Τρίτη, 23 Μαϊος 2023

UNBOXING CALLAS σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο

 

UNBOXING CALLAS: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

Ξεναγήσεις στις 30 Μαΐου & 2, 6, 7, 9 Ιουνίου 2023

Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

 

Η εγκατάσταση παραμένει ανοιχτή για το κοινό, έως τις 9 Ιουνίου 2023. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-22.00

Στις 27 & 28 Μαΐου η εγκατάσταση θα παραμείνει κλειστή.

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων για το UNBOXING CALLAS: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις. Οι ξεναγήσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική γλώσσα από τους συντελεστές της εγκατάστασης και θα διαρκούν περίπου μία ώρα.

Οι ξεναγήσεις, με αφορμή τη συνομιλία της σύγχρονης δημιουργίας με το ιστορικό και αρχειακό υλικό, επιχειρούν να εξερευνήσουν εκ νέου τον μύθο της Μήδειας, αλλά και τον μύθο και την προσωπικότητα της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας όλων των εποχών. Επιπλέον, στόχο έχουν να φωτίσουν πτυχές της σύμπραξης του Αλέξη Μινωτή, του Γιάννη Τσαρούχη και της Μαρίας Κάλλας, αλλά και να αναδείξουν εκείνη την ιστορική συνεργασία με αφορμή τη Μήδεια –από το Ντάλλας (1958) και το Λονδίνο (1959) μέχρι την Επίδαυρο (1960) και το Μιλάνο (1962)– ως ένα κατεξοχήν παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός.

Το πρόγραμμα UNBOXING CALLAS εγκαινιάστηκε στις 4 Μαΐου 2023 και προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης του μύθου της Μαρίας Κάλλας.

Σε αυτή την πρώτη φάση του προγράμματος, έως τις 9 Ιουνίου στο Φουαγέ της ΕΛΣ, ο προσκεκλημένος εικαστικός Πάνος Προφήτης, εστιάζοντας στον ρόλο της Μήδειας από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι, δημιούργησε μια γλυπτική εγκατάσταση η οποία, ως απόσπασμα θεατρικής σκηνής, εμπνέεται από το προφίλ της Μαρίας Κάλλας και οδηγείται στην αφήγηση του χαρακτήρα της Μήδειας. Επιπλέον, μαζί με τη Βέρα Ζούκα και τον Γιώργο Αθανασίου, προτείνοντας μια νέα σχεδόν σουρεαλιστική αφήγηση του μύθου και με άμεση αναφορά σε χαρακτηριστικές κινήσεις της διάσημης Divina, δημιούργησαν την προβολή με τίτλο Πράξη ΙΙΙ (2023).

Παράλληλα, στον 5ο όροφο εκτίθεται πλούσιο ιστορικό υλικό –αλληλογραφία, φωτογραφίες, σκηνοθετικές σημειώσεις και σκηνογραφικά σχέδια, σκίτσα, αποσπάσματα εφημερίδων– από το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το αρχείο Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή (ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ) και το Ίδρυμα Τσαρούχη, το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή της Μήδειας όπως παρουσιάστηκε στην Όπερα του Ντάλλας, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

 

Πολυμορφική εγκατάσταση

UNBOXING CALLAS:

Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

Έως τις 9 Ιουνίου 2023 (εκτός 27 & 28 Μαΐου)

Καθημερινά 11.00-22.00

Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρες προβολής του έργου Πράξη ΙΙΙ καθημερινά 11.15-11.45, 13.15-13.45, 15.15-15.45, 18.15-18.45

Είσοδος ελεύθερη

 

Ξεναγήσεις 15 ατόμων θα πραγματοποιηθούν από συντελεστές της εγκατάστασης στα ελληνικά με διάρκεια περίπου μία ώρα τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

  • Τρίτη 30 Μαΐου, ώρα 11.00 με τις Σοφία Κομποτιάτη και Στέφη Στούρη
  • Παρασκευή 2 Ιουνίου, ώρα 18.00 με τους Βασίλη Ζηδιανάκη και Σοφία Κομποτιάτη
  • Τρίτη 6 Ιουνίου, ώρα 11.00 με τις Σοφία Κομποτιάτη και Στέφη Στούρη
  • Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 18.00 με τους Βασίλη Ζηδιανάκη, Πάνο Προφήτη και Στέφη Στούρη
  • Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 19.00 με τους Βασίλη Ζηδιανάκη, Στέφη Στούρη, Πάνο Προφήτη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Σοφία Κομποτιάτη

 

Ελεύθερη συμμετοχή στις ξεναγήσεις με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 24/5 στις 12.00, αποκλειστικά μέσω www.ticketservices.gr

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια Προγράμματος Έτους Κάλλας Γιώργος Κουμεντάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια Unboxing Callas Βασίλης Ζηδιανάκης
Εικαστική σύλληψη, εκτέλεση Πάνος Προφήτης
Συνεργάτιδα επιμέλειας Στέφη Στούρη
Επιστημονική σύμβουλος Σοφία Κομποτιάτη
Έντυπο υλικό, έργο σε εξέλιξη της Χρυσάνθης Κουμιανάκη
Η Πράξη ΙΙΙ κινηματογραφήθηκε από τον Γιώργο Αθανασίου.
Στις Πράξεις Ι & ΙΙΙ συμμετέχει η χορεύτρια Βέρα Ζούκα.
Σχεδιασμός προθηκών Χοσέ Μπαγιερζόσα
Συντονισμός παραγωγής Σοφία Θεοδωράκη
Σε συνεργασία με τον ATOPOS cvc

 

Χορηγός Προγράμματος Έτους Κάλλας

ΔΕΗ

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής Προγράμματος Έτους Κάλλας

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ