Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσκληση συμμετοχής στα εργαστήρια ηλεκτροακουστικής σύνθεσης ΛΑΝΘΑΝΩΝ ΧΩΡΟΣ

 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

 

Λανθάνων Χώρος

Εργαστήρια ηλεκτροακουστικής σύνθεσης

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης

 

Μάρτιος – Ιούνιος 2024

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προσκαλούν νέους καλλιτέχνες που εξερευνούν τον ήχο ως μέσο δημιουργίας και κατέχουν γνώσεις ηχητικής τεχνολογίας στον νέο κύκλο εργαστηρίων ηλεκτρoακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε εβδομαδιαίες συναντήσεις από τις 21 Μαρτίου έως και τις 30 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των συνθέσεων που θα προκύψουν κατά τη δημιουργική διαδικασία την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με ποιους τρόπους μπορεί ένα κείμενο να μετουσιωθεί σε ηχητικό χώρο; Ποια διαδικασία μετατρέπει τις δισδιάστατες σελίδες ενός βιβλίου στο πολυδιάστατο ηχοτοπίο που συνθέτει με το μυαλό του ο αναγνώστης; Πώς ένας καλλιτέχνης μετατρέπει τις τυπωμένες λέξεις σε ηχητική εμπειρία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσει ο νέος κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος έχοντας ως αφετηρία τη δύναμη του γραπτού λόγου να πυροδοτεί τη δημιουργία ποικιλίας καλλιτεχνικών προϊόντων που αναπλάθουν το περιεχόμενό του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και τους προσκαλεί σε μια δημιουργική περιπέτεια διαμόρφωσης αισθητικών εμπειριών βασισμένων στη μουσική και την ηχητική τέχνη στοχεύοντας στην ανάδειξη της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ φιλοσοφίας, μύθου και μουσικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες, με έμπνευση από τη βιβλιογραφία γύρω από την εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία, θα χρησιμοποιήσουν τον γραπτό λόγο ως πρωτογενές υλικό και θα δοκιμάσουν να αποδώσουν τα τοπία και τα γεγονότα κειμένων της επιλογής τους σε δικά τους έργα ακουσματικής μουσικής. Mέρος του εκπαιδευτικού σκέλους του προγράμματος θα αποτελέσει η παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες της σπουδαίας όπερας του Βάγκνερ σε μια διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 17.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.

Ο Λανθάνων Χώρος θα αναδείξει τον ζωτικό χώρο που παρέχει ιστορικά το βιβλίο στις τέχνες και ως εκ τούτου την ιδιαίτερη σημασία της συστέγασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των δύο φορέων.

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης

Ημερομηνίες: Πέμπτες 21, 28 Μαρτίου, 4, 11, 18, 25 Απριλίου, 9, 16, 23, 30 Μαΐου 2024

Ώρες: 11.00-13.30

Ημερομηνίες προβών στην Εναλλακτική Σκηνή: Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ημερομηνία παρουσίασης: 6 Ιουνίου 2024, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

Eκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 8 Μαρτίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Αριθμός συμμετεχόντων: 7

Όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αίτησής τους μέσω email.

* Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα ληφθεί υπόψη η προηγούμενη καλλιτεχνική εμπειρία, οι γνώσεις ηχητικής τεχνολογίας και το δείγμα δημιουργικού έργου, το οποίο θα υποβληθεί μέσω ψηφιακών συνδέσμων στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Όροι και προϋποθέσεις

  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια προϋποθέτει την παρουσία των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να προσέρχονται στα εργαστήρια με τον δικό τους φορητό υπολογιστή και τα ακουστικά τους.

 

Σε συνεργασία 

NLGSNFCC 1 page 0001

 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24