Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό & την υλοποίηση της εκπαιδευτικής & καλλιτεχνικής δράσης ΜΕΛΙΣΜΑ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απευθύνουν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ήδη υπάρχουσες ή νεοσύστατες καλλιτεχνικές ομάδες με εκπαιδευτικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, για υποβολή προτάσεων στον άξονα προγραμματισμού τους με γενικό τίτλο Μέλισμα. Η παρούσα πρόσκληση αφορά τη συνέχιση του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων που υλοποιήθηκε κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Στη νέα φάση της δράσης Μέλισμα, τίθεται ως στόχος η έρευνα πάνω στις τοπικές παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μέσα από τις τέχνες (ενδεικτικά: μουσική, χορός) και τις τεχνικές (ενδεικτικά: χειροτεχνία, υφαντική), σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Στη συνέχεια με επίκεντρο τις έννοιες της συνεργασίας και της συνέργειας, θα επιχειρηθεί η σύνδεση παραδοσιακών πρακτικών με τη σύγχρονη τέχνη, με σκοπό τη δημιουργία μίας μουσικής παράστασης. Η τοπική γνώση συνδέεται με σύγχρονες πρακτικές, προάγεται και αναδεικνύεται, ενώ παράλληλα, μέσα από τη συνεργατική μάθηση, προωθείται η έννοια της αειφορίας και της πολιτισμικής οικολογίας.

 

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣ

ΜΕΛΙΣΜΑ Ι

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διοργάνωσαν τον κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων με τίτλο Μέλισμα στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχοντας ως βάση τα χωριά Λίμνη, Αγία Άννα, Μαντούδι και Κεχριές, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο κύκλος εργαστηρίων επικεντρώθηκε στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλάμβανε μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, μουσικής, δημιουργικής κίνησης και χορού και εικαστικών τεχνών. Ο εργαστηριακός κύκλος απευθυνόταν όχι μόνο σε μέλη υφιστάμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς και επιμορφωτικούς συλλόγους, αλλά και σε κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας από όλες τις ηλικίες, οι οποίοι ήθελαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Τελική Παρουσίαση

Ως απόσταγμα της ετήσιας δημιουργικής διαδρομής, προέκυψε η παράσταση μουσικού θεάτρου με τίτλο Τόπος Ατελείωτος, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Κεχριές Ευβοίας την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 και μεταφέρθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Η παράσταση αποτέλεσε τη σκηνική σύνθεση στιγμών, τραγουδιών και αφηγήσεων των συμμετεχόντων στο Μέλισμα, συνθέτοντας ένα ομαδικό έργο αναστοχασμού και ανασύστασης του παρελθόντος, με βασικές θεματικές τη συλλογική μνήμη, τη φύση και το περιβάλλον.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ 2024-2025

 ΜΕΛΙΣΜΑ ΙΙ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ προσκαλεί καλλιτεχνικές ομάδες με ενδιαφέρον πάνω στα πεδία της εκπαίδευσης και της έρευνας να προτείνουν ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου κύκλου δράσεων στη Βόρεια Εύβοια που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: 

  • την έρευνα πάνω στην παράδοση του τόπου - στα ήθη και έθιμα, τις συμπεριφορές και αντιλήψεις, τις ιδέες και τους θεσμούς, τις δοξασίες, διδαχές, δραστηριότητες και τις πρακτικές, τις τέχνες και τις τεχνικές (χειροτεχνία, μουσική, χορός, υφαντική, ενδυμασία κ.ο.κ.) της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας (Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας & Δήμος Ιστιαίας–Αιδηψού). Στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, η ομάδα θα κληθεί να περάσει μακρά διαστήματα στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, κατά τα οποία θα συνομιλήσει με κατοίκους, θα ερευνήσει αρχεία και θα μελετήσει υπάρχουσες εκθέσεις και συλλογές, ενσωματώνοντας τους κατοίκους στην ερευνητική διαδικασία.
  • τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων, ανοιχτών σε όλα τα μέλη της κοινότητας της Βόρειας Εύβοιας (ενδεικτικά αναφέρουμε: μουσική, κίνηση, φωτογραφία, αργαλειοί, νέες τεχνολογίες), τα οποία θα βασιστούν στα αποτελέσματα της ως άνω περιγραφόμενης ερευνητικής διαδικασίας, με σκοπό
  • την προετοιμασία και την παραγωγή ενός σύγχρονου έργου μουσικού θεάτρου με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Η καλλιτεχνική ομάδα μέσα από ανασύνθεση των στοιχείων της επιτόπιας έρευνας πάνω στην παράδοση του τόπου και βασισμένη σε μεθόδους συνδημιουργίας και συμμετοχικότητας, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με την παρουσίαση της μουσικής παράστασης, η οποία θα ενσωματώνει δημιουργικά στοιχεία από όλα τα στάδια της διαδικασίας.

*Οι ομάδες οφείλουν να συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό τους καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα απευθύνονται σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, και επιπλέον σε όλη την κοινότητα κατοίκων. 

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 

Ερευνητική φάση                                                                                   

 Απρίλιος 2024 - Οκτώβριος 2024

Ο συνολικός χρόνος διαμονής στην περιοχή για την ερευνητική φάση πρέπει να έχει διάρκεια 25-30 ημέρες. Ο συνολικός αριθμός ταξιδιών κατά την ερευνητική φάση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 3.

Περίοδος εργαστηρίων στην κοινότητα   

Νοέμβριος 2024 - Απρίλιος 2025 

O συνολικός χρόνος διαμονής στην περιοχή για την περίοδο των εργαστηρίων δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 45 ημέρες. Ο συνολικός αριθμός ταξιδιών κατά την περίοδο των εργαστηρίων στην κοινότητα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 12 και τα εργαστήρια στα διαφορετικά χωριά της περιοχής θα πρέπει να υλοποιούνται με συγκεκριμένη συχνότητα η οποία θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον κάθε 15 ημέρες.

Στα ταξίδια που αφορούν την περίοδο των εργαστηρίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και Σαββατοκύριακα.

Προετοιμασία και παραγωγή νέου έργου                    

 Μάιος- Ιούλιος 2025

 Ο συνολικός χρόνος διαμονής στην περιοχή για την περίοδο της προετοιμασίας και παραγωγής της παράστασης δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 25 ημέρες. Ο συνολικός αριθμός ταξιδιών για την προετοιμασία και παραγωγή του νέου έργου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 2.

Η κατάρτιση του προγράμματος επισκέψεων θα γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.

 

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

  • Η καλλιτεχνική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από καλλιτέχνες με ερευνητικό ή/και εκπαιδευτικό ή/και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και εμπειρία στην επιτόπια έρευνα και στους τομείς της μουσικής, του χορού και των εικαστικών (χειροτεχνία, παραδοσιακές κατασκευές, υφαντική κ.ο.κ).
  • Η καλλιτεχνική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 4 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη σε αυτήν μουσικού/συνθέτη.

Σημειώνεται ότι εάν θεωρηθεί αναγκαία η προσθήκη επιπλέον συντελεστών σε κάποια από τις φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας, το ενδεχόμενο θα εξεταστεί από το τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου κύκλου δράσεων στη Βόρεια Εύβοια από πλευράς της ομάδας που θα επιλεγεί, σε συνέχεια της παρούσας πρόσκλησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (55.000€) πλέον ΦΠΑ. Το ως άνω ποσό περιλαμβάνει την αμοιβή της ομάδας για την παροχή των υπηρεσιών της, όπως αυτές περιγράφονται στην ενότητα «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ 2024-2025» της παρούσας πρόσκλησης καθώς επίσης και τις δαπάνες για την εκτέλεση του έργου της ομάδας (έξοδα μετακίνησης από και προς την Bόρεια Εύβοια). Περαιτέρω, η Ε.Λ.Σ. θα καλύψει τα έξοδα διαμονής της ομάδας στην Βόρεια Εύβοια.  

Για την πληρωμή τους τα κατά περίπτωση φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα πρέπει να εκδίδουν τα σχετικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και να προσκομίζουν τις απαιτούμενες ενημερότητες (φορολογική, ασφαλιστική).

 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 

Στον φάκελο πρότασης της κάθε ομάδας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω αρχεία:  

  • Πρόταση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα πεδία που θα ερευνηθούν και η μεθοδολογία της έρευνας, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα όλων των φάσεων, οι θεματικές των εργαστηρίων, το κοινό στο οποίο απευθύνεται το κάθε εργαστήριο, η συχνότητα και το πλήθος των συναντήσεων του κάθε εργαστηρίου, οι τόποι υλοποίησης των εκάστοτε εργαστηρίων, οι στόχοι και οι προσδοκίες από την τελική παρουσίαση του έργου.
  • Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (motivation letter)
  • Βιογραφικό ομάδας (εφόσον υπάρχει προηγούμενη δραστηριότητα) και αναλυτικά βιογραφικά όλων των συντελεστών της ομάδας.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κατά την αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:   

  • Η συνάφεια της πρότασης με τη θεματική και την παραπάνω περιγραφή της δράσης. 
  • Το περιεχόμενο της πρότασης και η καλλιτεχνική και εκπαιδευτική της αρτιότητα.   
  • Ο ολοκληρωμένος και τεκμηριωμένος σχεδιασμός της πρότασης και ο ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός της.   
  • Η διακαλλιτεχνικότητα και η διαθεματικότητα  κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρότασης.
  • Η συνολική δραστηριότητα της ομάδας στο πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και η προηγούμενη εμπειρία τόσο της ομάδας όσο και των μελών ξεχωριστά σε εκπαιδευτικά προγράμματα.   

 

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ  

Η παρούσα Πρόσκληση θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (https://www.nationalopera.gr). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., που θα φέρει τον τίτλο «OPEN CALL: Μέλισμα ΙΙ», έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, επισυνάπτοντας σε μορφή αρχείων pdf τα ακόλουθα: 

  • Ένα αρχείο με την πρόταση στην οποία να περιγράφονται αναλυτικά τα πεδία που θα ερευνηθούν και η μεθοδολογία της έρευνας, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα όλων των φάσεων, οι θεματικές των εργαστηρίων, το κοινό στο οποίο απευθύνεται το κάθε εργαστήριο, η συχνότητα και το πλήθος των συναντήσεων του κάθε εργαστηρίου, οι τόποι υλοποίησης των εκάστοτε εργαστηρίων, οι στόχοι και οι προσδοκίες από την τελική παρουσίαση του έργου.
  • Ένα αρχείο με την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (motivation letter)
  • Ένα αρχείο με το βιογραφικό της ομάδας (εφόσον υπάρχει προηγούμενη δραστηριότητα) και αναλυτικά σε ξεχωριστά αρχεία τα βιογραφικά όλων των συντελεστών της ομάδας.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της ομάδας (αριθμός κινητού τηλεφώνου, email) θα πρέπει να αναγράφονται στο κύριο σώμα του email.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται παραπάνω και οι ομάδες που τα πληρούν, θα κληθούν σε συνεντεύξεις μέχρι την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024.

  

Σημείωση: σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην ομάδα των συντελεστών είτε στο περιεχόμενο της πρότασης από αυτό που έχει κατατεθεί, η νέα πρόταση θα επανεξεταστεί από το τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.

Η ΕΛΣ δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε συνεργασία με κάποια ομάδα εφόσον δεν βρεθεί κάποια πρόταση που να πληροί τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

 

Για απορίες – διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..