Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ

 

Το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών ο Γκρέιαμ Βικ, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της όπερας παγκοσμίως, από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία του ο κορονοϊός.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοσυνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 2007/08 σκηνοθετώντας με μια σύγχρονη ματιά τη διάσημη Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι στο Θέατρο Ολύμπια, μια παραγωγή που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και σε επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους. Τον Ιανουάριο του 2009 σκηνοθέτησε τον Τάνχωυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ (παραγωγή της Όπερας του Σαν Φρανσίσκο), ο οποίος παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έλαβε θριαμβευτικές κριτικές, ενώ τον Ιούνιο του 2011 σκηνοθέτησε επίσης με τεράστια επιτυχία το διάσημο δίπτυχο Καβαλλερία ρουστικάναΠαλιάτσοι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Δυστυχώς η τέταρτη προγραμματισμένη συνεργασία του Γκρέιαμ Βικ με την Εθνική Λυρική Σκηνή για την πολυαναμενόμενη παραγωγή Ντον Κάρλο (2019) δεν πραγματοποιήθηκε λόγω προβλήματος υγείας του.

Παραγωγές του έχουν ανέβει στα διασημότερα θέατρα σε όλον τον κόσμο όπως Σκάλα Μιλάνου, Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Θέατρο Μαριίνσκι Αγίας Πετρούπολης, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Όπερα Σαν Φρανσίσκο, Αρένα Βερόνας κ.α. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με σπουδαίους αρχιμουσικούς όπως οι Μούτι, Λήβαϊν, Χάιτινκ, Μέτα, Οζάουα, Γκεργκίεφ.

Υπήρξε διευθυντής παραγωγών στο Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν (1994-2000), ενώ ίδρυσε την Όπερα του Μπέρμιγχαμ (1987), της οποίας παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής έως τον θάνατό του. Είχε τιμηθεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία: μεταξύ άλλων είχε λάβει τρεις φορές το βραβείο Αμπιάτι και δύο φορές το βραβείο Σάουθ Μπανκ Σόου. Είχε χριστεί Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας, υπήρξε επίτιμος καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ενώ κατείχε τη Διεθνή Έδρα Όπερας του Royal Northern College of Music. Το 2009 χρίστηκε «Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», ενώ το 2016 έγινε επίτιμο μέλος της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας.

Ανατρεπτικός, ήδη από τη νεαρή του ηλικία είχε παρουσιάσει παραστάσεις σε φυλακές, εργοστάσια, αποθήκες, γήπεδα ποδοσφαίρου, φτωχικές γειτονιές, ενώ είχε δουλέψει με ερασιτέχνες και ομάδες ανέργων. Οι σκηνοθεσίες του έχουν χαρακτηριστεί συναρπαστικές, αντισυμβατικές, συχνά σκανδαλώδεις και προκλητικές.