Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

H παράσταση «Ωδή σε μια γάτα» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» | 26, 27 Σεπτεμβρίου 2023

 

Μουσική παράσταση
Ωδή σε μια γάτα

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 / Ώρα έναρξης: 19.00
Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ)
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

 

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 / Ώρα έναρξης: 20.00
Αύλειος χώρος Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»
(Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα)


Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklovers Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος

 

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

 

 

Η παράσταση Ωδή σε μια γάτα, ένα έργο που συνδυάζει με παιγνιώδη τρόπο το μουσικό θέατρο με τη μαγεία του τσίρκου, έρχεται για δύο μοναδικές παραστάσεις στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00, και στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα) την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη και καλλιτεχνική συνεπιμέλεια Κατερίνας Κούρτη, βασίζεται στη μελέτη Η γάτα (1888) του καθηγητή Φυσικής Ιστορίας Σπύρου Μηλιαράκη, στην οποία περιγράφονται οι σωματικές της ιδιότητες, οι πνευματικές της αρετές και η συμπεριφορά της εντός και εκτός σπιτιού. Σε αυτήν ενσωματώνονται κείμενα όπως Οι λεοπαρδάλεις του Φαίδρου Μπαρλά και Oda al gato του Πάμπλο Νερούντα, που πραγματεύονται την ιστορία της σχέσης της με τον άνθρωπο και την καθημερινή τους συνύπαρξη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ταυτόχρονα και μια αλληγορία για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση εν γένει αλλά και τις στρατηγικές επιβίωσης των ανθρώπινων και μη όντων, όταν καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αφιλόξενα ή εχθρικά περιβάλλοντα.

Στη σκηνή, τρεις περφόρμερ δανείζονται στοιχεία από τον συναρπαστικό κόσμο του τσίρκου, ενώ αφηγούνται και σωματοποιούν τις δεξιότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες της γάτας. Ο ηθοποιός Λάμπρος Γραμματικός, ο μουσικός Αντώνης Παπανικολάτος και η σοπράνο Ανίτα Αθηνά Σούση, μέσα από φωνητικούς και ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς, συμπράττουν σε μια σκηνική ωδή για τη γάτα, με άξονα την απόλαυση της παρατήρησης μιας καθημερινής σχέσης.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης
Καλλιτεχνική συνεπιμέλεια, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Δάφνη Αηδόνη

Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Αντώνης Παπανικολάτος, Ανίτα Αθηνά Σούση

 

Πληροφορίες: nationalopera.gr, lirikosnotos.gr

 

 

Ο κύκλος εκδηλώσεων Booklovers Point του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας ΑττικήςΚαλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής.

espa

 
 
 


sindesmos notion dimon attikis

 

Σε συνεργασία
nl1  

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ 
isn logo