Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής πλημμύρησε με μουσικές και ύμνους το κέντρο της Αθήνας για τρεις μέρες.

 

Χιλιάδες θεατές έγιναν κοινωνοί του τριήμερου μαραθωνίου της λατρευτικής μουσικής από την Μ. Δευτέρα, έως την Μ. Τετάρτη στην Πλάκα. Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH και καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη πρότεινε μια μουσική σκυταλοδρομία 62 συναυλιών σε 17 εμβληματικά τοπόσημα ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία κατάνυξης.

 

Άλλοτε με σύμμαχο τον καιρό, άλλοτε με ομπρέλες και ζεστά ρούχα, κάθε μέρα από την Μ. Δευτέρα έως την Μ. Τετάρτη από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 23.00 το βράδυ, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έγινε το σημείο συνάντησης χιλιάδων Αθηναίων, αλλά και επισκεπτών της πόλης μας. Με οδηγό τον χάρτη των 17 σημείων διεξαγωγής του φεστιβάλ, οι θεατές συναντήθηκαν στους δρόμους, στις πλατείες, στα μουσεία, στις εκκλησίες για να ακούσουν με απόλυτη προσήλωση μια αδογμάτιστη προσέγγιση της λατρευτικής μουσικής - της μουσικής που επικαλείται ή γράφεται για θρησκευτική χρήση.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Κουμεντάκης, σημειώνει: «Το αίσθημα του 1ου φεστιβάλ λατρευτικής μουσικής καταγράφηκε στους δρόμους της Πλακας που βρεθήκαμε ξανά, αγκαλιαστήκαμε και βιώσαμε από κοινού μια νέα εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο, από αυτές που η πανδημία μας είχε κάνει να ξεχάσουμε. Χάρη στην αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Υπουργού Λίνας Μενδώνη και με την συμβολή της Eurolife FFH, το φεστιβάλ πρόσφερε στην πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μια ανάσα πολιτισμού, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της μεγάλης εβδομάδας και με το πρώτο φως της άνοιξης. Προσωπικά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο όλων των εκδηλώσεων του φεστιβάλ και για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό σε όλες τις πτυχές και προσεγγίσεις της λατρευτικής μουσικής. Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, όλους όσους εργάστηκαν, τους υπευθύνους και το προσωπικό των χώρων που δόθηκαν οι συναυλίες και φυσικά το μεγάλο κοινό που αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό. H εμπειρία της φετινής διοργάνωσης θα είναι το εφόδιο μας για ένα ακόμα πιο ανοιχτό, ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό, ακόμα πιο φιλόδοξο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής».

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, πάνω από 3.000 θεατές κάθισαν στα σκαλάκια για να ακούσουν μια νέα εκδοχή του Επιταφίου του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου με την Νατάσσα Μποφίλιου, τους 15 Εσπερινούς του Μάνου Χατζιδάκι, τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ, ενώ εντός του Μουσείου έδωσαν συναυλίες τα φωνητικά σύνολα Equabili και Voci Contra Tempo.

Στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά παρουσιάστηκε το νέο έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη «… ἐν τῇ ἐρήμῳ» -μια ανάθεση της ΕΛΣ- , οι ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης και η συναυλία Dies iræ – Υπέρβαση και λατρεία στον Μεσαίωνα.

Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, παρουσιάστηκαν -η ανάθεση της ΕΛΣ- Στο Λυκαυγές της άνοιξης του Κυριάκου Καλαιτζίδη, η Ακένωτος κρήνη του Αποστόλη Κουτσογιάννη με το Oros Ensemble και το Καταλόγι της Μάρθας Μαυροειδή.

Στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών ο Δημήτρης Μπάκας παρουσίασε το

R-evolution #Passion -ανάθεση της ΕΛΣ-, το Sibilima Enseble ένα αφιέρωμα στον Παλεστρίνα και ο Νίκος Βασιλείου τη συναυλία Θρήνος και μεταφυσική στη μουσική του 20ου αιώνα.

Στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο Μάρκελος Χρυσικόπουλος παρουσίασε μια μεταγραφή για μουσική δωματίου του Στάμπατ Μάτερ του Ροσσίνι και ο Ιάσων Μαρμαράς τις Γερμανικές Θρηνωδίες.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ελισαίου (εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη) στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάστηκε η ανάθεση της ΕΛΣ στον Σπύρο Καλλιβωκά Λειτουργία των Πειρασμών, καθώς και η συναυλία Παπαδιαμάντης – Μνήμη δικαίου μετ’ εμποδίων με τον Βυζαντινό Χορό Τρόπος.

Στο Μετόχι Παναγίου Τάφου ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης με τον Βυζαντινό Χορό Τρόπο παρουσίασε ένα Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου παρουσιάστηκε το Continuum με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και η συναυλία της Ερήνης Μάτια μου, μάτια.

Στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό παρουσιάστηκε μαραθώνιος έργων λατρευτικής μουσικής σε πιάνο.

Στο Λουτρό των Αέρηδων ο Γιάννης Μαραμαθάς παρουσίασε το έργο Σημύδες, μια ανάθεση της ΕΛΣ.

Στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αγία Σοφία οι Chores παρουσίασαν επτά λατρευτικά τραγούδια από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Στον Μητροπολιτικό – Καθεδρικό Ναό Αθηνών, το ανδρικό φωνητικό σύνολο Meizon Ensemble παρουσίασε a cappella χορωδιακά έργα λατρευτικού χαρακτήρα.

Οι Μουσικές (Μπάντες) της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού έκλεισαν το πρόγραμμα της κάθε ημέρας του Φεστιβάλ με μια κατανυκτική μουσική περιφορά στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την οποία ακολούθησαν χιλιάδες θεατές.

 

 

Δείτε εδώ το απολογιστικό βίντεο της 1ης μέρας του Φεστιβάλ

Δείτε εδώ το απολογιστικό βίντεο της 2ης μέρας του Φεστιβάλ

Δείτε εδώ το απολογιστικό βίντεο της 3ης μέρας του Φεστιβάλ

 

 

Φωτογραφίες