Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 image001.png

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Όπερα του Μηνά Ι. Αλεξιάδη

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 Ώρα: 20.30

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

 

Η όπερα αυτή, ολοκληρώνει το πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, με υπότιτλο «Οικολογική όπερα Κ 15» και είναι το πρώτο μουσικοθεατρικό έργο με θέμα τα ποτάμια και τα ρέματα της Αττικής. Εδώ, οι τρεις φυλακισμένοι-μπαζωμένοι ποταμοί (Ιλισσός, Ηριδανός, Κηφισσός) και η νύμφη Καλλιρρόη πρωταγωνιστούν σε προσωπικές και ερωτικές περιπέτειες. Ταλαιπωρούνται από τον «βαρόνο της νύχτας» κύριο Τάκη, αλλά με την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς και έναν χρησμό του μάντη Τειρεσία οδηγούνται στην ανάδυση και απελευθέρωσή τους, μέσα από ένα αισιόδοξο θριαμβευτικό φινάλε.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική σύνθεση, ποιητικό κείμενο Μηνάς I. Αλεξιάδης

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας

Σκηνοθεσία Νίκος Διαμαντής

Σκηνικά Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Χορογραφία Πιερ Ταβερνιέ

Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας

Βίντεο Μιχάλης Μαυρομούστακος

Ηχητικός σχεδιασμός Γρηγόρης Κουτσιλιέρης

«Στην  Β’ Πράξη, τα  κομμάτια  «Τόσες μέρες, τόσες νύχτες» και «Σκιές και πνεύματα» έχουν ενορχηστρωθεί από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ιλισσός Χρήστος Κεχρής

Ηριδανός Κώστας Μαυρογένης

Κηφισσός Γιώργος Ματθαιακάκης

Καλλιρρόη Μαριάννα Πολυχρονίδη

Κύριος Τάκης Κώστας Φλωκατούλας

Προϊσταμένη ιατρείου / Θεία Καίτη Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Θεά Αθηνά Μαργαρίτα Βαρλάμου

Μάντης Τειρεσίας Νίκος Σπανάτης

Σκιά Αχιλλέας Χαλδαιάκης

 

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Σοφία Παπαδημητροπούλου (Θάλεια), Γεωργία Τσετσώνη  (Ευτέρπη), Κατερίνα Μποτώνη (Κλειώ)

Χρήστος Δεληζώνας (Αριστείδης / Άρης), Χρήστος Ραμμόπουλος (Θεμιστοκλής / Θέμης), Ίλυα Αλγκάερ (Νίκανδρος / Νίκος)

 

ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο, άλτο φλάουτο, πίκολο, φλογέρα), Εβελίνα Χαρκοφτάκη  (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο), Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα, φλικόρνο), Άγγελος Μιχαήλ  (κόρνο), Παναγιώτης ΚολιαβασίληςΙσίδωρος Θύμης  (κρουστά), Άλκηστις Ραυτοπούλου (πιάνο, πλήκτρα), Άρης Δημητριάδης (μαντολίνο, μαντόλα), Γιάννης Τζιώτης (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Δημήτρης Παπαλάμπρου  (ηλεκτρικό μπάσο)

 

Κατάλληλο για θεατές από 15 ετών και άνω

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: www.ticketservices.gr

 

 

Περιγραφή  της πλοκής  της όπερας

Οι τρεις φυλακισμένοι ποταμοί κλαίνε αρχικά την μοίρα τους, όμως στη συνέχεια  ξεμυτίζουν και διαφεύγουν με την επιθυμία, επιτέλους να... ξαναζευγαρώσουν (όπως έκαναν και στην Αρχαία Αθήνα): τραυματίζονται, εμπλέκονται σε φυσικοθεραπείες, εμβολιασμούς και ντροπιάζονται, όταν έρχονται σε επαφή με τη διασκέδαση ενηλίκων που προσφέρει ο μπαζωτής ποταμών και «pro–αγωγός» κύριος Τάκης, ο «Κυκλοβόρος». Πρώην πολίτες και ναϊάδες της αρχαίας Αθήνας έχουν επίσης εκπέσει και τώρα είναι πελάτες και «καμπαρετζούδες», ενώ η νύμφη Καλλιρρόη (νυν αρτίστα στα υπόγεια) προετοιμάζει την εκδίκησή της. Tην πλοκή σχολιάζει εξαρχής η «από μηχανής» θεά Αθηνά, η οποία δρομολογεί και μιαν υπερβατική προφητεία του μάντη Τειρεσία για την αποκατάσταση των ποταμών. Ο κ. Τάκης, με σύμμαχο την φανταιζί  προϊσταμένη ιατρείου «θεία Καίτη», θέλει να μπαζώσει τελικά και τον Ποδονίφτη, για να χτίσει εκεί γκαρσονιέρες «River-bnb», αλλά συλλαμβάνεται, δικάζεται και αθωώνεται προσωρινά «υπό όρους». Τελικά, ακολουθώντας μια συλλογική πορεία απελευθέρωσης, οι ποταμοί  ξαναβγαίνουν  στο φώς, κλείνοντας το έργο με ένα θριαμβικό τραγούδι ανάδυσης και αποκατάστασής τους .

 

Σημείωμα του συνθέτη και λιμπρετίστα

Kάτοικος της περιοχής Κυκλοβόρου εκ γενετής, τώρα στο Διαβολόρεμα, παιδική ηλικία στον Ιλισσό: Μιχαλακοπούλου και Ξενίας, παίζαμε σε μιαν αυλή με κουνέλια, αυτά που πνίγηκαν και πνίγονται, όταν και όσο πέφτουν επάνω τους μπάζα. Η ονομασία και η διαδρομή της παλιάς λεωφορειακής γραμμής «Κυνοσάργους – Τρεις Γέφυρες» έδινε κάποτε το στίγμα για τις θέσεις και την πορεία των ποταμών μέσα στο λεκανοπέδιο. Μια όπερα για τη μεγάλη κρυφή ελπίδα: τα ποτάμια και τα ρέματα να ξαναβγούν στο αττικό φως, όπου αυτό μπορεί να γίνει δυνατό.

— Μηνάς Ι. Αλεξιάδης

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το μυστικό των ποταμών της Αττικής είναι μια πρωτότυπη μεταφορά της ιστορίας της Αθήνας. Με πικάντικο και παιγνιώδη τρόπο αναδεικνύονται θέματα που αφορούν τον τρόπο που χτίστηκε η πόλη και ο χαρακτήρας των αστικών παρεμβάσεων. Τα ποτάμια της Αθήνας μπαζώνονται και μαζί τους η ιστορία της πόλης. Όμως, μέσα από ένα παιχνίδι ήχων και χρωμάτων και μέσα από μια πανδαισία μουσικής, ο έρωτας τρυπώνει και ο πόθος –κυριολεκτικός και μεταφορικός– οδηγεί τα ποτάμια στην επανάσταση. Μια οικολογική επανάσταση που μας σιγοψιθυρίζει μελωδίες και ακούσματα δικά μας, οικεία και ανθρώπινα, σε διαστάσεις ενός μύθου ή, καλύτερα, ενός ελληνικού παραμυθιού.

— Νίκος Διαμαντής

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.nationalopera.grwww.lirikosnotos.gr

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος είναι διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής

 

 

sindesmos notion dimon attikis

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

ISN

 

espa