Τρίτη, 25 Απριλίου 2023

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηχητική τέχνη και Κώφωση: η μουσική ως ενσώματο βίωμα» των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ παρουσιάζει μία χαλαρή παράσταση

 

 

Ηχητική τέχνη και Κώφωση: η μουσική ως ενσώματο βίωμα

Χαλαρή παράσταση

Σχεδιασμός χαλαρής παράστασης:

Ομάδα Akoo-o, Τwixtlab ΑΜΚΕ & Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ

 

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ώρα έναρξης: 14.00

Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηχητική τέχνη και Κώφωση: η μουσική ως ενσώματο βίωμα» των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει τον κύκλο των εργαστηρίων του με μια χαλαρή παράσταση, μια καθολικά προσβάσιμη επιτέλεση δομημένου αυτοσχεδιασμού, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 στις 14.00 στο φουαγέ της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη στους συμμετέχοντες μέσω της διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στον κύκλο δράσεων καθολικής προσβασιμότητας «Όλοι μαζί στην όπερα», ο οποίος υλοποιείται με τη στήριξη της Alpha Bank.

 

Τα εργαστήρια «Ηχητική τέχνη και Κώφωση: η μουσική ως ενσώματο βίωμα» (Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς) και η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ (Χάρης Λαμπράκης) θα αυτοσχεδιάσουν από κοινού προσφέροντας μια νέα εμπειρία μουσικής συν-δημιουργίας, η οποία αξιοποιεί περισσότερο το οπτικό ερέθισμα παρά την ακοή. Υπό τη διεύθυνση ενός λογισμικού που δημιούργησε ο συνθέτης και sound artist Ορέστης Καραμανλής, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα αυτοσχεδιάσουν και θα συνθέσουν στο πλαίσιο μιας χαλαρής παράστασης, γνωστής ως relaxed performance. Πρόκειται για μια πρακτική που καταργεί τις συμβάσεις των καθιερωμένων τρόπων παρουσίασης μουσικών, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με εμφανείς ή αφανείς αναπηρίες όλων των ηλικιών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στον χώρο, να παραμείνει για όση ώρα επιθυμεί, να συμμετέχει στο έργο, να μιλά ή να παράγει ήχους. Θα έχουμε έτσι όλοι μαζί την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε βιωματικά τη διαδικασία της δημιουργίας του μουσικού έργου, αλλά και να εξοικειωθούμε με τη συνθήκη της χαλαρής παράστασης, μια τάση των παραστατικών τεχνών που σταδιακά διαδίδεται σε πληθώρα μουσικών και θεατρικών σκηνών του εξωτερικού με στόχο την καθολική προσβασιμότητα.

 

Σχεδιασμός: Όμάδα Akoo-o: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist, μουσικολόγος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) & Γιώργος Σαμαντάς (sound artist, κοινωνικός ανθρωπολόγος), ΤWIXTlab AMKE (με αφορμή το πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας B-AIR: Art Infinity Radio, music for babies, todldlers and vulnerable groups με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Β Air logo new        Creative Europe logo eng

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ορέστης Καραμανλής (συνθέτης, sound artist, διδάσκων ΕΚΠΑ)

Σε συνεργασία με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ

Διερμηνεία: Ξένια Νικολακοπούλου

 

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ώρα έναρξης: 14.00

Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

 

Χορηγός προσβασιμότητας ΕΛΣ

alphabank

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

isn logo