κουκλοθέατρο ενεργοποιεί τη συμμετοχή των παιδιών στη σκηνική διαμόρφωση και την κατανόηση των χαρακτήρων.

Η δράση ενισχύει τη δημιουργική έκφραση, τη συνεργασία και την επικοινωνία των παιδιών, συνδέοντας οργανικά τη μουσική, το θέατρο και την κίνηση. Τα παιδιά συμμετέχουν ως συνδημιουργοί, καλλιεργώντας τη φαντασία, την ενσυναίσθηση και το ομαδικό πνεύμα, και μετατρέποντας την παράσταση σε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική εμπειρία. 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης

Φάλσταφ | Για παιδιά 8-12 ετών

Σύλληψη: Χριστίνα Ντέμου
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Στέλλα Μαγγανά (ηθοποιός, κουκλοπαίχτρια), Μαρίσσα Μπίλη (μονωδός, κλαρινέτο, looper), Χριστίνα Ντέμου (ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός, ακορντεόν)

Δημιουργία κούκλας: ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ 

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή.
Διάρκεια: περίπου 60 λεπτά

ΠΑΤΡΑ
Ημερομηνίες: 24 & 25 Ιανουαρίου 2026
Ώρα έναρξης: 11.00

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η προκράτηση, αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr, από τις 15 Ιανουαρίου 2026 στις 12.00.

ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: 15, 28 Φεβρουαρίου, 1 Μαρτίου 2026
Ώρες έναρξης: Σάββατο στις 18.30, Κυριακή στις 11.00
Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / παιδί χωρίς συνοδό
Έναρξη προπώλησης από τις  28 Ιανουαρίου 2026 στις 12.00.
Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700 | καθημερινά 9.00-21.00), ticketservices.gr

 

 

YPPO GR BLUE RGB GNO

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

isn diafano