Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Η Σαβίνα Γιαννάτου & οι CHÓRES ταξιδεύουν στην Πάρο και στη Νάξο

 

 

Συναυλία 

Σαβίνα Γιαννάτου & CHÓRES

Περάσματα
Ανθολόγιο τραγουδιών σε μεταγραφές των Γρηγόρη Ελευθερίου, Γιάννη Μαραμαθά,
Άλκη Μπαλτά, Φίλιππου Σακαγιάν, Γκάρυ Σάλομον και Χρήστου Σαμαρά

 

Πάρος: «Φεστιβάλ στο Πάρκο 2022»
Θέατρο «Αρχίλοχος» 
25 Ιουλίου 2022 / Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ / Προπώληση: ticketservices.gr

 

Φεστιβάλ Νάξου 2022
Πύργος Μπαζαίου
26 Ιουλίου 2022 / Ώρα έναρξης: 21.30 
Είσοδος ελεύθερη 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25.07.22:  Στις συναυλίες που θα δώσουν οι CHÓRES στις 25 Ιουλίου στο Θέατρο «Αρχίλοχος» στην Πάρο και στις 26 Ιουλίου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο δεν θα συμμετάσχει η Σαβίνα Γιαννάτου, καθώς βρίσκεται σε ανάρρωση.

 

Μετά τις δύο sold out συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι CHÓRES συνεχίζουν το απροσδόκητο μουσικό ταξίδι τους και παρουσιάζουν τα Περάσματα στις 25 Ιουλίου στο Θέατρο «Αρχίλοχος» στην Πάρο, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ στο Πάρκο 2022», και στις 26 Ιουλίου στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Νάξου 2022». 

 

Το πρόγραμμα Περάσματα, σε επιμέλεια του Κορνήλιου Σελαμσή, συνδυάζει την παράδοση, τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό σε αξεδιάλυτο σύνολο, με βασικό όχημα την ανθρώπινη φωνή. 

Τα Περάσματα αποτελούν ένα ανθολόγιο έργων που γράφτηκαν ειδικά για τις συναυλίες αυτές από τέσσερις διαφορετικούς συνθέτες, τους Γρηγόρη Ελευθερίου, Γιάννη Μαραμαθά, Φίλιππο Σακαγιάν και Γκάρυ Σάλομον, χρησιμοποιώντας όμως ως βάση για το καθένα ένα τραγούδι που προϋπήρχε. 

Διατρέχοντας τους μουσικούς τόπους και την ιστορία της Μεσογείου, αυτά τα αρχικά τραγούδια, άλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε γραμμένα από επώνυμους συνθέτες, γίνονται, στα χέρια μιας νεότερης γενιάς συνθετών που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλικό για έρευνα και δημιουργία καινούριων μουσικών εμπειριών και απροσδόκητων εκπλήξεων.

Έτσι, μεταξύ άλλων, η κορσικανική πολυφωνία, ο μουσικός πολιτισμός των Ισπανοεβραίων προσφύγων Σεφαρντίμ, η τραγουδοποιία της Λένας Πλάτωνος, η παράδοση της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα και η αρχαιότερη πλήρως σωζόμενη μουσική σύνθεση, ο αρχετυπικός Επιτάφιος του Σεικίλου, διασταυρώνονται με υλικά και μέσα που οι συνθέτες του σήμερα οραματίζονται και εφευρίσκουν. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δύο ιστορικές χορωδιακές μεταγραφές παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών από τους διακεκριμένους συνθέτες Άλκη Μπαλτά και Χρήστο Σαμαρά.

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός υλικών παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο στο μεταίχμιο της νεωτερικότητας και της παράδοσης. 




Σαβίνα Γιαννάτου φωνή

Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES

Μαρία Δελαπόρτα, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Ζούτσου, Ναταλία Κατσιμάνη, Σοφία Κατσιούρη, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Αλκμήνη Μπασακάρου, Ινώ Πικιώνη, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαρίνα Σκούρα

Νάνσυ Κλαμπάτσα αρχαία λύρα, Μαρία Δελαπόρτα κανονάκι, Ειρήνη Ζούτσου σαντούρι, Σοφία Κατσιούρη βιολοντσέλο

Επιμέλεια: Κορνήλιος Σελαμσής 

Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES: Μαρίνα Σάττι

Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία φωνητικού συνόλου CHÓRES: Σιμέλα Εμμανουηλίδου

Οργάνωση παραγωγής φωνητικού συνόλου CHÓRES: Νάντια Σαμαρά