Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Πρόσκληση συμμετοχής για εφήβους στο βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο με έμπνευση από τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ

 

 Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Μεταμορφώσεις: Βέρθερος

Βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο με έμπνευση τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ, για εφήβους ηλικίας 11 έως 14 ετών 

1 Απριλίου (17.00-19.00) & 2 Απριλίου (17.00-20.00) 2023

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Ομιλητής: Μάριος Χατζηπροκοπίου (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις επιστρέφει στις 1 και 2 Απριλίου 2023 με ένα διήμερο εργαστήριο για εφήβους ηλικίας 11 έως 14 ετών, που αντλεί έμπνευση από τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου.

Με αφετηρία τη σπουδαία όπερα που αναφέρεται στην ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ, οι συμμετέχοντες, ξεκινώντας από τη διερώτηση γύρω από το πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, θα παρακινηθούν να εκφραστούν μέσα από τη μουσική. Αντλώντας έμπνευση από τον συγκλονιστικό Βέρθερο, θα επιχειρήσουμε να αφήσουμε κατά μέρος το πληκτρολόγιο προκειμένου να δώσουμε προτεραιότητα στις νότες και τις μελωδίες για την εξωτερίκευση των πιο όμορφων συναισθημάτων μας. Το εργαστήριο θα υλοποιήσει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή σε συνεργασία με τον σολίστα του ακορντεόν Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη, ενώ σε αυτό θα συνεισφέρει και ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ποιητής Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε ακορντεόν κονσέρτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Bachelor) και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ανοβέρου (Master) με υποτροφίες από -μεταξύ άλλων- το Ίδρυμα Ωνάση, το Ι.Κ.Υ. και το Stiftung für die HMTMH. Από το 2016 έως το 2019 έζησε στο Μπουένος Άιρες όπου έμαθε bandoneon και ήρθε σε επαφή με το tango. Εκεί, ηχογράφησε δίσκους με τα δύο δικά του μουσικά σχήματα, Anámnezy και Kalo Chiriklo (το δεύτερο με την υποτροφία Mecenazgo της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες). Κατά την παραμονή του στην Αργεντινή δίδαξε ελληνική μουσική στο Ίδρυμα ¨Fundación Helénica en Argentina¨. Έχει δώσει συναυλίες σόλο ή με μουσικά σχήματα σε Ελλάδα, Γερμανία, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, Χιλή, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Σερβία. Επιπλέον, είναι μέλος του Oros Ensemble και τακτικός συνεργάτης της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Μάριος Χατζηπροκοπίου

Ποιητής, περφόρμερ και ερευνητής με έδρα την Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο Τοπικοί Τροπικοί (Αντίποδες, 2019) συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες και την τελική ψηφοφορία για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά. Έχει παρουσιάσει περφόρμανς και παραστασιακές διαλέξεις διεθνώς (βλ. ενδεικτικά: Παν/μιο Οξφόρδης, Mouvoir Tanztheater/Κολωνία, Spinnerei/Λειψία, Ίδρυμα Ωνάση, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Athens Biennale, Mostra Latinoamericana de Perfromances Urbanas/ Βραζιλία κ.α.), ενώ έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε διάφορες παραγωγές (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημητρίων, Φιλίππων κ.α.). Έχει μεταφράσει τέσσερα βιβλία της Clarice Lispector. Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και επίκουρος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η έρευνά του εστιάζει σε επιτελέσεις μετανάστευσης και προσφυγικότητας, σύγχρονες επαναγνώσεις του αρχαίου δράματος, επιτελέσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας, καθώς και τελετουργικές επιτελέσεις θρήνου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μεταμορφώσεις

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

 

Υποβολή συμμετοχής από 16 έως 28 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Χορηγός εκπαιδευτικού προγράμματος 

peiraioslogo

 

 

 Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

isn logo