Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο δημιουργίας μουσικών «επιστολών»

 

 Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Μεταμορφώσεις: Βέρθερος

Εργαστήριο δημιουργίας μουσικών «επιστολών» για εφήβους ηλικίας 11 έως 14 ετών 

1 Απριλίου (17.00-19.00) & 2 Απριλίου (17.00-20.00) 2023

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Ομιλητής: Μάριος Χατζηπροκοπίου (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις επιστρέφει στις 1 και 2 Απριλίου 2023 με ένα διήμερο εργαστήριο δημιουργίας μουσικών «επιστολών» για εφήβους ηλικίας 11 έως 14 ετών, που αντλεί έμπνευση από τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου.

Με αφετηρία τη σπουδαία όπερα που αναφέρεται στην ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ, οι συμμετέχοντες, ξεκινώντας από τη διερώτηση γύρω από το πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, θα παρακινηθούν να εκφραστούν μέσα από τη μουσική. Αντλώντας έμπνευση από τον συγκλονιστικό Βέρθερο, θα επιχειρήσουμε να αφήσουμε κατά μέρος το πληκτρολόγιο προκειμένου να δώσουμε προτεραιότητα στις νότες και τις μελωδίες για την εξωτερίκευση των πιο όμορφων συναισθημάτων μας. Το εργαστήριο θα υλοποιήσει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή σε συνεργασία με τον σολίστ του ακορντεόν Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη, ενώ σε αυτό θα συνεισφέρει και ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ποιητής Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μεταμορφώσεις

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

 

Υποβολή συμμετοχής από 16 έως 26 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 

Χορηγός εκπαιδευτικού προγράμματος 

peiraioslogo

 

 

 Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

isn logo